Fransız ve İtalyan gemileri, ABD görev grubuna katıldı

Fransa, İtalya ve ABD, Deniz Kuvvetleri kapsamında ortak faaliyetlerine devam ediyor.

Fransa ve İtalya deniz güçlerine ait gemiler ABD Donanmasına bağlı HSTCSG’ye (Harry S. Truman Uçak Gemisi Görev Grubu) katılarak bir dizi eğitim icra etti.

ABD Donanması’nın resmi sitesi olan Navy.mil’in aktardığı üzere, Fransız Donanması’na ait Aquitaine sınıfı FREMM fırkateyni FS Languedoc (D 654) ve İtalyan Donanması’na ait Carlo Bergamini sınıfı FREMM fırkateyni ITS Alpino (F 594), Akdeniz bölgesinde yer alan Nimitz sınıfı uçak gemisi USS Harry S. Truman (CVN 75) görev grubuna eşlik etti.

ABD’nin Harry S. Truman Uçak Gemisi Görev Grubu’na katılan Languedoc ve Alpino da dahil olmak üzere HSTCSG, farklı kuvvetler arasındaki birlikte çalışabilirliği daha da güçlendirmek için yüzey, su altı ve hava savunma eğitim tatbikatları gerçekleştirdi. Languedoc ve Alpino, görev grubu ile geçirdikleri süre boyunca, su altı ve hava savunma yeteneklerini geliştirdiler.

Ortak eğitimler sonrasında Uçak Gemisi Görev Grubu 8 Komutanı Tuğamiral Paul C. Spedero, “Fransız ve İtalyan donanmaları da dahil olmak üzere Altıncı Filo operasyon alanına geldiğimizden beri birkaç müttefik ve ortak ülke ile entegre operasyonlar yürütmek için şanslıyız. Kombine operasyonlarımız sayesinde daha etkili, daha duyarlı ve daha hazır hale geldik. Birlikte kesinlikle daha güçlüyüz” ifadelerini kullandı.

Defence Türk’te yer alan habere göre, 3 ülkenin ortak deniz eğitimi icra etmesinin bir diğer yönü ise NATO. NATO müttefiki konumunda olan ABD, Fransa ve İtalya’nın gerçekleştirmiş olduğu bu birliktelik, istikrarlı bir entegrasyon sonucu olarak görülüyor. Bu yılın başlarında, HSTCSG, Fransız uçak gemisi Charles de Gaulle (R 91) görev grubu ve İtalyan uçak gemisi ITS Cavour (C 550) uçak gemisi görev grubu ile ortak hareket etmişti. 3 farklı görev grubunun birlikte yola çıkması, Neptün Strike ve Neptün Shield gibi NATO liderliğindeki bölgesel tatbikatların ve faaliyetlerin desteklenmesiydi.

Harry S. Truman, İtalya ve Fransa’ya yaptığı son liman ziyaretlerinde hem NATO kapsamında hem de ikili bölgesel güvenlik anlamında ilişkileri geliştirdi. Uçak gemisi, son aylarda İtalya’nın Trieste ve Napoli kentine ve Fransa’nın Marsilya kentine uğrayarak müttefiklilk vurgusu yapmıştı. Ayrıca HSTCSG, ABD, müttefik ve ortak çıkarlarını savunmak için ABD Altıncı Filosu tarafından istihdam edilen ABD Deniz Kuvvetleri Avrupa operasyon bölgesinde planlı bir konuşlandırmada bulunuyor.

Kaynak: Deniz Haber – https://www.denizhaber.net/fransiz-ve-italyan-gemileri-abd-gorev-grubuna-katildi-haber-109977.htm