Türk denizlerinin korunması ve canlı çeşitliliğinin arttırılması için kişisel çabalarıyla hatırlanan merhum iş insanı mustafa V. Koç adına düzenlenen sualtı arkeoloji sempozyumu tamamlandı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfının (TINA) ev sahipliğinde Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) 2 güren sempozyum boyunca ulusal ve uluslararası uzmanlar suyun altındaki tarihi eserlerin nasıl korunduğunu anlattı. TINA Vakfı Kurucu Üyesi ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç, “Burada olmaktan ve Mustafa’nın mirasını bu kurumda devam ettirmekten dolayı çok mutluyum. Çok güzel projelerle yolumuza devam edecek ve her yıl buluşup güzel çalışmalar ve ilginç kitaplar üreteceğiz.” dedi. İş insanı Jeff Hakko, Mustafa Koç’un sualtı merakının adeta bir tutkuya dönüştüğünü belirtirken, denizlerimizin korunması için gösterdiği çabalara örnekler verdi.
Uluslararası Mustafa V. Koç Sualtı Arkeolojisi Sempozyumu
Dünyaya sualtı arkeoloji bilim dalını armağan eden Türkiye denizleri uluslararası bir sempozyumla anlatıldı. Türkiye Sualtı Arkeolojisi Vakfı’nın, 21 Ocak 2016 günü kaybettiğimiz merhum iş insanı Mustafa Koç adına dezenlediği “Uluslararası Mustafa V. Koç Sualtı Arkeolojisi Sempozyumu” Anadolu Medeniyetleri Araştırma Merkezi’nde (ANAMED) gerçekleşti. Sempozyuma 11 ülkeden sualtı arkeoloğu, tarihçi, akademisyen ve dalgıç gelirken sualtı arkeolojisi konusundaki yerimiz vurgulandı.
TINA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Oğuz Aydemir, Mustafa Koç’un TINA Vakfı’nın en büyük destekçisi olduğunu belirtirken, “Sualtı arkeolojisi konusunda dünyada liderlik yapıyoruz. Mustafa Vehbi Koç’u anarken Türkiye’nin sualtı arkeolojisi konusunda ki liderliğini vurgulamalıyız. Dünyanın en eski batığı olan Uluburun bizim karasularımızda bulundu. Bu zenginliğin yanı sıra dünyada şu anda müzelerde sergilenmekte olan en eski kadırga Beşiktaş’taki Deniz Müzesi Komutanlığı’nda. TINA tamamen gönüllü olarak çalışan insanların bir araya gelip de oluşturduğu bir vakıf” dedi. Sempozyuma Deniz Kuvvetleri Komutanı Emekli Amiral Metin Ataç da katıldı.
Caroline Koç
“Mustafa’nın mirasını devam ettiriyoruz”
TINA Vakfı Kurucu Üyesi ve Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi Caroline Koç ise bu sempozyumu 3 yıl önce düzenlenmeyi planladıklarını fakat Kovid-19 salgını sebebiyle yapılamadığını ifade ederek, “Burada olmaktan ve Mustafa’nın mirasını bu kurumda devam ettirmekten dolayı çok mutluyum. Çok güzel projelerle yolumuza devam edecek ve her yıl buluşup güzel çalışmalar ve ilginç kitaplar üreteceğiz.” dedi. İş insanı Jeff hakko ise yakın arkadaşı Mustafa Koç’un sualtı dünyasına olan sevgisinin tutkuya dönüştüğünü ve denizlerdeki değerlerin korunması için yoğun çaba sarf ettiğini belirtti.
Alanlarında uzman isimler katıldı
Prof. Dr. Ufuk Kocabaş, Işıl Kocabaş, Prof. Dr. Cemal Pulak, Zafer Kızılkaya, Deborah Cvikel, Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner, Prof. Dr. Harun Özdaş, Deborah Carlson, Irena Radic Rossi, Orkan Köyağasıoğlu, Alexander Belov, Tuba Ekmekçi, Prof. Dr. Mustafa Şahin, Aslı Varol, Taras Pevny, Serkan Gedük, Jeroen Vermeersch, Winfried Held, Prof. Dr. Harun Özdaş, Michael Rice Jones, Christophe Austruy gibi alanlarında uzman isimler sunumlarıyla Türkiye’nin sualtı arkeolojisindeki yerini anlattılar.