Cem Gürdeniz’den ‘Gemilere izin verin’ diyen ABD’li NATO amiraline ‘Montrö’ yanıtı

Türkiye’nin Montrö Sözleşmesi’ne uyarak aldığı karar neticesinde İngiltere’nin Ukrayna’ya gönderdiği mayın gemilerinin Boğaz’dan geçişini izin verilmemişti. Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Türkiye’ye ‘Gemilere izin verin’ çağrısında bulunan NATO amirali ABD’li James G. Stavridis’e yanıt verdi. Gürdeniz, “Türkiye İkinci Dünya savaşının en kanlı döneminde dahi Montrö uygulamasında geri adım atmadı. Yine atmaz. Bir yandan kural temelli dünyayı savunurken diğer yandan küresel dayatma ve zorbalık pratiği olmaz.” dedi.

Türkiye, İngiltere tarafından Ukrayna’ya hibe edilen mayın tarama gemilerinin boğazlardan geçişine izin vermeyeceğini müttefiklerine bildirdiğini açıklamıştı.

Bu gelişme üzerine ABD’li NATO amirali James G. Stavridis, sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımla Türkiye’ye çağrıda bulundu.

Stavridis, “Türkiye’nin İngiltere mayın avcılarını engellemesi Montrö sözleşmesinin kötüye kullanılmasıdır. Mayın avcıları tamamen savunmaya yöneliktir. Bunların kullanımı Ukrayna’nın ekonomisini canlı tutmasına olanak sağlıyor. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye’nin buradaki rotayı tersine çevirmesi ve bu gemilerin geçişine izin vermesi gerekiyor.” dedi.

GÜRDENİZ’DEN YANIT

Bu gelişme üzerine E. Tüma. Cem Gürdeniz, X hesabından yaptığı paylaşımla Stavridis’e yanıt verdi.

Stavridis’in Libya’daki rolünü hatırlatan Gürdeniz, Türkiye’nin 2. Dünya Savaşı’nda bile Montrö’den geri adım atmadığını hatırlattı.

Gürdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“ABD, tarafı olmadığı Montrö Sözleşmesinden nefret eder. Zira Karadeniz’e istedikleri gibi savaş gemisi sokamazlar. Şimdi eski NATO Avrupa Yüksek Askeri Komutanı (SACEUR) (2009-2013) E.Amiral James Stavridis, Ukrayna’ya hibe İngiliz mayın gemilerinin geçişine Sözleşmenin 19. Maddesi nedeniyle izin vermeyen Türkiye için hakkın kötüye kullanılması yorumunu yapmış ve eleştirmiş.

STAVRİDİS’İN ROCKEFELLER BAĞI

Halen Rockefeller Vakfı ve küresel yatırım grubu Carlyle yönetim kurulu üyesi olan Amiral demek ki Türkiye’nin açıkça Karadeniz’de savaşan taraf olmasını ve savaşta Türk kanı dökülmesini istiyor.

LİBYA HATIRLATMASI

Kendisi NATO Komutanı iken Libya’daki 2011 müdahalesinde baş rolü oynamıştı. Bugün Libya’nın durumu ortada. Neoconların en sevdiği Amirale tavsiyemizi yapalım. Türkiye İkinci Dünya savaşının en kanlı döneminde dahi Montrö uygulamasında geri adım atmadı. Yine atmaz.

‘…KARADENİZ’DE SAVAŞTAYDIK’

Bir yandan kural temelli dünyayı savunurken diğer yandan küresel dayatma ve zorbalık pratiği olmaz. Stavridis’in bu yorumu içimizdeki mandacılara da ders olsun. Eğer Ukrayna krizi onun NATO komutanlığı sırasında olsaydı herhalde şu an ABD ve NATO adına Karadeniz’de savaştaydık.”

Kaynak: https://www.veryansintv.com/cem-gurdenizden-gemilere-izin-verin-diyen-abdli-nato-amiraline-montro-yaniti/