Türkiye geri çekilmeli

ABD liderliğindeki savaş uçaklarının Yemen’e yaptığı hava saldırısını değerlendiren Amiral Cem Gürdeniz, Türkiye’nin Bahreyn merkezli ABD liderliğindeki CMF Birleşik Deniz Gücü ortaklığından geri çekilmesi gerektiğini söyledi.

Amerikan ve İngiliz savaş uçakları, gece saatlerinde Yemen’in Sana, Hudeyde ve Taiz kentlerindeki bazı noktalara hava saldırısı düzenlemişti.

ABD Başkanı Joe Biden, yaptığı yazılı açıklamada, Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın da saldırıya destek verdiğini bildirmişti.

ABD medyasındaki haberlerde ABD ve İngiltere ordu kuvvetlerinin en az 12 Husi hedefini vurduğu, saldırıların savaş uçakları ve Tomahawk füzeleriyle yapıldığı belirtilmişti.

Amiral Cem Gürdeniz Yemen’e saldırılarla ilgili ABD ve Anglosakson dünyanın İsrail’i soykırımdan vazgeçirmek yerine yeni bir cephe açmayı tercih ettiğini vurguladı. Washington-Tahran hattındaki gerilimin Lübnan’dan Suriye’ye Ortadoğu sahasında artacağına işaret eden Gürdeniz, Ankara’ya ABD liderliğindeki CMF Birleşik Deniz Gücü ortaklığından geri çekilmesi uyarısında bulundu.

X hesabından paylaşım yapan Gürdeniz şunları söyledi:

‘ZAMANLAMASI İLGİNÇ’

“CNN Intl. bu gece ABD Başkanı Biden’ın direktifi ile Yemen anakarasına hava saldırılarının başlatıldığını duyurdu. Biden ifadesi şöyle;”Bugün, benim talimatım doğrultusunda ABD askeri kuvvetleri, Birleşik Krallık ile birlikte ve Avustralya, Bahreyn, Kanada ve Hollanda’nın desteğiyle, Husilerin seyrüsefer özgürlüğünü tehlikeye atmak için Yemen’de kullandığı bir dizi hedefe başarıyla saldırı düzenledi”. Hatırlatalım ki bu saldırı BM Güvenlik Konseyinin onayına sahip değil. Zamanlaması da ilginç. İran’ın geçen yıl ABD’nin el koyduğu tankerini Arap Denizinde geri aldığı; Gazze’de soykırım yapan İsrail’in UA Adalet Divanında yargılanmaya başlandığı ve Epstein dosyasının ABD’de yaşanan rezaletleri dünya kamuoyunun gözleri önüne serdiği bir konjonktürde gerçekleşti.

‘TÜRKİYE GERİ ÇEKİLMELİ’

Bu saldırı ile artık ABD-İran alçak yoğunluklu çatışma döneminin Lübnan, Kızıldeniz, Basra Körfezi, Irak ve Kuzey Suriye’de gelişme riski artmıştır. 13 Ocak 2024 günü yapılacak Tayvan seçimleri sonrası yaşanacak Çin -Tayvan -ABD gerilimi şüphesiz bu süreçten etkilenecektir. Yemen’e karadan bir işgal harekatı olmadan ABD ve müttefiklerinin İsrail’e destek saldırılarının kesin askeri sonuç yaratması da pek olası görünmüyor. Sonuç olarak ABD ve Anglosakson dünya İsrail’i soykırımdan vazgeçirmek yerine yeni bir cephe açmayı tercih etmiştir. Dünyayı çok daha karmaşık, kanlı ve acımasız bir yıl bekliyor. Türkiye bu saldırılar sonrası Bahreyn merkezli ABD liderliğindeki CMF Birleşik Deniz Gücü ortaklığından geri çekilmelidir.”

Kaynak: https://www.veryansintv.com/amiral-cem-gurdenizden-akpye-kritik-kizildeniz-uyarisi-turkiye-geri-cekilmeli/