Ulusal savunma sanayimizin eriştiği ileri teknoloji ve bilgi birikimi İstif sınıfı fırkateynlerin yeni dörtlüsünün isimleri belli oldu. TCG İstanbul ile başlayan ve İstanbul sınıfı da denilen savaş gemileri savunma ve saldırı sistemleri kadar düşük radar görünürlüğü ve hava-sualtı gibi farklı savaş disiplinlerindeki gücüyle adından bahsediyor. Tam donanımlı yeni fırkateynlerin ülkemizi çevreleyen 4 denizin ismini alacağı öğrenildi.
Aynı anda 31 savaş gemisi inşa ediliyor
Milli Savunma Bakanlığı, Türk Donanması’nın bölgesel ve uluslararası sulardaki etkinliğini artırmak amacıyla toplam 31 savaş gemisinin inşasını eş zamanlı olarak sürdürüyor. Bu kapsamda, İstif sınıfı fırkateynlerin yedisi Anadolu, Sefine ve Sedef tersanelerinde inşa ediliyor. MİLGEM Projesi, Türkiye’nin savunma sanayisinde bağımsızlık vizyonunun en önemli örneklerinden biri olarak, Türk mühendisliğinin denizcilik alanındaki gelişimini yansıtıyor.
MİLGEM İstif (İ) Sınıfı Fırkateyn Projesi kapsamında; TAİS Ortak Girişimi (OG) ve STM İş Ortaklığıyla yapılan TCG İzmir ve TCG İzmit denize indirilmişti. Savunma Sanayi Başkanlığı liderliğinde TAİS ve STM iş ortaklığında inşa edilen MİLGEM İSTİF Sınıfı fırkateynlerinin yeni yapılacaklarına TCG AKDENİZ (F-519), TCG KARADENİZ (F-520), TCG EGE (F-521) ve TCG MARMARA (F-522) isimlerinin verileceği öğrenildi. TCG İSTANBUL (F-515) ile başlanan serinin yeni gemilerine İ ile başlayan isimler verilmesi beklenirken ülkemizi çevreleyen denizlerin adlandırılması ilgi çekti. ’Yüzde 80 yerlilik oranıyla yapılan fırkateynler, ileri teknoloji ve yüksek mühendislik bilgisini içeriyor.
TCG İSTANBUL VE İSTİF (İ) sınıfı fırkateynler
Hava savunma harbi başta olmak üzere deniz gözetleme, devriye, ekonomik bölge denetimi ve deniz topçu ateşi desteği gibi görevlerde etkin rol üstlenecek şekilde tasarlandı.
Üretim sözleşmesinin Nisan 2019’da imzalanmasının ardından STM ana yükleniciliğinde Gölcük Tersanesi’nde inşa edildi.
113,2 metre uzunluğa, 14,4 metre genişliğe sahip.
Seyir menzili 5700 deniz mili (10 bin 500 kilometre).
3100 ton deplasman ağırlığındaki fırkateyn saatte 29 knot (53,7 km) hızla ilerliyor.
Gemide 147 mürettebat görev yapıyor.
Fırkateynin yapımında 150’den fazla sistem için 80 alt yüklenici şirket görev aldı.
Milli Dikey Atım Lançer Sistemi MİDLAS’ın entegre edildiği ilk gemi.
Her biri 16 hücreli 4 adet MİDLAS’ta toplam 64 fırlatıcı lançer bulunduğu sanılıyor.
Milli fırkateyn, radyo frekans (RF) arayıcı başlıklı HİSAR-D (SAPAN) hava savunma füzeleri kullanıyor. SİPER Blok-1 ve Blok-2 füzeleri de TCG İSTANBUL’un hava savunma mühimmatları arasında olacak.
Gemide 3 boyutlu arama radarı CENK-S, atış kontrol radarı AKREP, Denizgözü Elektro-Optik Dayrektör (EOD) AHTAPOT, elektronik taarruz (ET) sistemi, torpido kovanı ve torpido aldatıcı dekoyu HIZIR, KULAÇ iskandil sistemi, milli seyir radarı, milli aydınlatma radarı ve milli savaş yönetim sistemi ADVENT bulunuyor.
ASELSAN üretimi yakın hava savunma sistemi GÖKDENİZ (KORKUT-D) milli fırkateyne monte edildi.
TCG İSTANBUL’un güdümlü füze sınıfında ana mühimmatı ROKETSAN üretimi ATMACA oldu.
76 mm’lik deniz baş topu ve 25 mm’lik otomatik silah mevcut.
19 Ocak 2024’te düzenlenen törenle donanmada görevine başladı.
The post first appeared on Deniz Kartalı.
DENIZKARTALI Haber Portalı – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
13 Şubat 2025 – 00:05