Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (International Maritime Organization – IMO) Kirliliği Önleme ve Müdahale Alt Komitesi’nin, 27 – 31 Ocak 2025 tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirdiği 12’nci Pollution Prevention and Response (Kirlilik Önleme ve Müdahale) toplantısını sonuç bildirgesi yayınlandı.
İMEAK Deniz Ticaret Odası da (DTO) bildirgeyi Türkçe’ye çevirerek denizcilik camiasının kullanımına sundu.
PPR 12’NCİ OTURUM SONUÇLARI
Uluslararası Denizcilik Örgütü’nün (International Maritime Organization-IMO) Kirliliği Önleme ve Müdahale Alt Komitesi’nin 12’nci Oturumu (Pollution Prevention and Response- PPR 12), 27-31 Ocak 2025 tarihleri arasında Londra’da gerçekleştirilmiştir.
Toplantıda görüşülen önemli konular ve alınan kararlar aşağıda yer almaktadır.
* 1 Aralık 2024 tarihinde Kimyasalların Emniyet ve Kirlilik Tehlikelerinin Değerlendirilmesi (Evaluation of Safety and Pollution Hazards-ESPH) Teknik Grubu tarafından son versiyonu yayımlanan MARPOL Ek-II ve IBC Kod (MEPC.2/ Circ.30) uyarınca sıvı maddelerin geçici olarak sınıflandırılmasına ilişkin MEPC.2 Sirküleri kabul edilmiştir.
* Biyoyakıt karışımlarının ve MARPOL Ek-I kapsamındaki yüklerin taşınmasına ilişkin geçici rehber üzerinde anlaşmaya varılmıştır. Konvansiyonel yakıt gemileriyle ilgili olan bu rehberin, Nisan 2025 ayında düzenlenecek Deniz Çevresini Koruma Komitesi 83’üncü Oturumu’nda (Marine Environment Protection Committee-MEPC 83) kabul edilmesi beklenmektedir.
* Gemilerde biyolojik kirlenmenin su altında temizlenmesiyle ilgili 2023 yılında geliştirilen taslak rehber (2023 Biofouling Guidelines, MEPC.378(80) sayılı karar) tamamlanmıştır. Bu rehberin, MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
* 2017 Rehberlerinin MARPOL Ek-VI’nın NOx Teknik Kodu 2008 ile ilgili ek hususlara yönelik belirsizlikleri gidermek ve tutarlı bir uygulama sağlamak amacıyla 2017 Rehberleri değiştirilmiş ve 2025 Seçici Katalitik İndirgeme Sistemleri (Selective Catalytic Reduction-SCR) Rehber Taslağı kabul edilmiştir. Bu rehber, 2017 Rehberlerinin yerine geçecek olup, MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
* Denizlerde plastik kirliliğini azaltmaya yönelik 2025 Eylem Planı hazırlanmış ve son hali verilmiştir. Ayrıca, MEPC.341(77) sayılı karar kapsamında yer alan stratejinin Ek- 1’inde güncelleme yapılmıştır. Hem 2025 Eylem Planı hem de MEPC.341(77)’nin güncellenmiş Ek-1’inin, MEPC 83 tarafından kabul edilmesi beklenmektedir.
Gemilerden Kaynaklanan Plastik Deniz Çöpleriyle Mücadeleye Yönelik 2025 Eylem Planı taslağı üzerinde anlaşmaya varılmış ve bu taslağın, Deniz Çevresini Koruma Komitesi’nin 83’üncü Oturumunda (MEPC 83) onaylanması hedeflenmiştir.
2025 Eylem Planı, 2018 yılında onaylanan İlk Eylem Planı revize edilerek hazırlanmış ve onaylanmasından itibaren tamamlanan eylemler dikkate alınmıştır. Taslak 2025 Eylem Planı’na dahil edilen eylemler, 2030 yılına kadar tamamlanmak üzere planlanmış olup aşağıda yer alan ana sonuçları hedeflemektedir:
* Balıkçı gemileri ve denizcilik sektörünün plastik deniz çöplerine katkısının azaltılması,
* Plastik çöplerin oluşmasında gemilerin payının daha iyi anlaşılması.
* Kamu bilinci, eğitim ve denizci eğitiminin artırılması.
* Liman kabul ve arıtma tesislerinin plastik deniz çöplerinin azaltılmasındaki etkinliğinin iyileştirilmesi.
* Uluslararası işbirliğinin güçlendirilmesi.
Alt Komite, eylemlerin tamamlanması için beklenen zaman çizelgelerini güncelleyerek, bunları kısa, orta, uzun vadeli ve sürekli eylemler olarak gruplandırılmıştır.
Plastik Deniz Çöpleri
Gemilerden Kaynaklanan Plastik Deniz Çöpleriyle Mücadeleye Yönelik 2025 Eylem Planı taslağı, deniz yoluyla yük konteynerlerinde taşınan plastik peletlerin çevresel risklerini azaltmaya yönelik zorunlu önlemlerin geliştirilmesi için özel bir eylem içermekte olup, gemilerden kaynaklanan plastik deniz çöplerini ele alan Eylem Planı’na yeni bir faaliyet olarak eklemeye karar vermiştir.
Bu tür önlemlerin getirilmesine yönelik yasal çerçeve üzerine ilerleyen süreçteki değerlendirmelere bilgi sağlamak amacıyla Alt Komite, deniz yoluyla plastik pelet taşınmasıyla ilişkili zorunlu belgelerde yapılabilecek olası değişikliklerle ilgili avantajlar, sınırlamalar ve etkiler gibi çeşitli hususları özetleyen bir tablo geliştirmiştir.
PPR 12, plastik peletlerin yük konteynerlerinde taşınmasını düzenlemek için IMO düzenleyici belgesine ilişkin önerileri tartışmıştır. Bu öneriler; Tehlikeli Maddelerin Deniz Yoluyla Taşınması Kodu (The International Maritime Dangerous Goods Code-IMDG Code), MARPOL Ek-III veya Ek-V, MARPOL’a yeni bir ek eklenmesi ya da plastik peletler için yeni bir kod oluşturulmasını içermektedir. Ancak, bu oturumda net bir tercih üzerinde uzlaşmaya varılamamıştır.
Ayrıca, balıkçılık faaliyetlerinde kullanılan donanım ve ekipmanlara özel bir gemi yönetim planı oluşturulmasına yönelik yeni bir faaliyet de eklenmiştir.
2025 Eylem Planı’ndaki bu faaliyetlerin, etkinliklerinin değerlendirilmesine bağlı olarak, 2030 yılına kadar balıkçı gemilerinin plastik deniz çöplerine olan katkısının azaltılması, kamu bilinci ve denizci eğitiminin arttırılması, liman atık kabul tesislerinin ve plastik deniz çöplerinin azaltılmasında etkinliğinin arttırılması hedeflenmektedir.
Kaybolan veya Atılan Balıkçılık Ekipmanlarının Raporlanması
Alt Komite, terk edilen veya kaybolan balıkçılık ekipmanlarının raporlanması için IMO tarafından tutulacak bir veri tabanı kurulması üzerine tartışmalara devam etmiştir. Gemilerden kazara deniz ortamına bırakılan, diğer olağanüstü durumlarda atılan veya kaybolan balıkçılık ekipmanları, okyanuslardaki plastik kirliliğinin önemli bir nedeni olarak belirtilmektedir.
Alt Komite, IMO veri tabanının 1’den 3’e kadar olan hedeflerini yerine getirmek için IMO’ya bildirilecek verilerin gemi bilgileri (adı, uzunluğu ve gemi türü gibi), olay bilgileri (balıkçılık ekipmanının kaybolduğu veya atıldığı konum, olayın tarihi ve saati gibi) ve söz konusu balıkçılık ekipmanı hakkında detaylar (zorunlu veya gönüllü bilgi olup olmadığı belirtilerek) içermesi gerektiği yönündeki öneriyi onaylamıştır.
Üye Ülkeler ve uluslararası kuruluşlar, Alt Komite’nin sonraki oturumuna sunulmak üzere, üzerinde anlaşmaya varılan ve bildirilecek verilerin detayları hakkında yazılı öneriler sunmaya davet edilmiştir.
Gemilerdeki Biyolojik Kirliliğin Su Altında Temizlenmesine İlişkin Rehberler
Alt Komite, gemilerin biyolojik kirlenmesinin sualtında temizlenmesine yönelik Rehber taslağı ve ilişkili MEPC sirküler taslağı üzerinde anlaşmaya varmıştır. Söz konusu taslakların MEPC 83 tarafından onaylanması hedeflenmektedir.
Sualtı temizliği, bir geminin gövdesinin ve ulaşılması zor alanlarının sudayken biyolojik kirlenmesinin temizlenmesidir. Taslak rehber, 2023 Gemilerin Biyolojik Kirlenmesinin Kontrolü ve Yönetimi Rehberi’ni (2023 Biyofouling Rehberleri) desteklemektedir. Rehber, sualtı temizlik operasyonlarının güvenli bir şekilde planlanması ve yürütülmesi, sualtı temizlik sistemlerinin tasarımı ve performansı hakkında rehberlik sağlarken, çevre ve gemi kaplamalarına yönelik riskleri de ele almaktadır. Ayrıca, temizlik operasyonlarını onaylamak veya su altı temizlik sistemlerini (in water cleaning systems-IWCS) test etmek ve sertifikalandırmak isteyen yetki bölgeleri için önerilen uygulamaları da kapsamaktadır.
PPR 12’de, kaplama malzemesi ile IWCS arasındaki uyumluluk testleri, IWCS için asgari performans standartlarını değerlendirme yöntemleri ve denetimlerin nasıl yapılması gerektiği konularıyla ilgili ek rehberler geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu kabul edilmiştir. MEPC 83’te biyofouling yönetimi için zorunlu gerekliliklerin geliştirilmesine yönelik yeni değerlendirmeler yapılacağından, konunun önümüzdeki süreçte daha fazla gündeme gelmesi öngörülmektedir.
Tehlikeli Malzeme Envanterinin Geliştirilmesine Yönelik 2023 Rehberleri
Alt Komite, 2023 Tehlikeli Malzeme Envanterinin Geliştirilmesine Yönelik Rehberleri’ne yapılan taslak değişiklikleri ve ilişkili MEPC karar taslağını onaylamış, bunların MEPC 83 tarafından kabul edilmesini ve Hong Kong Sözleşmesi’nin 26 Haziran 2025 tarihinde yürürlüğe girmesinden önce uygulanmasını hedeflenmiştir.
2023 Rehberlerine yapılan taslak değişiklikler, cybutryne ile ilgili eşik değerlerini, örneklerin doğrudan gövdeden alınması veya ıslak boya kaplarından alınması durumlarında açıklığa kavuşturmaktadır.
Arktik’teki Siyah Karbon Emisyonları
Alt Komite, uluslararası denizcilikten kaynaklanan Siyah Karbon emisyonlarının Arktik üzerindeki etkisini azaltmaya yönelik bir yakıt kategorisi olarak “kutup yakıtları”nı (polar fuels) yoğunluk, viskozite, karbon kalıntı içeriği, setan indeksi veya numarası ve akma noktası olmak üzere beş temel özellik üzerinden incelemiştir. Ancak, distilat yakıtların “kutup yakıtları” olarak önerilmesi konusunda bir uzlaşmaya varılamamıştır. Soğuk su koşullarında petrol sızıntısı müdahalesi sırasında karşılaşılan zorlukları ele alacak özelliklerin dahil edilmesine yönelik bir öneri de değerlendirilmiştir.
Alt Komite, Üye Ülkeler ve uluslararası kuruluşları, “kutup yakıtları” kavramına ilişkin somut önerileri bir sonraki oturumuna (PPR 13) sunmaya davet etmiştir. Bu öneriler, bilimsel çalışmalar ve Tavsiye Edilen Siyah Karbon Emisyonu Ölçümü, İzleme ve Raporlama Rehberleri’nde (MEPC.394(82) sayılı karar) belirtilen ölçüm raporlama protokolü kullanılarak yapılan Siyah Karbon ölçüm kampanyalarından elde edilen bulgularla desteklenebilir. Uluslararası Standartlar Teşkilatı (International Organization for Standardization-ISO), bir kutup yakıt standardının tanımlanması ve önerilen akma noktası gerekliliğinin etkisi konusunda görüşlerini sunmuştur. Yapılan değerlendirmede, maksimum 0°C akma noktası gerekliliğinin küresel düzeyde minimum etkiye sahip olacağı sonucuna varılmıştır.
PPR 12, bilimsel çalışmalar ve siyah karbon (Black Carbon-BC) ölçüm kampanyalarıyla desteklenerek “kutup yakıtları” konsepti üzerinde PPR 13’te daha fazla çalışma yapılmasını kabul etmiştir.
Egzoz Gazı Temizleme Sistemleri Yıkama Sularının Deşarjına İlişkin Düzenleyici Önlemler ve Belgelerin Geliştirilmesi
Alt Komite, Egzoz Gazı Temizleme Sistemleri (Exhaust Cleaning Gas Systems- EGCS/scrubber) yıkama sularının deşarjına ilişkin olası düzenleyici hükümlerin geliştirilmesi üzerine tartışmalara devam etmiştir. EGCS kullanımının küresel olarak tamamen yasaklanması düşüncesinin bu çıktının kapsamı dışında olduğu belirtilmiştir.
Alt Komite, bölgesel kısıtlama alanlarının tek tip değerlendirmesini sağlamaya yönelik emisyon faktörleri için bir metodoloji geliştirme amacıyla Deniz Çevresini Koruma Bilimsel Danışma Uzmanlar Grubu (Group of Experts on the Scientific Aspects of Marine Environmental Protection-GESAMP) Çalışma Grubu’nun referans şartlarını gözden geçirilmiştir. Taslak şartlar, hedef tamamlanma yılının 2026’ya uzatılmasıyla birlikte onay için MEPC 83’e iletilmiştir.
Alt Komite, ilgili Üye Ülkeler ve uluslararası kuruluşları, EGCS yıkama suyu deşarjlarını ele alan düzenleyici önlemlere ilişkin yeni somut önerileri PPR 13’e sunmaya davet etmiştir. Bu öneriler, en güncel verileri yansıtmalı ve şimdiye kadar yapılan çalışmaları dikkate almalıdır.
EGCS Yıkama Sularının Deşarjının Çevresel Risk Değerlendirmesinde Kullanılacak Emisyon Faktörleri
Alt Komite, GESAMP Egzoz Gazı Temizleme Sistemleri (EGCS) Çalışma Grubu’nun görev tanımını tamamlamış olup MEPC 83 tarafından onaylanmasını hedeflemiştir. MEPC 83’ü, GESAMP Çalışma Grubu’nu yeniden kurmaya ve aşağıdaki faaliyetleri yürütmeye davet etmiştir:
* Evrensel coğrafi uygulama için temsili bir emisyon faktörleri seti elde etmeye yönelik çeşitli yöntemleri karşılaştırmak. Emisyon faktörleri, limanlar ve liman devletlerinin EGCS ile ilgili çevresel risk değerlendirmelerinin önemli bir adımını tamamlamalarını sağlar.
* Veri setlerinin ve yöntemlerin geliştirilmesine yönelik en iyi uygulamaları değerlendirmek.
* Emisyon faktörlerinin hesaplanmasına yönelik hususları değerlendirmek.
* Temsili ve evrensel bir emisyon faktörleri seti için veri setlerinin geliştirilmesi ve emisyon faktörlerinin hesaplanmasına yönelik en iyi uygulamaları içerecek şekilde standart bir metodoloji önermek,
* GESAMP EGCS Çalışma Grubu tarafından geliştirilen metodoloji kullanılarak belirlenen herhangi bir emisyon faktörleri seti hakkında rapor sunmak.
* Bulguları hakkında bir raporu PPR 13’e sunmak.
Alt Komite, bu çıktının (1.23) hedef tamamlanma yılını 2026’ya uzatmasını MEPC 83’ten talep
etmiştir.
Seçici Katalitik İndirgeme (SCR) Sistemleri Rehberleri Onaylandı
Alt Komite, 2025 Seçici Katalitik İndirgeme Sistemleri (Selective Catalytic Reduction Systems-SCR) Rehberleri taslağını ve ilişkili MEPC karar taslağını onaylamış ve bunların MEPC 83 tarafından kabul edilmesini hedeflemiştir. SCR sistemleri, NOx Teknik Kodu 2008’in (NTC 2008) 2.2.5 bölümüyle uyumlu olarak NOx emisyonlarını azaltmak için kullanılan bir cihaz türüdür.
2025 SCR Rehberleri taslağı, 2017 SCR Rehberleri güncellenerek belirsizlikleri gidermekte ve tutarlı uygulamayı sağlarken, sektördeki son gelişmeleri yansıtmaktadır. Birden fazla motor içeren Seçici Katalitik İndirgeme (Selective Catalytic Reduction-SCR) düzenlemelerinin sertifikalandırılmasına ilişkin ek bir rehbere acil bir ihtiyaç olmadığı sonucuna varılmıştır. Bahse konu revize rehberlerin geriye dönük olarak uygulanmayacağı, ancak yeni kurulan SCR sistemlerine sahip motorlar için sertifikasyon sürecini iyileştireceği belirtilmiştir.
Onaylanan MEPC karar taslağı, Rehberlerin uygulanmasından elde edilen deneyimler ışığında gözden geçirileceğini ve NOx Teknik Kodu 2008’e dahil edilmesi hedefiyle tutulacağını belirtmektedir.
Biyoyakıt ve MARPOL Ek-I Kargolarının Geleneksel Yakıt İkmal Gemileri Tarafından Taşınmasına İlişkin Geçici Rehber Kabul Edildi
Alt Komite, biyoyakıt ve MARPOL Ek-I kargolarının geleneksel yakıt ikmal (bunker) gemileri tarafından taşınmasına ilişkin Geçici Rehber taslağı ve ilişkili MEPC sirküler taslağı üzerinde anlaşmaya varmış ve bunların MEPC 83’e sunularak onaylanmasını hedeflemiştir.
Mevcut durumda, petrol tankerlerinin %25’e kadar biyoyakıt içeren biyoyakıt karışımlarını taşımasına izin verilirken, bu sınırı aşan karışımların yalnızca kimyasal tankerlerle taşınmasına izin verilmektedir. PPR 12’de, MARPOL Ek-I kapsamında petrol tankeri olarak sertifikalandırılmış geleneksel yakıt ikmal gemilerinin %30’a kadar biyoyakıt içeren yakıt karışımlarını taşımasına izin veren geçici belge nihai hale getirilmiştir.
Ancak, taşınan biyoyakıt karışımları için petrol deşarj izleme ekipmanının (Oil Discharge Monitoring Equipment-ODME) onaylanmış olması gerekmektedir.
FAME için Ön Yıkama Gereklilikleri
Yağ Asidi Metil Esteri (Fatty Acid Methyl Ester-FAME)’nin fiziksel özellikleri ve Kuzey Denizi’nde, FAME boşaltımı sonrası yapılan tank temizliği nedeniyle meydana gelen çeşitli kirlilik olayları sebebiyle, IBC Kodu’ndaki FAME girişi için 16.2.7 operasyonel gerekliliğinin eklenmesini öngören bir teklif değerlendirilmiştir.
Bu değişiklik, FAME boşaltımından sonra ön yıkama yapılmasını zorunlu kılacaktır.
İlgili coğrafi alan, MARPOL Ek-II Kural 13.9’da tanımlandığı gibi, güneyde Cebelitarık’tan başlayarak Norveç kıyılarını, Baltık Denizi’ni, Birleşik Krallık ve İrlanda’yı kapsayan bölgeyi içermektedir.
Bu önerinin daha ayrıntılı şekilde değerlendirilmesi için Kimyasalların Emniyet ve Kirlilik Tehlikelerinin Değerlendirilmesi (Evaluation of Safety and Pollution Hazards-ESPH) Teknik Grubu’na görev verilmiş olup, bu grup tarafından 2026 yılında düzenlenecek PPR 13’e raporlama yapılacaktır.
MARPOL Ek-II’de Yapılan Değişiklikler
Kargo tanklarının boşaltılması, tank yıkama işlemleri ve ön yıkama prosedürlerinin etkinliğini artırmayı amaçlayan MARPOL Ek-II’deki değişikliklerle ilgili olarak, çalışma kapsamının, IBC Kodu’ndaki kirlilik kategorisi “Y” ve özel gereklilik 16.2.7 olması durumunda yüksek erime noktasına ve/veya yüksek viskoziteye sahip kalıcı yüzen maddelerle sınırlandırılması gerektiği konusunda mutabakata varılmıştır.
İlgili coğrafi alan, MARPOL Ek-II Kural 13.9’da tanımlandığı gibi Cebelitarık’tan başlayarak Norveç kıyıları, Baltık Denizi, Birleşik Krallık ve İrlanda’yı kapsayan bölgeyi içermektedir.
Ayrıca, çalışmaların operasyonel prosedürlerin geliştirilmesine odaklanması gerektiği kararlaştırılmış olup bu değişikliklerin geliştirilmesi görevi Emniyet ve Kirlilik Tehlikelerinin Değerlendirilmesi (Evaluation of Safety and Pollution Hazards-ESPH) Teknik Grubu’na verilmiştir. Bu çalışmanın tamamlanma hedefinin 2027 yılına uzatması için Deniz Çevresini Koruma Komitesi’ne talepte bulunulmuştur.
Atık Su Arıtma Tesislerinin Ömür Boyu Performansını İyileştirmek için MARPOL Ek- IV’ün Revizyonu
Alt Komite, MARPOL Ek-IV ve İlişkili Rehberlerin Revizyonu üzerine yeni atıksu kayıt defteri ve atıksu yönetim planına odaklanmış, Yazışma Grubu’nu yeniden kurmuş, bu grubun oturumlar arasında çalışmaları ilerletmesini ve PPR 13’e rapor vermesini hedeflemiştir. Yeni performans testi gerekliliklerinin ve gösterge izlemenin mevcut atık su arıtma tesislerine geriye dönük olarak uygulanıp uygulanmaması konusunda fikir birliğine varılamaması nedeniyle, bu konunun daha sonraki bir aşamada, değişikliklerin tamamlanmasına yakın bir zamanda tekrar ele alınmasına karar verilmiştir.
Yazışma Grubu’nun görev tanımındaki temel görevler aşağıda yer almaktadır:
Atık Su Kayıt Defteri (Sewage Record Book-SRB) ve Atık Su Yönetim Planı (Sewage Management Plan-SMP) ile ilgili olarak MARPOL Ek-IV taslak revizyonunu daha fazla geliştirmek ve PPR 13’te nihai hale getirmek.
Yukarıdaki çalışmanın dışında, MARPOL Ek-IV taslak revizyonunu uygun şekilde geliştirmeye devam etmek;
* 2012 Atık Su Arıtma Sistemleri için Atık Su Standartları ve Performans Testleri Uygulama Rehberleri’ne (Tip Onay Rehberleri) yapılacak taslak değişiklikleri daha fazla geliştirmek;
* Atık su arıtma sistemleri için MARPOL Ek-IV’ün uygulanmasına yönelik taslak rehberleri (Uygulama Rehberleri) daha fazla geliştirmek;
* Arıtılmış atık suyun kalitesiyle ilgili verilerin elde edilmesine yönelik taslak rehberi
geliştirmek.
Geriye kalan görevler ve mutabık kalınan çalışma planı göz önüne alındığında, hedef tamamlanma yılının 2027’ye uzatılması MEPC’den talep edilmiştir.
Entegre Sintine Suyu Arıtma Sistemi (IBTS) rehberlerinin incelenmesi ve Uluslararası Petrol Kirliliğinden Korunma Sertifikası (IOPP) sertifikası ve Yağ Kayıt Defterindeki değişiklikler
PPR 12, MARPOL Ek-I’de değişiklik yapmaya yönelik iki öneriyi değerlendirmiştir. Bu değişiklikler, yağlı sintine suyunun buharlaştırılmasını kabul edilebilir bir bertaraf yöntemi olarak tanımayı amaçlamaktadır. Ancak, önerilere yönelik farklı görüşler ve zaman kısıtlamaları nedeniyle, bu gündem maddesi PPR 13’e ertelenmiştir.
Birleşik Yorumlar (Unified Interpretations-UIs)
PPR 12, MARPOL Ek-VI Kural 12.3.2’nin Ozon Tabakasını İncelten Maddeler (Ozone Depleting Substances-ODS) ile ilgili uygulanmasına dair Birleşik Yorum önerisini tartışmıştır.
Bu Birleşik Yorum, 1 Ocak 2020 tarihinden önce ODS içermeyen soğutucu akışkanlarla kurulan sistemlere, bu tarihten sonra ODS içeren bir soğutucu akışkan eklenmesi durumunu ele almaktadır.
Genel olarak, soğutucu akışkanın değiştirilmesinin yeni bir kurulum olarak değerlendirilmesi gerektiği kabul edilmiştir. Ancak, yeni Birleşik Yorumların onaylanmasına yönelik yeni kabul edilen politika kriterleri karşılanmamıştır.
Bu nedenle, ilgili Üye Devletler ve uluslararası kuruluşlar, MARPOL Ek-VI’nın değiştirilmesine yönelik yeni bir gündem maddesi için Deniz Çevresini Koruma Komitesi’ne teklif sunmaya davet edilmiştir.
Diğer Konular
MEPC 81’de gündeme getirilen, bir petrol tankerinin slop tank(lar)ında yük olarak petrol
taşınmasına ilişkin açıklık getirme talebi, yorum eksikliği nedeniyle PPR 13’e ertelenmiştir.
PPR 12, 2023 tarihli “Tehlikeli Malzeme Envanterinin Geliştirilmesine Yönelik Rehberleri”ni revize ederek, doğrudan gövdeden veya ıslak boya kaplarından alınan numunelerde cybutryne için ilgili eşik değerini netleştirmiştir.
The post IMO Kirlilik Önleme ve Müdahale 12 Sonuç Bildirgesi appeared first on Haber Denizde.
HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
13 Şubat 2025 – 11:20