Türkiye’nin tsunami yaşayan tek marinası TEOS Marina’nın genel müdürü Faruk Günlü, Bosphorus Boat Show kapsamında, D-Marin Türkiye Ülke Müdürü Can Akaltan moderatörlüğünde düzenlenen “Muhtemel Santorini Depremi ve Marinalar Üzerine Etkisi” konulu konferansa katıldı.
Günlü, 30 Ekim 2020’de Saroz merkezli 6.9 şiddetindeki depremin ardından marinayı vuran tsunaminin gücünü, “150 tonluk tonozlar bile sürüklendi” şeklinde ifade etti.
Tsunami uyarısı almadıkları için hazırlıksız yakalandıklarını belirten Günlü, Santorini depreminin ardından Türk kıyılarına bir metrelik dalgaların varmasının bir saat süreceğini öğrendiklerini belirterek, bu sürenin önlem alınması için çok önemli olduğunu dile getirdi.
Günlü, gerekli dersleri çıkararak eğitim programlarına tsunamiyi de eklediklerini söyledi.
Dört metre hareket oldu
Türkiye’nin ilk “Cittaslow” kenti (Sakin Şehir) seçilen Seferihisar’ın turistik bölgesi Sığacık’ta 21 Haziran 2010 tarihinde faaliyetlerine başlayan Teos Marina’nın genel müdürü Faruk Günlü ise Saroz depreminin ardından kısa süre içerisinde önce suların çekildiğini, ardından da teknelerin dibe yaklaşmasıyla beraber direklerin birbirine çarpmaya başladığını söyledi.
Hemen teknelerin halatlarını çözmeye hatta kesmeye başladıklarını dile getiren Günlü, “suların iki metre çekilip, iki metre kadar da yükselmesiyle yaklaşık dört metreye varan su gel gitleri yaşadık. Öncesinde veya kısa süre sonrasında tsunami uyarısı almadık. Tamamen gözlemleyerek suyun çekilmesini ve yükselmesini yaşadık. Denizin taşması ve şiddetli akıntı defalarca tekrarlandı. Zaten suyun ofisimize girmesiyle bilgisayar, telefon ve güvenlik kameraları çalışmaz hale geldi. Yalnızca cep telefonlarımız aktifti” dedi.
Can kaybı olmaması en büyük tesellimiz
Öncesinde uyarı olsaydı yatçılara duyuru yapıp iskeleleri boşaltabileceklerini, çalışma arkadaşlarını ve makine ekipmanlarını güvene alabileceklerini belirten Günlü, Suyun şiddetini hatırlıyorum da yine maddi hasarlar meydana gelebilirdi ancak can güvenliğini şansa bırakmazdık. Afetin boyutları, kopan iskeleler, sürüklenen tonlarca ağırlığındaki beton bloklar ve sürüklenen tekneler göz önüne alındığında, TEOS Marina personeli, tekne sahipleri ve misafirlerinde can kaybı ve yaralanma olmaması tamamen şans ve en büyük tesellimizdir” diye konuştu.
Günlü şunları söyledi :
“Bu felaketi kimse beklemiyordu. Biz 2020 yılının ilk 4 ayında marinadaki tüm zincirleri yenilememize rağmen
zincirlerimiz koptu, iskelelerle birlikte toplamda 100 – 150 ton ağırlığındaki beton tonoz bloklar ana hat
zinciriyle birlikte grup olarak suyun şiddeti ile zeminde sürüklendi. Marina içerisindeki gel git anlarındaki
suyun akış hızı dehşet vericiydi. Ama bu süreçte soğukkanlı ve akılcı bir şekilde hareket etmeye çalıştık. Hasar
o kadar büyüktü ki, o an sadece personelimle bu kadar hasar almış tekneye nasıl müdahale edeceğimizi
düşündüm. Hızla batan ya da zarar gören tekneleri öncelikli olarak kurtarmamız gerekiyordu, ama ekibimle
başa çıkabileceğimizin çok üzerinde hasar vardı. Tsunami sırasında 5 tekne battı, 4 tekne karaya oturdu, 112 tekne dışarıya sürüklendi. 6 yüzer iskeleden 4’ünün ve tonoz sistemlerinin büyük kısmı tsunaminin etkisiyle zarar gören Teos Marina, Akdeniz çanağında emsali görülmemiş felaketin yaralarını; ortak akılla alınan hızlı kararlarla krizi yöneterek sardı”
Yağmaya karşı denizde nöbet tutuldu
“İlk yarım saat içinde köprü üzerinden video çekerek yaşadığımız felaketi kayıt altına aldım ve yönetim kurulu
üyesi olduğum Deniz Turizm Birliği üyelerine yardım çağrısı yapıp, çağrının herkesle paylaşılmasını istedim.
Yardım edebilecek herkesi kurtarma operasyonuna davet ettim. Bu video marinalar, basın kuruluşları ve
yatçıların olduğu whatsapp gruplarında hızla paylaşıldı. Ardından sosyal medyada da yayıldı. İlk şoku
atlattıktan sonra muazzam bir dayanışma ve iş birliği ile afetin yaraları sarılmaya başlandı. Marinanın dışına sürüklenen 112 adet tekne sahil güvenlik helikopteri ile yerleri tespit edilip denizdeki botlara bilgi verilerek, yaklaşık 60 tekne aynı gece marina içerisine bağlandı. Gece liman dışında kalan 50 teknenin yağmalanmaması için marina personeli ve sahil güvenlik ekipleri sabaha kadar nöbet tutup devriye attılar”
Müthiş bir dayanışma yaşandı
“Sonraki sabah gün doğumu ile acil durumda olan teknelerde kurtarma operasyonu hızla başladı. Birçok
marinadan, bölgedeki denizcilerden yardıma gelenlerle bir kurtarma ekibi oluşturuldu. Öncelikle deniz yüzeyindeki yüzer cisimler temizlendi, sonra başıboş kalan teknelerin güvene alınması sağlandı, ardından kaos ortamı oluşturan enkaz yığınından hasarlı tekneler kurtarıldı. Bu enkazın kaldırılmasında sadece denizciler arasında görülebilecek mükemmel bir dayanışma örneği de sergilendi. Bu kötü günümüzde bizimle birlikte olan, desteğini esirgemeyen herkese müteşekkiriz. Yardım çağrılarımıza koşarak gelen, gönüllü olarak bize emek ve ekipman desteği sağlayan denizcilik sektöründeki dostlarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır”
İskelenin çeşidi fark etmezdi
“Marinalar son 100 yıllık dalga, rüzgar ve akıntı hesaplarına göre kıyı yapıları mühendisleri tarafından
tasarlanır. Ulaştırma Bakanlığı yetkilileri 2003 yılında bu marinanın altyapılarını ve deniz yapılarını yaparken
geçmişte tsunami olmadığı için tsunami olasılığını hesaplamamaları çok doğal. Ancak iskeleler kazıklı
sistemde olsa, beton iskele de olsa bu gücün karşısında durması imkânsızdı. Ancak bilindiği üzere Teos Marina binlerce yıldır medeniyetlere liman hizmeti vermiş doğal liman Sığacık Koyu’nda bulunuyor. Teos, 3.000 yıl önce İon medeniyetinin 12 kentinden biridir. İon döneminde Güney ve Kuzey olmak üzere Sığacık’ta 2 ticari liman bulunmaktaydı. İon dönemindeki kentin ismi Teos’tan ismini alan Teos Marina, kuzey limanı üzerinde kurulmuştur. Bu liman Osmanlı donanması gemilerine de ev sahipliği yapmıştır. Dört tarafının dağlarla çevrili olan liman rüzgâr ve dalgaya karşı korunaklı olmasıyla doğal liman olma özelliği ile çok sayıda denizciye ev sahipliği yapmaktadır”
Sigorta mağduriyeti yaşanmadı
“Tsunami sırasında 5 tekne battı, 4 tekne karaya oturdu, 112 tekne dışarıya sürüklendi. Batık tekneler çıkarıldı.
Tekne sahipleri hasarlarını kendi sigortalarına bildirdi ve hasarları kendi sigortaları kapsamında karşılanıyor.
Marinanın da hasarları kendi sigortası çerçevesinde karşılandı. Teknelerdeki hasarların toplamını öngörebilmem imkansız. Sigorta konularında herhangi bir sorun ya da mağduriyet yaşanmad”
Gerçek değer üzerinden sigorta yaptırsınlar
“Benzer bir tehlike durumunda marinada teknelerinde olan yatçıların marina dışına çıkmaya çalışmak yerine bağlı oldukları yerde teknelerinden uzaklaşıp karada güvenli bir yerde beklemeleri daha doğru olur. Okyanus depremlerinden farklı olarak bölgemizde deprem ile Tsunami arasındaki süre çok kısa. 10 – 15 dakika gibi kısa sürede teknelerin hepsinin açık denize çıkabilmeleri imkansız. Teknelerinin sigortası yenilenirken tekneleri sigorta ekspertizi aracılığı ile sörvey yaptırıp gerçek değeri üzerinden sigorta ettirmeleri de mağduriyetlerin
giderilmesi aşamasında çok önemli
The post Günlü : “tsunami 150 tonluk blokları sürüklendi” appeared first on Haber Denizde.
HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
19 Şubat 2025 – 01:10