Samsun’da 147 bin 464 kilogram deniz çöpü toplandı

Samsun Valisi Orhan Tavlı başkanlığında gerçekleştirilen İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nda Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot ilçe olarak seçilen İlkadım, Bafra ve Canik’te ilçe belediyeleri tarafından yapılan ve yapılacak olan çalışmalar ile uygulamaya konulan 13 çevre projesi görüşüldü. 2025-2029 Deniz Çöpleri Eylem Planı da görüşülerek karara bağlanırken, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından hayata geçirilen Bitki Koruma Ürünleri Ambalaj Atıklarının Toplanması ve Bertarafı Projesi’nin protokolü Vali Tavlı tarafından imzalandı.

Sıfır Atık Projesi kapsamında pilot ilçe seçilen İlkadım’da yılda 97 bin 321 ton, Bafra’da yılda 58 bin ton, Canik’te yılda 25 bin 550 bin ton evsel atık toplanıyor. Vatandaşlar tarafından kaynağında ayrı biriktirilen geri kazanılabilir atıkların toplanması amacıyla Biriktirme Ekipmanı ile Toplama, Dönüşümlü Toplama ve Kapıdan Kapıya Toplama Modelleri hayata geçirildi. Belediyeler sıfır atık mobil toplama araçları, Sıfır Atık Marketleri, Mobil Atık Getirme Merkezleri, Sıfır Atık Noktaları, bağımsız atık toplayıcılar ve eğitim/farkındalık uygulamalarıyla Sıfır Atık çalışmalarını sürdürrken, sadece İlkadım ilçesi İstiklal Caddesi’nde son iki ayda 10 ton geri kazanılabilir atık toplandı.

2025-2029 Deniz Çöpleri Eylem Planı ise sahillerin atıklarla kirletilmesinin önlenmesi amacıyla hazırlandı. 13’ü Mavi Bayrak almaya hak kazanmış 50 plaj bulunan Samsun’da plajlar ve kıyı alanlarında Büyükşehir Belediye Başkanlığınca 7/24 temizlik çalışmaları yürütülüyor. Denize kıyısı olan 10 ilçe bulunan Samsun’da evsel ve geri kazanılabilir atıklar belediyeler ve lisanslı firmalarca toplanarak, evsel atıklar düzenli depolanıyor. Geri kazanılabilir atıklar ise geri dönüşüm tesislerinde değerlendiriliyor. Samsun merkez ilçelerinde oluşan evsel atıksular Büyükşehir Belediyesi Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından işletilen Doğu ve Batı İleri Biyolojik Atıksu Arıtma Tesisi ve Derin Deniz Deşarjı arıtma tesislerinde arıtılarak denize deşarj ediliyor. Diğer ilçelerde de atıksular arıtılarak doğrudan veya dolaylı olarak denize deşarj ediliyor.

Samsun’da 3 adet liman ve bunlara ait atık kabul tesisleri ile bir adet Atık Alma Gemisi bulunuyor. Gemilerde oluşan atıklar (yağ, sintine, çöp, pis su vb.) bu limanlarda bulunan atık kabul tesislerine alınarak denize karışması önleniyor. Terme Balıkçı Barınağı, Canik Balıkçı Barınağı, Dereköy Balıkçı Barınağı, Alaçam/Göçkün Balıkçı Barınağı, Yakakent Balıkçı Barınağı ve Samsun Yelken Kulübü tarafından atık alım hizmeti veriliyor. Bununla birlikte Samsun’da Terme Tersanesi ve Kolbakır Tersanesi bulunuyor. İlçe sınırları içerisinde kalan dereler, kanallar vb. aracılığıyla özellikle tarımsal ve kara kökenli kirlilik Karadeniz’e ulaşıyor. Bunların yanında kanallar, kanalizasyon çıkışları (by–pass yapıları), taşkınlar, rüzgar ve gelgitlerin süpürmesi yoluyla da kirlilikler denize taşınıyor. Akarsu, nehir, kanal vb. kenarlarında vatandaşların sosyal amaçlı kullandıkları (piknik, dinlenme vb) alanlarda oluşan çöpler yüzey akıntısı ile deniz ve nehirlere ulaşabiliyor. Samsun’da 2024 yılında 147 bin 464 kilogram deniz çöpü toplandı.

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DenizHindi
19 Şubat 2025 – 10:15