Bosphorus Boat Show kapsamında, D-Marin Türkiye Ülke Müdürü Can Akaltan moderatörlüğünde düzenlenen “Muhtemel Santorini Depremi ve Marinalar Üzerine Etkisi” konulu konferansa katılan ODTÜ İnşaat Mühendisliği Kıyı ve Deniz Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Cevdet Yalçıner; Santorini, Yamurgi (Amorgos) ve İstanbulya (Astypalaea) adaları arasındaki bölgede farklı tsunami senaryolarını modellediklerini ve Türkiye’nin Adalar (Ege) Denizi kıyılarına olası etkileri karşılaştırmalı olarak incelediklerini söyledi.
Tüm araştırmaları sonucu Santorini’de meydana gelecek bir depremin Türk kıyılarında herhangi bir zarara yol açmayacağını belirten Yalçıner, “İzmir ve kuzeyinde etki yaratmayacaktır. İzmir’in güneyinde kalan bölgelere ise bir saat ya da daha geç sürede ulaşacak, kıyılarda su yükselmelerinin ortalaması ise bir metrenin altında olacaktır” dedi.
2020’deki tsunaminin esamesi olmayacak>
En büyük hassasiyetin “30 Ekim 2020’de Saroz merkezli 6.9 şiddetinde depremin ardından tsunami yaşayan İzmir Seferihisar Sığacık bölgesinde” olduğunu belirten Yalçıner, “Her türlü senaryoyu denedik. Üç ada var, şeytan üçgeni bir yer, korkunç bir tablo çizelim; her türlü senaryo, denizaltı heyelanı, volkan patlaması, krater çökmesi ya da 1956 yılında olan deprem gibi bir deprem. Orada her senaryo denendi. Burada 2020’deki tsunaminin yaptığının esamesi olmayacak. Bodrum Yarımadası’nda da 1956 yılında olduğu kadar etkisi olacak, orada da bir tek can kaybı olmamıştır, tekne bile batmamıştır. Sığacık ve Seferihisar’da Santorini tarafında oluşacak kötü senaryoların hepsine dair tsunami açısından hiçbir etki görmeyeceğini söylüyorum. En iyi farkındalık Sığacık’ta, çünkü yaşadılar. Bu farkındalık başka yerlere ulaşsın. Farkındalık olması lazım. Santorni merkezli bütün senaryolara göre Sığacık güvende” dedi.
Bodrum’da bir metre yükselir
Yunanistan’ın kontrolündeki Santorini, Amorgos ve Astropalya adalarının oluşturduğu üçgende tarihte çok sayıda depremin yaşandığını ifade eden Yalçıner, büyüklük bakımından en son 1956’da 7,4 büyüklüğünde iki şiddetli sarsıntının kaydedildiğini ve bu sarsıntılar doğrultusunda bölgede tsunami meydana gelerek adalarda hasarlara yol açtığını belirtti.
Yalçıner, o dönemde tsunamiden Bodrum Yarımadası’nın kuzeyi ve güneyi, Datça, Güllük Körfezi ve Didim’in de etkilendiğini anlatarak, “Şu anda yaşanan durumdan tedirgin olmaya gerek yok. Bu konuda Yunanistan’dan ve Türkiye’den bilim adamları hem depremle ilgili hem de tsunamiyle ilgili konuyu yakından izlemekteler ve aynı zamanda birçok cihazla sismik olarak bütün olaylar gözlenmektedir. Örneğin Santorini Adası’nda şu an için volkanik hareketlilik önemli bir şekilde başlamış değildir.” dedi.
Japonya, Endonezya gibi olmaz
Depremin şiddetinin 6,5’ten büyük olması ve deniz tabanında sarsıntıdan dolayı dikey hareket oluşması durumunda tsunami meydana gelebileceğini ifade eden Yalçıner, “Ama bu tsunaminin büyüklüğü Ege Denizi, Bodrum ve Sığacık’ta yaşadığımız veya 1956’da yaşadığımız büyüklükte olur. Okyanuslarda olan, Japonya ve Endonezya’daki gibi 30’lar, 40’lar mertebesinde metrelerce yükselen dalgalar Akdeniz ve Ege’de olmaz” diye konuştu.
Yalçıner, Ege Denizi’ndeki sarsıntıların, Marmara’da olası bir depremi tetiklemeyle herhangi bir ilişkisinin olmadığını da sözlerine ekledi.
The post Yalçıner : “Santorini Türk kıyılarında tsunami yaratmaz” appeared first on Haber Denizde.
HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
19 Şubat 2025 – 00:15