Haapasaari, yaptığı açıklamada, “Ancak çalışmalarımız burada bitmiyor. Gelecekte ortaklarımız, müşterilerimiz ve paydaşlarımızla işbirliği içinde düşük karbonlu çözümler bulmaya giderek daha fazla odaklanacağız” ifadelerini kullandı.
Bu hedefe ulaşmak için liman, gerekli enerjiyi sıfır karbonlu kaynaklardan temin etmenin yanı sıra enerji tüketimini azaltmak için çeşitli önlemler aldı. Liman ayrıca kalan iklim emisyonlarını telafi etmek için az miktarda gönüllü karbon dengeleme kredisi satın alıyor.
Helsinki Limanı, 2019 yılında kendi operasyonlarını karbon nötr hale getirme hedefini belirledi. Bu hedef, liman alanında ve binalarda kullanılan ısıtma ve elektrik, limanın kendi araç ve makinelerinin yakıt tüketimi ve iş seyahatleri sonucunda ortaya çıkan emisyonları içeren liman şirketinin kendi emisyonlarıyla ilgili.
Liman, bu yılın başında planlandığı gibi karbon nötrlüğü hedefine ulaştı. Karbon nötrlük programının referans yılı olan 2015’te liman şirketi 3.463 ton karbondioksit (t CO2) üretti. 2024 yılı sonu itibarıyla bu emisyonlar %63 oranında azaldı.
En son önemli değişiklik, 2025 yılının başından itibaren liman tarafından tedarik edilen bölgesel ısıtmanın da yenilenebilir enerji ile üretilmesi oldu. Bu değişiklikle Helsinki Limanı, kendi operasyonları için belirlenen emisyon azaltma hedeflerine ulaşmak için şimdiye kadar planlanan tüm önlemleri uygulamaya koydu.
Kalan emisyonlar, yani referans yıldaki emisyonların %2,6’sı, karbon dengeleme kredileriyle telafi ediliyor.
Helsinki Limanı’ndan yapılan açıklamada, “Bununla birlikte, karbon nötrlüğü kavramının son yıllarda açıklığa kavuşturulduğu ve karbon nötrlüğünün karbon dengeleme kredileri kullanılarak sağlanıp sağlanamayacağının sorgulandığı unutulmamalıdır. Bu nedenle, dengelemeyi azaltmaya yönelik çalışmalar devam etmektedir ve liman sürdürülebilir kalkınma hedeflerini desteklemek için yeni fırsatları değerlendirmeye devam edecektir” denildi.
Helsinki Limanı, emisyon hesaplamalarında küresel sera gazı (GHG) standardını takip ettiğini ekledi. Limanın kendi operasyonları ve tedarik edilen enerji ile ilgili iklim çalışmaları ’emisyonlardan kaçınma, azaltma ve telafi etme’ ilkesine dayanıyor.
İklim önlemlerinin öncelik sırası şöyle belirlendi:
– Enerji tüketimini azaltmak;
– Gerekli enerjiyi düşük/sıfır emisyonlu enerji kaynaklarından temin etmek;
– Kalan emisyonları telafi etmek için karbon dengeleme kredileri satın almak.
Ancak limanın kendi emisyonları, liman bölgesinde üretilen toplam emisyonların yalnızca küçük bir kısmını temsil ediyor. Karbon nötrlük programının referans yılı boyunca, liman bölgesinde üretilen toplam emisyonların yaklaşık %4’ünü oluşturdu.
Bunun bilincinde olarak, limanın iklim çalışmalarının hedefleri, kendi operasyonlarından ve kaynaklarından oluşan doğrudan emisyonların ve başka yerlerden tedarik edilen enerji tüketiminin bir sonucu olarak ortaya çıkan emisyonların ötesine geçerek, nakliye, makine ve ağır taşımacılık dahil olmak üzere tüm değer zincirini kapsıyor.
Helsinki Limanı’nın faaliyetleri arasında, limanın sera gazı emisyonlarını azaltmak için aktif olarak çaba gösterdiği büyük liman altyapısı inşaat projeleri de yer alıyor. Sera gazı standardına göre, inşaat emisyonları limanın değer zinciri emisyonlarının bir parçasını oluşturuyor.
Helsinki Limanı Sürdürülebilirlik ve HSEQ Başkanı Andreas Slotte, “Sadece inşaatta kullanılan malzemelerden kaynaklanan emisyon dalgalanmalarını değil, aynı zamanda tüm yaşam döngüsü emisyonlarını değerlendirmek ve en aza indirmek için projelerde bize özel yaşam döngüsü hesaplamalarını daha kapsamlı bir şekilde kullanacağız” dedi.
Slotte, “Ayrıca Helsinki ve Tallinn arasındaki nakliye güzergâhında faaliyet gösteren aktörler de dâhil olmak üzere çeşitli aktörlerle kapsamlı uluslararası çevre işbirlikleri yürütüyoruz. Hedeflerimize ulaşmak için tüm seyahat zincirini dikkate almak ve işbirliği yapmak çok önemlidir” diye konuştu.
Kaynak: offshore-energy.biz
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DenizHindi
21 Şubat 2025 – 17:50