AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİNDEN TEPKİ

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, İBB Başkanı İmamoğlu’nun tutuklanmasını ve Türkiye’deki muhalif belediye başkanlarına yönelik artan baskıyı eleştirdi. Kongre, Türkiye’nin 2023 Reykjavik Deklarasyonu’nda taahhüt ettiği demokratik değerlerden uzaklaştığını belirtti.

KAYNAK: EURONEWS

Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Yönetimler Kongresi, Perşembe günü Strasbourg’da düzenlenen acil oturum sonrası kabul ettiği bildirgede, Türkiye’ye muhalefet partilerinden seçilmiş temsilcileri yargılamaya ve tutuklamaya son verme çağrısı yaptı.

Bildirgede, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Van Büyükşehir Belediye Başkanı Abdullah Zeydan’ın derhal serbest bırakılması talep edildi.

Acil oturumda, demokratik olarak seçilmiş belediye başkanlarının yerine kayyum atama uygulaması ile demokrasinin özünün ortadan kaldırıldığı belirtilerek, Türkiye’de çoğulculuğun tehdit altında olduğu ve demokratik değerlerden giderek uzaklaşıldığı ifade edildi.

Protestolara da değinildi

Farklı ve muhalif seslerin kesilmesinin ve kayyum atanmasının giderek normalleştirildiği belirtildi. İmamoğlu ve beraberindeki 100’den fazla kişinin tutuklanması ile tetiklenen protestolara katılan öğrenci ve gazetecilerin tutuklanmasına da değinildi. Toplanma ve ifade hakkının çok geniş kısıtlamalara tabi tutulmasının yerel yönetim öz ilkeleri ile çeliştiği vurgulandı.

Oturumda söz alanlar, kovuşturma ve tutuklama yöntemiyle yerel yöneticilerin ekarte edilemeyeceği belirterek, tutukluluk halinin makul bir şüphe olmadan uygulanmaması çağrısında bundu.

Halk tarafından seçilenlerin sadece halk tarafından görevleri sonlandırılacak şekilde hareket edebileceklerinin altı çizildi.

İngiliz üye ise Londra Belediye Başkanı Sadiq Khan’ın çok az politikasıyla hemfikir olduğunu, siyasi yelpazenin zıt taraflarında yer aldıklarını ancak tek bir konuda ortak düşündüklerini söyledi: yerel yönetimlerin kendi yöneticilerini seçme hakkı.

Türk yetkililere ve Erdoğan destekçilerine çağrıda bulunan üye, “Bu harika ülkeye ne yaptıklarını bir daha düşünsünler,” dedi.

Oturumda söz alan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın bildirgeyi şu sözlerle eleştirdi: “Kayyum atamalarını eleştiren raportörlerin, DEM Parti’nin seçimle gelmemiş, hukuki karşılığı olmayan eşbaşkan uygulamasını görmezden gelmesi, gerçeğin nasıl bloklandığını açıkça gösteriyor. Türkiye’de hukuk işliyor, yargı süreci devam ediyor ve gerçekliği çarpıtarak oluşturulan algı operasyonlarına izin vermeyeceğiz.”

Türkiye’nin yargı sürecine yönelik çifte standartlı yaklaşımda bulunulduğunu belirten Büyükakın, raporlarda hep muhalif görüşlerin yer aldığını ifade etti.

“Gerçekle propaganda arasındaki fark netleşmiyor,” diye ekledi. Türkiye’de herkes sokaktaymış gibi bir hava yaratıldığını da öne sürdü.

Öte yandan, Büyükakın’ın bu sözlerine seçilmiş Avrupalı üyelere “olayları iyi okuyamadıkları” söylenerek baskı yapıldığı itirazı geldi.

Raportör David Eray ise Büyükakın’ın eleştirisine, Türk yönetime yol haritası talebi ilettiklerini ama dönüş alamadıkları yanıtını verdi.

Bu nedenle Türk yetkililerin görüşünün rapora yansımaması eleştirisinin yerinde olmadığı belirtilerek, etkili iş birliği için bu konu üzerine “birlikte” çalışılması çağrısı yinelendi.

‘Demokrasiye saldırı’

Kongre, Türkiye’de yerel ve bölgesel seçilmiş temsilcilerin çalışma koşullarının giderek kötüleştiğine ve temel hakların zayıflatıldığına dikkat çekti. Özellikle muhalif belediye başkanlarının “terör” ve “yolsuzluk” suçlamalarıyla görevden alınarak yerlerine kayyum atanmasının Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı’na aykırı olduğu vurgulandı.

Bildirgede, 2019’dan bu yana devam eden yargı tacizinin İmamoğlu’nun seçimlere katılma hakkını kısıtlamak için kullanıldığını belirtti.

Kongre Başkanı, İmamoğlu’nun 23 Mart’ta tutuklanmasını “demokrasiye saldırı” olarak nitelendirirken, bu durumun 16 milyondan fazla nüfuslu İstanbul’un seçilmemiş bir yönetici tarafından idare edilmesi riskini doğurduğunu vurguladı. Kongre üyesi Abdullah Zeydan’ın tutuklanmasının ardından Van Belediyesi’ne kayyum atanması nedeniyle 4 milyon yurttaşın kendi seçtikleri belediye başkanları tarafından yönetilmediğinin de altını çizdi.

2016’dan bu yana 150 belediye başkanı görevden alındı

Kongre, 2016’dan bu yana Türkiye’de yaklaşık 150 belediye başkanının görevden alındığını ve milyonlarca insanın demokratik temsil hakkının ellerinden alındığını belirtti. Bildirgede, son dönemde gösteri yasaklarının yaygınlaşmasının ifade ve toplanma özgürlüğünü ciddi şekilde kısıtladığına da dikkat çekildi.

Kongre, Türkiye’nin demokratik standartlardan uzaklaştığını belirterek şu çağrıları yaptı: muhalif belediye başkanlarına yönelik yargı süreçlerine son verilmesi, İmamoğlu ve Zeydan dahil olmak üzere tutuklu belediye başkanlarının serbest bırakılması, seçilmiş yerel yöneticilerin baskı ve tehdit olmadan görevlerini yerine getirebilmelerinin sağlanması.

Kongre ayrıca, Türkiye ile siyasi diyaloğu sürdürme taahhüdünde bulunarak, yerel demokrasinin durumunu değerlendirmek için bir inceleme heyetinin en kısa sürede Türkiye’ye gönderileceğini duyurdu. Heyet, İmamoğlu ve diğer tutuklu belediye başkanlarıyla görüşmeyi hedefliyor.

İmamoğlu’nun tutuklanması

İmamoğlu, 18 Mart’ta İstanbul Üniversitesi’nden aldığı diplomanın iptal edilmesinden bir gün sonra gözaltına alınmış daha sonra da 23 Mart’ta ‘yolsuzluk’ soruşturmasından tutuklanmıştı. Tüm bu süreç, İBB Başkanı’na son haftalarda açılan soruşturmaların ardından ve CHP’nin cumhurbaşkanı adaylığı ön seçiminin öncesinde geldi. Bu soruşturmaların başlangıcında Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da “Onlar da çok iyi biliyorlar ki daha turpların büyükleri heybede. Telaşlarının sebebi bu,” demişti.

KAYNAK: EURONEWS

The post AVRUPA KONSEYİ YEREL VE BÖLGESEL YÖNETİMLER KONGRESİNDEN TEPKİ first appeared on Deniz Kartalı.

DENIZKARTALI Haber Portalı – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
28 Mart 2025 – 00:35