Romanya’dan Türkiye’ye korvet siparişi

Romanya, Ulusal Savunma Yüksek Konseyi (CSAT) kararıyla donanmasına yalnızca bir adet hafif korvet katma planını onayladı. Savunma Bakanlığı’nın yürütmesi beklenen bu alımın Türkiye’den yapılacağı ve geminin ASFAT tarafından inşa edilen Hisar sınıfı olduğu doğrulandı.

CSAT tarafından yapılan açıklamada, yeni geminin “çok çeşitli görevleri yerine getirme kapasitesine sahip olacağı” ve mevcut donanma yapısında önemli bir etki yaratacağı belirtildi. Ancak, bu tek gemilik alım kararı, Romanya Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral Mihai Panait’in 2023 sonunda açıkladığı modernizasyon planıyla çelişiyor. Panait, önceliklerinin üç yeni fırkateyn ve iki açık deniz devriye gemisi (OPV) olduğunu ifade etmişti.

Savunma sanayi uzmanı Tudor Curtifan, B1 TV’de yaptığı açıklamada, “Günümüz güvenlik ortamında savunma sanayii projelerine yerli katılım şart,” diyerek Romanya’nın bu sürece kendi sanayi altyapısını ne ölçüde dahil edeceğinin belirsizliğine dikkat çekti.

Hisar Sınıfı Korvet: teknik özellikler ve görev kapsamı

ASFAT tarafından inşa edilen Hisar sınıfı korvet, hafif OPV (Offshore Patrol Vessel) olarak tanımlanıyor ve keşif, gözetleme, terörle mücadele, arama-kurtarma, deniz güvenliği ve elektronik harp gibi çeşitli görevlerde kullanılabiliyor.

Halihazırda Türk Deniz Kuvvetleri için 10 adet inşa edilen Hisar sınıfı gemiler, “fitted for but not with” konseptiyle üretiliyor; yani silah ve sensör sistemleri sonradan entegre edilmek üzere tasarlanıyor. Gemide 3D radarlar, atış kontrol sistemleri, sonar, elektronik destek sistemleri, 76 mm top, 12.7 mm makineli tüfekler ve Atmaca gemisavar füzeleri gibi sistemler entegre edilebiliyor.

Hisar sınıfı korvet, 99,56 metre uzunluğa ve 14,42 metre genişliğe sahip olup, 2.300 ton deplasmana ulaşabiliyor. Maksimum hızı 24 knot olan gemi, devriye görevlerinde 12 knot hızla seyir yapabiliyor. 104 kişilik mürettebat kapasitesine sahip olan korvet, keşif, gözetleme, terörle mücadele, arama-kurtarma, deniz güvenliği ve elektronik harp gibi çeşitli görevlerde kullanılabiliyor.

Romanya’da yerli üretim tartışması

Romanya, geçmişte benzer projeleri yerli üretimle gerçekleştirmeyi planlamıştı. Fransız Naval Group’un kazandığı fakat daha sonra iptal edilen “Çok Amaçlı Korvet Programı”, gemilerin Köstence Tersanesi’nde inşa edilmesini öngörüyordu.

Ancak bu sipariş, yerli üretim yerine doğrudan Türkiye’den alımla yapılacak. Romanya’da Galati’deki Damen Tersanesi gibi NATO müttefikleri için üretim yapan modern tesisler bulunmasına rağmen, ülkenin neden dış üretimi tercih ettiği tartışma konusu olmaya devam ediyor.

The post Romanya’dan Türkiye’ye korvet siparişi appeared first on Haber Denizde.

HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
29 Mart 2025 – 16:29