SolonPort Fuji’ye limancılığı öğretti

İki yıldır dijital asistanları Fuji üzerinde çalıştıklarını söyleyen SolonPort Operasyon Direktörü Arzu Göç, “Bu projenin ciddi bir data ve teknoloji altyapısı var. O zamandan şimdiye kadarki mottomuz, ‘Biz yıllardır limancıyız. Hem teknoloji olarak hem de süreç olarak bu işi iyi biliriz.” Fuji’ye de limancılığı öğrettik. 2 yıl sonra 2024 kasım ayında tekrarlanan TÜRKLİM etkinliğinde bu ürünümüzün tanıtımını yaptık” ifadelerini kullandı.

Fuji’nin hikayesi

SolonPort Operasyon Direktörü (COO) Arzu Göç, Fuji adını verdikleri dijital asistanlarının maskotu olan kedinin hikayesini anlattı. Arzu Göç, “İki yıl önce Antalya’da düzenlenen TÜRKLİM çalıştayının dönüş yolunda Fuji adını verdiğimiz bir sokak kedisi bulduk. Yaklaşık 2 haftalıktı. Onu İstanbul’a getirdik. O günden bu zamana kadar bizimle beraber. İsmini verdiğimiz proje de şimdiye kadar keyif alarak yaptığımız projelerden biri oldu. Sadece teknik detayları değil, sevgiyi de kattığımız bir proje. Burada Fuji ile bir liman fuarı sonrasında denk gelmemiz, patisinin tekinin logomuzun rengi olan turuncu olması ve projeye başlamadan önce ona Fuji adını vermemiz aslında bu asistanın yolculuğunun başladığını bize gösteriyor. O zamandan şimdiye kadar ofisimizde bizimle birlikte. Çoğu müşterimiz de onu tanıyor zaten” şeklinde konuştu. 

Liman otomasyonunda 25 yıllık deneyim

SolonPort’un liman otomasyonu yazılımlarında 25 yıllık deneyiminin nasıl bir fark yarattığını değerlendiren Göç, “SolonPort’un 25 yıllık tecrübesi, liman operasyonlarının karmaşıklığını ve sektöre özgü dinamikleri çok iyi kavramış olmanın getirdiği güven ve sağlamlık anlamına geliyor. Bu, uzun yıllara dayanan bilgi birikimi, süreçlerin, iş akışlarının ve güvenlik standartlarının en üst düzeyde entegrasyonunu sağlarken, aynı zamanda yıllar boyunca toplanan verilerin ve sektör bilgisinin de derinlemesine analiz edilmesine olanak tanıyor. Fuji Asistan, 25 yıllık deneyimin getirmiş olduğu kapsamlı data ve bilgi birikimine tam kapasiteyle erişebiliyor; bu sayede, operasyonel süreçlerde karşılaşılan her türlü sorun ve ihtiyaca yönelik en doğru, güncel ve pratik çözümleri sunabiliyor. Dolayısıyla, sadece teknolojik altyapı ile değil, aynı zamanda yılların birikimi olan sektörel deneyim ve veriye dayalı içgörü ile de destekleniyor” şeklinde konuştu.

Gelişmiş yapay zeka teknolojisi

Fuji Asistan’ın geliştirilme sürecinde hangi teknolojilerin kullanıldığını ve bu teknolojilerin ne gibi avantajlar sağladığını da aktaran Göç, “Fuji gelişmiş yapay zeka mimarisiyle çalışarak kullanıcı sorgularını en doğru ve kapsamlı şekilde yanıtlamak için farklı veri kaynaklarını birleştirir. Doğal Dil İşleme (NLP) ve anlam bazlı arama ve eşleştirme teknolojileri sayesinde hassas ve tutarlı sonuçlar üretirken, esnek entegrasyon yapısı sayesinde çeşitli dil modelleriyle uyumlu çalışabilir. Sistemin esnek yapısı, tek bir yapay zeka motoruna bağlı kalmadan konfigüre edilebilir çoklu dil modeli altyapısı sunarak, gerektiğinde farklı modellerle entegre çalışmasını sağlar. Bu sayede ölçeklenebilir ve özelleştirilebilir bir yapı sunar. Bu teknolojiler sayesinde Fuji, hızlı, doğru ve sektöre özel çözümler sunabilen bir asistan olarak geliştirilmiştir” dedi.

Anında bilgi erişimi

Limanların 7/24 çalışan dinamik ve yüksek tempolu ortamlarında Fuji Asistan’ın hangi problemlere çözüm sunduğunu anlatan Göç, “Anında bilgi erişimi sağlayarak operasyon esnasında ihtiyaç duyulan güncel ve doğru verilere hızlı ulaşılmasını mümkün kılar, böylece zaman kaybını önler. Gerçek zamanlı veri analizi ve hızlı yanıt mekanizmasıyla operasyonel karar destek sunarak kritik süreçlerde hata ve gecikmeleri minimize eder. Süreç otomasyonu ile tekrarlayan bilgi sorgularını ve rutin işlemleri otomatikleştirerek liman personelinin iş yükünü azaltır ve verimliliği artırır. Öğrenme ve kılavuz desteği sağlayarak kullanıcıların sistemleri ve operasyon süreçlerini daha iyi anlamalarına yardımcı olur, yeni personel ve kullanıcılar hızlı adapte olmasını destekler ve rehberlik sunar” dedi.

Kullanıcı deneyimi ve hızlı iletişim

Fuji Asistan’ın kullanıcı deneyimini iyileştirmek ve iletişimi hızlandırmak konusundaki önemli özellikleri olduğunu söyleyen Göç, “Fuji gelişmiş yapay zeka mimarisi sayesinde kullanıcıların sorularına anında, hızlı ve doğru yanıtlar sunarak iletişimi hızlandırır ve kullanıcı deneyimini iyileştirir. Basit, anlaşılır ve sezgisel bir tasarıma sahip kullanıcı dostu arayüzü, her seviyeden kullanıcının sisteme kolay erişimini sağlar. SolonPort TOS ve üçüncü parti uygulamalarla sorunsuz entegrasyon yaparak bilgi akışını kesintisiz hale getirir. Ayrıca, esnek ve özelleştirilebilir yapısı sayesinde farklı operasyonel süreçlere uyum sağlayarak kullanıcı ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilir” ifadelerini kullandı.

Manuel aramayla zaman kaybettirmez

Kullanıcılar için Fuji Asistan’ın sağladığı faydaları da aktaran Göç, “SolonPort TOS kullanıcıları ve üçüncü parti kullanıcılar için operasyonel süreçleri hızlandırarak verimliliği artırır. Kullanıcılar, manuel arama ve sorgulama süreçlerine vakit harcamadan anında çözüm bulabilir, böylece operasyonel süreçlerde zaman kaybı en aza iner. Doğru ve güncel bilgiye dayalı otomatik cevaplar sayesinde insan kaynaklı hataların önüne geçilerek operasyonel doğruluk artırılır. Hem SolonPort TOS içinde hem de harici sistemlerle entegre çalışabilme yeteneği sayesinde bilgi akışı ve iletişim kesintisiz devam eder, iş sürekliliği sağlanır. Ayrıca, sektörün gereksinimlerine uygun ve özelleştirilebilir yapısı sayesinde farklı kullanıcı profillerinin ihtiyaçlarına kolayca uyum sağlayarak kullanım esnekliği sunar” dedi. 

Mevzuatları ve süreçleri öğrenme kapasitesi

Fuji, sektörel mevzuat ve uygulama süreçlerine dair güncel bilgileri dinamik bir şekilde öğrenme kapasitesine sahip diyen Göç, “Liman operasyonlarına yönelik mevzuat, yönerge ve güncel dokümanlar düzenli olarak sisteme entegre edilerek veri tabanı sürekli güncellenir. Embedding teknolojileri ile yeni gelen bilgiler doğru şekilde sınıflandırılır ve saklanarak sistemin bilgi havuzu güncel tutulur. Ayrıca, gelen sorguları analiz eden Fuji Asistan, mevcut veri seti ve güncel kaynakları kullanarak en uygun cevabı oluşturur. Bu mekanizma, yasal gerekliliklere uyumu sağlarken aynı zamanda operasyonel güncelliği destekleyerek kullanıcıların en doğru ve güncel bilgilere anında erişmesini mümkün kılar” bilgisini verdi.

Liman personelinin yükünü hafifletir

Fuji Asistan’ın liman personelinin yükünü hafifleterek kullanıcıların bilgiye anında ulaşmasını sağladığını, operasyonel hız ve etkinliği artırdığını söyleyen Göç, “Anında yanıt mekanizması sayesinde personelin manuel bilgi arama, eğitim ve destek süreçlerine harcadığı zamanı kısaltarak iş akışlarını hızlandırır. Doğru bilgiye anında erişim imkanı sunarak operasyonel hataların ve yanlış kararların önüne geçilmesini sağlar, böylece risk ve hata yönetimini güçlendirir. Rutin ve tekrar eden sorulara otomatik yanıt verilmesi, çalışanların daha stratejik ve katma değerli görevlere odaklanmasını sağlayarak personel memnuniyetini artırır” ifadelerini kullandı.

Günlük operasyonlar daha verimli

Fuji Asistan’ın, SolonPort TOS’un veri setine dayalı olarak sunduğu kapsamlı ve doğru cevaplarla günlük operasyonları daha verimli hale getirdiğini söyleyen Göç, “Sağladığı güvenilir bilgiler sayesinde operasyonel kararlar daha hızlı ve etkin bir şekilde alınarak süreçlerin iyileştirilmesine katkıda bulunur. Doğru veri entegrasyonu, stratejik planlama ve sorun çözme süreçlerinde önemli bir referans noktası oluşturarak veri temelli çalışma kültürünü destekler. Günlük operasyonlarda yaşanan belirsizlikleri ve hataları minimize ederek süreçlerin standartlaşmasına ve kalite artışına yardımcı olur. Anlık bilgi akışı sayesinde acil durumlarda reaktif çözümler sunarken, aynı zamanda uzun vadeli planlamada proaktif yaklaşımları destekleyerek operasyonel sürdürülebilirliği güçlendirir” şeklinde konuştu.

Liman operasyonlarında dönüşüm sağlayacak

Göç, “Fuji, teknolojik altyapısı ve sektöre özgü deneyimi sayesinde gelecekte liman operasyonlarında önemli bir dönüşüm sağlayacaktır. Yapay zeka ve otomasyonun daha derin entegrasyonu ile birlikte, gelişen teknolojiler doğrultusunda daha akıllı, öngörücü ve otomatik çözümler sunarak operasyonel verimliliği artırabilir ve sektörde devrim yaratabilir. Kullanıcı odaklı gelişim anlayışıyla sürekli geri bildirimler ve veri analitiği kullanılarak deneyim iyileştirilecek, yeni özellikler ve modüller eklenerek asistanın işlevselliği artırılacaktır. Fuji Asistan, sektörde en iyi uygulama örneklerini belirleyerek liman otomasyonunda standartların oluşmasına öncülük edebilir ve sektörel gelişimi destekleyebilir. Esnek ve ölçeklenebilir yapısı sayesinde lokal ve global pazarda farklı liman operasyonlarına kolayca uyum sağlayarak, sektörün dijital dönüşüm sürecine önemli katkılar sunacaktır” dedi.

Fuji, esnek bir yapıya sahip

Arzu Göç,” Fuji, yalnızca bugünün operasyonel ihtiyaçlarına yanıt vermekle kalmayıp, gelecekteki teknolojik gelişmelere de uyum sağlayacak şekilde tasarlanmış esnek bir yapıya sahiptir. SolonPort TOS ile tam entegre çalışarak operasyonel verimliliği artırırken, aynı zamanda veri bütünlüğünü ve sistem güvenliğini de garanti altına alır. Kullanıcı ve müşteri odaklı yaklaşımı sayesinde hem liman personelinin hem de üçüncü parti kullanıcıların ihtiyaçlarına yönelik özelleştirilebilir çözümler sunarak sektörde fark yaratmaya devam edecektir. Fuji’nin ve SolonPort’un sunduğu yenilikçi çözümler, liman otomasyonunda dijital dönüşümü desteklerken, sektörün geleceğini şekillendirmeye katkı sağlamaktadır” diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
30 Mart 2025 – 11:04