ABD, İran’ın gölge filosunu engellemek için bayrak takibinde

ABD Hazine Bakanlığı Yabancı Varlıkların Kontrolü Ofisi (OFAC) önceki gün Çin merkezli bağımsız bir rafineri olan Shandong Shengxing Chemical’ı 1 milyar dolardan fazla İran ham petrolü satın almasındaki rolü nedeniyle yaptırım listesine aldı ve İran’ın gölge filosunun bir parçası olarak Çin’e İran petrolü sevkiyatını kolaylaştırmaktan sorumlu bazı şirket ve gemilere de ek yaptırımlar uyguladı.  

Hazine Bakanı Scott Bessent, “İran petrolü satın almayı ya da İran’ın petrol ticaretini kolaylaştırmayı tercih eden her rafineri, şirket ya da komisyoncu kendisini ciddi bir risk altına sokmaktadır. Amerika Birleşik Devletleri, rejimin terörist vekillerini ve ortaklarını desteklemek için kullandığı İran’ın petrol tedarik zincirine destek sağlayan tüm aktörleri sekteye uğratmaya kararlıdır” dedi.

Bu aynı zamanda Başkan Donald Trump’ın İran’a yönelik azami ekonomik baskı kampanyası başlatan Ulusal Güvenlik Başkanlık Memorandumu 2’yi (NSPM-2) yayınlamasından bu yana İran’ın petrol satışlarını hedef alan yaptırımların altıncı turuna işaret ediyor.

Yeni yaptırım uygulanan gemiler arasında Nyantara, Reston, Bestla, Egret ve Rani yer alıyor.

OFAC ayrıca, gölge filo gemilerinin bilinen Asyalı sigortacılarını hedef alırken, İran menşeli yakıt ürünlerinin sevkiyatıyla ilgili yaptırımlardan kaçınma uygulamalarının tespit edilmesinde küresel gemicilik ve denizcilik endüstrisine yardımcı olmak için güncellenmiş bir yaptırım tavsiyesi yayınladı. 

OFAC, sahte bayraklı gemilerin ve hileli sicillerin yükselişini kapsayan tavsiyesinde, gölge filo tankerlerinin daha düşük işletme ve durum tespiti standartlarına sahip bayrak sicillerine güvendiği uyarısında bulundu. 

OFAC, “Gemiler gölge filo gemilerine hizmet verdiği bilinen yargı bölgeleri tarafından tescil edildiğinde veya alışılmadık derecede kısa bir süre içinde birden fazla bayrak taşıdığında (örneğin, bir yıl içinde üç bayrak tescil değişikliği), kiracılar, gemi brokerleri, sigortacılar ve liman acenteleri ve operatörleri dahil olmak üzere denizcilik paydaşları geminin mülkiyeti, sefer geçmişi ve bayrak geçmişi hakkında ek belgeler talep etmelidir”  tavsiyesinde bulundu. Bu, bir geminin sahte veya bilinmeyen bir bayrak taşıyıp taşımadığını belirlemek için IMO’nun Küresel Entegre Denizcilik Bilgileri (GISIS) veri tabanı gibi kamuya açık kaynakların kullanılmasını içerebilir.

Trump ilk döneminde ABD’yi İran nükleer anlaşmasından çekmiş ve 2019 yılında İran’ın ham petrol ihracatına yeniden tam ambargo uygulamıştı. Bunun sonucunda İran’ın ham petrol sevkiyatı 2018’in ilk yarısında günde 2,5 milyon varilden günde 250.000 varile düştü. Biden yönetimi sırasında yaptırımlar o kadar sıkı uygulanmadı ve İran’ın ihracatı kademeli olarak toparlandı. Trump’ın iktidara gelişinin ilk aylarında, İran’ın gölge filosunu ve İran’ın Yemen’deki Husilerle olan bağlarını hedef alan birçok yeni yaptırım paketi uygulamaya konuldu.

Kaynak: splash247.com

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
19 Nisan 2025 – 10:04