Hint Pakistan Gerilimi hakkında düşüncelerim

Hint Pakistan Gerilimi hakkında düşüncelerim aşağıdaki gibidir: 17 Nisan’da ABD, Çin’den gelen belirli mallara uygulanan toplam tarifelerin %245’e kadar ulaştığını belirten bir bilgi notu yayınladı. ABD Başkan Yardımcısı J D Vance 21 Nisan’da Hindistan’a resmi ziyarette bulundu. ABD Başkan Yardımcısı Hindistan ABD savunma işbirliğini daha yüksek seviyeye çıkarmayı hedeflediklerini açıkladı. Ziyaret sırasında 22 Nisan’da Keşmir’de terör saldırısı gerçekleşti. 25’i Hintli 26 turist öldü. Hindistan sınır ötesi terör girişimi nedeniyle Pakistan’ı suçladı. İki ülke savaşın eşiğine geldi.

Hindistan’ın olay üzerine 1960 tarihli su anlaşmasını iptal etmesi iki ülke arasında su savaşı cephesini açma riskini beraberinde getiriyor. Hindistan ile Pakistan arasında yaşanan son büyük savaş, 1999 yılında gerçekleşen Kargil Savaşıdır. Bu çatışma, 1999 Mayıs’tan Temmuz’a kadar sürmüştü.

Kargil Savaşı’ndan bu yana Hindistan ve Pakistan arasında, 2008’deki Mumbai saldırısı ve 2019’daki Pulwama saldırısı gibi olaylar yaşandı.

Her iki nükleer ülke Şanghay İşbirliği Örgütü asıl üyesi. Hindistan BRICS kurucu üyesi, Pakistan ise BRICS’e tam üyelik için 2023’te müracaat etmişti.

Hindistan ve Pakistan bölgesel bir savaşa girdiği taktirde bu savaştan en çok etkilenecek ülkenin hem jeopolitik hem ekonomik perspektif içinde Çin olacağını söyleyebilirim. Çin ve Pakistan ilişkileri son derece iyi. Diğer taraftan Hindistan ve Çin arasındaki ilişkilerde özellikle BRICS paralelinde gelişiyor. Hint Silahlı kuvvetlerinin bu seviyeye gelmesinin temel nedeni Rusya. Rusya Hindistan ve Rusya Çin ilişkileri çok ileri seviyede. Bu durumda krizin savaşa dönüşmesi Avrasya’daki jeopolitik istikrarı bir anda bozar. Bu durum hem ABD neocon/MAGA hem İngiltere merkezli küresel finans oligarşisinin işine gelir. Pakistan’ın bu kapsamda ısrarla saldırıda sorumluluğu olmadığını vurgulaması önemlidir. Keşmir gibi yılların oluşturduğu çok sorunlu bölgede terör örgütlerinin emperyalist istihbarat örgütlerinin elinde hibrid savaş aygıtına dönüştüğü ortamda şu soru sorulmalıdır: “Bu saldırıdan kim kazançlı çıktı? Bu saldırı false flag (ters bayrak) kumpası olamaz mı? Hindistan ve Pakistan’ın Anglosakson emperyalizminin gerilediği bu ortamda Avrasya’da istikrarsızlık ve parçalanma yaratacak bu savaşı önlemek için sağ duyu ve soğuk kanlılık içinde hareket etmesi gerekir.

Cem Gürdeniz