Meclis toplantılarının günü değişti
Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığındaki toplantıda İMEAK DTO ile şubelerin meclis toplantı tarihlerinin değiştirilmesi karara bağlandı.
İMEAK DTO, meclis toplantılarını her ayın son perşembesi yapma kararı alırken, şubeler ise toplantılarını her ayın 2. ya da 3. haftası gerçekleştirecekler.
Toplantıda konuşan İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran, 23 Nisan’da Marmara Denizi’nde meydana gelen depreme dikkati çekerek, “Artık İstanbul’un deprem gerçekliğinin ve yaratacağı önemli sonuçların farkında olarak, hiç vakit kaybetmeden devletimiz, yerel yönetimlerimizle birlikte hazırlıklarımızı süratle tamamlamamızın önemini bir kere daha vurgulamak istiyorum” dedi.
Toplantıda ekonomik değerlendirmelerde bulunan Kıran, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergilerini duyurmasının ardından küresel ekonomide belirsizliğin en yüksek noktaya çıktığını belirterek, ülkelerin vergilere misilleme ile yanıt vermesinin Trump’ın geri adım atmasını sağladığını kaydetti.
Kıran, “Yaşanan gelişmelerden ekonomisi en olumsuz etkilenmeye başlayanlar da ABD ve Çin görünüyor. Nisan ayı ortalarında yayınlanan IMF’nin küresel ekonomik görünüm raporunda, son gelişmelere bağlı olarak küresel büyüme tahmininin, % 0.5’lik bir aşağı yönlü revizyonla %3.3’ten, %2.8’e indiğini gördük” dedi.
Yayınlanan enflasyon verilerine göre, nisan ayında TÜFE’nin aylık bazda % 3, yıllık bazda % 37,86 artış gösterdiğini hatırlatan Tamer Kıran, sektörel farklılaşma olmakla birlikte yıllık enflasyonun gerilemesini önemli ve olumlu bir gelişme olarak değerlendirdiklerini belirtti.
“Küresel deniz ticaretinde işler iyi gitmiyor”
Küresel denizyolu taşımacılığının da tüm bu olumsuz gelişmelerden payına düşeni aldığını belirten Tamer Kıran, 2025 yılında %1,4 artışla 12,8 milyar tona yükselme beklentisinin, yerini daralma beklentisine bıraktığını belirterek şunları söyledi:
“Artık yeni projeksiyonlarda, ABD ve ticaret ortakları arasındaki tarife belirsizliklerinin süreceği ve ABD-Çin anlaşmasının uzun vadede ancak ticarete daha az zarar veren bir seviyede gerçekleşeceği varsayımıyla denizyolu taşımacılığının yıllık %0,1 azalış ile 12,6 milyar ton olarak gerçekleşeceği tahmin ediliyor. Tarife anlaşmalarının daha yavaş ilerlediği ve küresel finansal piyasalarda baskıların olduğu kötümser bir durumda ise denizyolu taşımacılığındaki daralmanın %2’den fazla olabileceği öngörülüyor. Baltık Kuru Yük Endeksi’nde ise 31 Mart-30 Nisan tarihleri arasında azalış %12,9 seviyesinde gerçekleşti. Endeks, 30 Nisan 2025’te, 1.386 seviyesinde gerçekleşirken, pandemi öncesi 2019 yılı ortalama 1.353 olan seviyeye yaklaştı. Bu rakamlardan da görüleceği üzere küresel deniz ticaretinde de işlerin iyi gitmediğini rahatlıkla söyleyebiliriz.”
Denizcilik sektörünü yakından ilgilendiren uluslararası gelişmeler konusunda da bilgi veren Tamer Kıran, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Ticaret Temsilciliği’nin (USTR), Çin’in denizcilik, lojistik ve gemi inşa sektörlerindeki nüfuzuna karşı almayı öngördüğü tedbirleri 17 Nisan tarihinde yayımladığını kaydetti.
ABD’nin uygulamayı planladığı tedbirler hakkında bilgi veren Tamer Kıran, son gelişmeler üzerine Oda Yönetim Kurulu kararıyla, ABD’nin, küresel deniz taşımacılığı ve dünya ticaretinin yanı sıra Türk denizcilik sektörünü de yakından ilgilendirecek politika ve eylemlerini yakından takip etmek ve değerlendirme çalışmaları yapmak üzere bir Çalışma Grubu’nu kurduklarını bildirdi.
Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu’ndan sunum
Tamer Kıran’ın ardından Prof. Dr. Erhan Aslanoğlu, “Türkiye ve Dünya Ekonomisi; Göstergeler ve Gelişmeler” konulu bir sunum yaptı.
Aslanoğlu, “Şu anda mütekabiliyete dayanan tarifeler sürecindeyiz. 180’e yakın ülkede tarife süreci var. Politik gelişmeler de hızlı şekilde devam ediyor. Hindistan-Pakistan meselesi de bir risk olarak karşımıza çıkmış durumda. Küresel ekonomide yaşananlar belirsizlikle ifade edilebilir. Reel taraf için bunun anlamı yatırım kararları bekletilir. Tüketiciler tarafında bazı harcamalar ertelenir. Bunları görüyoruz” diye konuştu.
6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı yapıldı
Meclis toplantısının ardından 2022-2026 Çalışma Dönemi 6. Müşterek Meslek Komiteleri Toplantısı’na geçildi.
Tamer Kıran’ın başkanlık ettiği toplantıya, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürü Ünal Baylan, Tersaneler ve Kıyı Yapıları Genel Müdürü Salih Tan, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Mustafa Bankaoğlu katıldı.
Toplantıda Uluslararası Deniz Ticaret Odası (ICS) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı, Meclis Üyesi Metin Düzgit de söz alarak sektördeki gelişmelere ilişkin bilgilendirmede bulundu.
Düzgit şunları söyledi: “Nisan ayının başında IMO’da MEPC Denizcilik Çevre Komitesi’nde bir toplantı yapıldı. Eski tip yakıtlara vergi sistemi gelecek. Toplanacak para daha çok çevreci gemilere prim vermek, Ar-Ge, gemiadamı personeli için kullanacak. Ekimde yürürlüğe girmesi kararlaştırıldıktan sonra 2028’den itibaren burada çok büyük para olacak. Sektörümüze nasıl katkı sağlarız diye kafa yormamız gerekecek.”
Düzgit konuşmasında, ABD’nin son bir yılda kendi tersanelerinde inşa ettiği gemi sayısının 5 olduğunu ifade ederken, Çin’in sadece bir tersanesinde 250 gemi inşa edildiğinin raporlarda yer aldığını kaydetti. Metin Düzgit, “ABD her yıl ortalama 10 tane askeri gemi yapması gerekirken, bunu yapabilecek durumda değil. Bütün askeri gemi inşa projelerinde 36 aya kadar süren gecikmeler var. Askeri gemilerin düzenli bakımlarını yapmak için bile buldukları slotlar 2028’lere kadar sarkıyor” diye konuştu.
Toplantıda, oda şube başkanları, müşterek meslek komiteleri başkanları ve üyeleri söz alarak sorunlarını dile getirirken genel müdürler de üyelere yanıt verdiler.
7DENİZ
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
10 Mayıs 2025 – 09:00