Gelecek planımız yeni nesil yakıtlar

15 yılı aşan sektör deneyiminin ardından Brother Denizcilik’i kuran Emre Yaldız ile Teoman Kıran, sahip oldukları bilgi birikimini işlerine yansıtarak kısa sürede Türkiye’nin önemli yakıt ikmalicileri arasında yer almayı başardılar. Bağımsız denetim firmalarıyla çalıştıklarının altını çizen Yaldız, böylece müşterileriyle aralarındaki güven bağının hiç zedelenmediğini belirtiyor. “Amacımız rekabetçi bir düşünceyle hareket etmek değil. Biz kendi kapasitemizi en iyi şekilde kullanarak, kendi aklımızın ve vizyonumuzun da farkında olarak emin adımlarla ilerliyoruz” diyen Kıran ise çok yakında kendi yağ markalarını piyasaya çıkararak lokal yağlar arasında yeni bir marka yaratacaklarını açıklıyor. Brother Denizcilik Kurucu Ortaklarından Emre Yaldız bu alanda kısa zamanda çok yol aldıklarını kaydederek şöyle devam etti, “Yaklaşık 17 yıldır bu sektörün içerisindeyim. Daha önce bir şirkette genel müdürlük görevi yaptım. 2022 yılından bu yana da Brother Denizcilik’in kurucu ortağıyım. Brother Denizcilik aslında 2022 yılında bir armatörlük şirketi olarak kuruldu. 2024 yılının ortalarında EPDK’dan lisans alarak akaryakıt ve madeni yağ ikmalciliğine de başladık. Esasen asıl çıkışımız yaklaşık 1 buçuk sene oldu” şeklinde konuştu.

Odak nokta; transit akaryakıt ikmali

Bizim asıl odak noktamız transit akaryakıt ikmalidir diyen Yaldız, “Rize’den Hatay’a kadar tüm limanlarda kamyon ile akaryakıt ikmali yapıyoruz. Türkiye genelinde bizimle birlikte çalışan 25 adet kamyon ağına sahibiz. Bunun yanında kendi tırlarımız da var. Bu bize sektörde önemli bir ikmal kabiliyeti sağlıyor. Kara tedarikinde kamyon sayısı ve tedarik kabiliyeti çok önemlidir. Biz de bunu tüm Türkiye limanlarında çok iyi yaptığımızı düşünüyoruz. Zaten son 1 buçuk yıldaki enerji piyasasındaki rakamlar da bunu destekliyor” ifadesinde bulundu.

Tüm limanlarda ikmal yapıyor

Türkiye’nin tüm limanlarında ikmal yaptıklarını söyleyen Yaldız, “İzmir, Derince ve Mersin’deki depolama tesislerinden tedarik sağlayarak tüm Türkiye limanlarına dağıtım sağlıyoruz. Mesela geçtiğimiz günlerde Antalya’da Fransız savaş gemisine 225 ton ikmal yaptık. Biz EPDK’dan lisansımızı aldıktan sonra fiziksel ikmalci olduk. Müşteri portföyümüz de gelişti. Turizm bölgelerinde yatlara da ikmal yapmaya başladık. Kara ikmallerinde şu anda Türkiye’de ciddi bir pazar payına sahibiz. Aynı zamanda Yalova ve Tuzla’da tersane bölgelerinde gelen gemilerin yüzde 50-60’ının ikmallerini biz yapıyoruz” dedi.

Güvenlik ve kalite farkı

Yaldız, “Biz Ege’de ikmaller yaptığımızda diğer ikmalciler şaşırmıştı. Biz, bağımsız denetim firmalarıyla çalışıyoruz. Bu bağımsız denetim firmaları hem bizi kolluyor hem de müşterilerimizi. Güvenlik sağlayıcı bir sistem. Müşteriye numune vermesinden, ikmallere kadar tüm sürece eşlik ediyor. Kamyon ikmallerinde tüm güvenlik ekipmanları ve donanımları için gözetim sağlanıyor. Bizim araçlarımız her gemi tipine ikmal yapacak kapasiteyle donatılmış durumda. Bağımsız denetimcilerin beklediği tüm standartlara uyan bir firma olduğumuz için işlerimizi gayet güvenli ve sağlıklı bir şekilde gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Yatırımlar ve hedefler

Brother Denizcilik’e ortak olurken Teoman Kıran ile vizyonlarının örtüştüğünü görerek bu yola çıktıklarını söyleyen Yaldız, “Enerji piyasasında rakamlar ortada. O listede sıfırdan başlayan bir firma olarak son sıralardan 7 ayda ilk 15 firma arasına girdik. Şu anda spotta çalışan tek barc da bizim. Yatırımlarımız ve vizyonumuz bizi üst sıralara taşıdı. Tabii ki daha gidecek yolumuz, hayallerimiz ve hedeflerimiz var. Türkiye’ye daha iyi hizmet edebilecek genç dinamik bir ikmalci ekibi kurmak istiyoruz. Çalışmalarımızı bu vizyona yönelik yapıyoruz. Bu güveni de müşterilerimize sağlayabilirsek iyi yerlere geleceğimizi düşünüyorum” açıklamasını yaptı. Teoman Kıran ise denizcilik yatırımlarına dair şu bilgileri paylaştı: “İstanbul Boğazı’ndaki tek marina yakıt istasyonu olan İstinye Marina’nın işletmesini biz yapıyoruz. Boğaz hattında özellikle yat ve tekne sahiplerine kaliteli hizmet sunmak bizim için büyük bir sorumluluk ve aynı zamanda gurur kaynağı. Bu tecrübemizi şimdi güneye taşıyoruz. 2025 yazında Bozburun Koyu’nda yeni bir deniz yakıt istasyonu açıyoruz. Bozburun’dan Bodrum’a kadar uzanan hattaki yat sahiplerine premium bir hizmet sunacağız. Bölge olarak ciddi bir potansiyele sahip ve biz bu alanda da fark yaratmak istiyoruz. Açıkçası bu yeni adım için oldukça heyecanlıyız.”

Yaşanan sıkıntılar ve çözüm önerileri

Türkiye, özellikle İstanbul çok geniş bir pazar diyen Yaldız, “Firmalar artık bundan 20 yıl önceki yapıda değiller. Herkes değişmeye ve profesyonelleşmeye çalışıyor. Firmalar artık çok daha bilinçli ve sektördeki gelişmelerin farkındalar. Burada ikmal yapılacak ikmal demir sahalarının genişletilerek yayılması lazım. Çünkü gemiler geliyor ve bekliyorlar. Yeni bekleme alanlarının olması hem bizim işlerimizi hızlandırır hem gemilerin işini kolaylaştırır hem de ülkeye döviz girdisi sağlar. Yerel limanların kendi kuralları, gümrükçüler arası sitemlerde farklılıklar var. Hizmet memurlarının azlığı da ayrı bir sorun. Bu sorunlar çözüldüğü oranda hem işler artacak hem de ülkeye faydalı durumlar ortaya çıkacak. Gerekirse gümrük daha fazla eleman koyarak bütün ikmalcilerin daha rahat hareket etmesini sağlayabilir. Özellikle barçlara uygulanan prosedürlerin gözden geçirilmesi lazım” dedi.Amaç rekabet etmek değil

Yaklaşık 16 senedir bu sektördeyim diyen Brother Denizcilik Kurucu Ortağı Teoman Kıran, şöyle devam etti, “Çocukluğumdan beri işin içindeyim. Acentelikten kumanyacılığa kadar birçok farklı iş kolunun işleyişinin içerisinde bulundum. Aynı zamanda WeShips’in de sahibiyim. Asıl mesleğim armatörlük. Yakıt tarafından da Emre ile beraber bu işe yatırım yapma kararı aldık. Kurucu ortak olarak Brother Denizcilik’i faaliyete geçirdik. Amacımız rekabetçi bir düşünceyle hareket etmek değil. Biz kendi kapasitemizi en iyi şekilde kullanarak, kendi aklımızın ve vizyonumuzun da farkında olarak emin adımlarla ilerliyoruz. Barç ve tır yatırımı yaptık. 2 tane daha barç yatırımı üzerinde çalışıyoruz. Geleceğe dönük planlarımız arasında yeni nesil yakıtlar var.”

Ülke olarak potansiyelimizi kullanmalıyız

Kendi elimizdeki cevheri başkalarına veriyoruz diyen Kıran, “Biz Karadeniz’den Akdeniz’e kadar 3 tarafı denizlerle çevrili bir ülkeyiz. Tüm ticaret gemilerini Karadeniz’e girdiği bir yerdeyiz. İstanbul Boğazı gibi bir boğazımıza sahibiz. Buradaki gümrük sorunlarıyla biz kendi elimizdeki potansiyeli Karadeniz’de Romanya’ya Rusya’ya Yunanistan’a kaptırıyoruz. Tam tersi mevzuatımızı geliştirip alanları çoğaltıp işi kolaylaştırıcı politikalar izlersek rakip ülkelerin elinden alacağımız birçok iş var. Devlet alanları genişletse ülke olarak bu sektörden çok daha fazla gelir elde edebiliriz. Üstelik sektör olarak diğer bölgelerdeki yakıt kalitesinin çok üstünde bir yakıt kalitesi sunuyoruz. Dünyada ve Avrupa’da ikmal merkezlerinden alınan yakıtlarda zaman zaman kalite sıkıntısı yaşandığını biliyoruz, duyuyoruz. Tüm bunları düşündüğümüzde hem bölge hem ürün kalitesi hem de kalifiye eleman açısından elimizde çok önemli bir avantaj var. Yatırım maliyetleri de çok fazla bu sektörde. Bir barç maliyeti 4-5 milyon dolar civarında. Son 5-6 aydır işler biraz durgun gidiyor ama bir dönem barç bulamıyorduk. Bu işler borsa gibidir. Çıktığı yeri tekrar görür. Biz çok az armatörle ve yüzde 90 trader ile çalışıyoruz. Yurt dışında ciddi bir döviz getiriyoruz” şeklinde konuştu.

Kendi markamızı yaratacağız

Biz yakıt firmasıyız diyen Kıran, “Fiziksel yakıt ikmali yapıyoruz. Bunun yanında da trade de yapıyoruz. Müşterilerimiz yağ sorduğunda bu işi yapan firmalara yönlendiriyorduk. Pek fazla yapmak istemiyorduk. Diğer markaların ürünlerini satan sıradan firmalardan biri olmak istemedik. Şu an partnerlik ilişkisi içinde olduğumuz fabrikayla ortak bir paydada buluştuk. Onlar zaten 60 ülkeye ihracat yapıyorlar. Yağ üretimi alanında çok güzel modern bir tesisleri var. Bu fabrika marine sektörüne girmek istiyordu. Biz de yağ satarsak sadece kendi markamızı satarız diyorduk. Böyle bir ortak noktada buluşmuş olduk. 4-5 aylık bir Ar-Ge süreci gerçekleştirdik. Hazırlıklarımız devam ediyor. Çok kısa sürede satışlara başlayacağız. Hedefimiz lokal yağlar arasında yeni bir marka yaratmak. Burada ilk amacımız maddiyat değil, bir marka yaratmak daha çok odaklandığımız nokta. Zaten başarı geldikten sonra maddiyat arkasından gelir” açıklamasını yaptı.

Kaynak: 7DENİZ DERGİSİ

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
15 Mayıs 2025 – 09:15