Ne oldu da bir devlet, meclisinden yasayı çıkartıyor da uygulamaya hemen koymuyor ? Çünkü TBMM de 20 Nisan 1926 tarihinde kabul edilmiş olan kabotaj yasası kapitülasyonları kaldırdığı için, yasayı yürürlüğe koyacak olan Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa kemal Paşa Hazretleri, kapitülasyonları kaldıran Kabotaj Yasası’na bir itiraz varsa o devletlere zaman tanımak için yasayı yürürlüğe koymadığını düşünüyorum.
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal Paşa Hazretleri, kapitülasyonlardan yararlanan devletlere, Kabotaj Yasası’na bir itirazları varsa onlara yaklaşık 70 günlük bir zaman tanımıştır. Ancak bunu yeterli görmeyip diğer taraftan da seyyar sergi adı altında KARADENİZ gemisini (1904 Hollanda yapısı gemi olup lütfen 1955 Almanya yapımı Karadeniz gemisiyle karıştırmayalım) yasanın yürürlüğe gireceği Temmuz tarihlerinde sefere koymuştur.
Gemi Başta Dünya denizciliğinin başkenti olan İngiltere başkenti Londra’ya ve gene o tarihlerde ileri denizci ülkelerin önde gelen limanlarında uğratarak, yasaya itirazı olanların tepkilerini bu gemiyi göndererek görmek istemiştir. Zamanın en gözde gemilerinden olan KARADENİZ gemisini aynı Avrupalılar gibi personelle donatarak, Batı Avrupa limanlarında verdiği konserlerle, kokteyllerle Türkiye’nin ve Türk milletinin Kabotaj Yasası’nı hak ettiğini göstermek istemiştir. KARADENİZ gemisinin bu seyyar sergi seferinde uğradığı, Dünya denizleri içinde en tehlikeli bir denizi olan Kuzey Denizinde bulunan 15 Avrupa limanı halklarından yasaya karşı hiçbir tepki almaması yasaya onay aldığı şeklinde yorumlayabilir. Bu seferinde en küçük bir kaza yapmadan seferini tamamlayan KARADENİZ gemisi personelinin bu onayda payı çok büyüktür.
Diğer taraftan Kabotaj Yasası ile, Türk limanları arasında yük ve yolcu taşınması yabancı bayraklı gemilere yasaklanınca; hangi gemilerinizle bu boşluğu dolduracaksınız sorusuna cevap olmak üzere,1924 tarihinde 1904 Hollanda yapımı olan ve yirmi yıl Hollanda -Java arasında çalışmış bulunan dört gemi satın alınmıştır.
Bu gemiler Türk Deniz Ticaret filosuna ANKARA(sonra Ç.ORUM ), EGE, İZMİR ve KARADENİZ isimleriyle katılarak 1924 tarihiden itibaren Türk halkına hizmet vermeye başladığında böyle bir soruyu hiç kimse soramamıştır.
1 Temmuz 1926 da yürürlüğe giren Kabotaj Yasasından hemen sonra seyre çıkan KARADENİZ gemisi 2 Temmuz 1926’ da LE HAVRE, 4 Temmuz 1926’ da LONDRA, 11 Temmuz 1926’ da AMSTERDAM, 16 Temmuz 1926’ da HAMURG, 21 Temmuz 1926’ da STOCKHOLM, 25 Temmuz 1926’ da HELSİNKİ, 29 Temmuz 1926’da LENİNGRAD ve diğer Avrupa limanlarına uğramıştır.
Şehirlerin yetkilileri ya da insanları KARADENİZ gemisine karşı bir tepki göstermediği gibi kapitülasyonları kaldıran KABOTAJ Yasası’nı birlikte kutluyorlarmış gibi balolar, kokteyller ve konserlerle birlikte KABOTAJ YASASI 1 Temmuz 1926 tarihinde sağ salim yürürlüğe girmiştir.
Bu vesile ile özellikle bir hususu hatırlatmak istiyorum. KARADENİZ gemisi yakıt(kömür) almak bahanesiyle Cezayir’in Annaba (Bonne) limanına 17.6.1926 tarihinde uğramıştır. Aslında amaç Cezayir halkına o tarihte Dünya’da tek özgür Müslüman ülkenin TÜRKİYE olduğunu, Türk Milletini temsilen KARADENİZ gemisi ve personelini göstermektir. Özgür olma düşüncesi Dünya’ya hızla yayıldığından, Dünya da sömürgecilik bu tarihle birlikte son bulmuştur.
Bu nedenle her yıl 17 Haziran DÜNYA ÖZGÜRLÜK GÜNÜ olarak kutlanmalıdır.
Bir geminin yaptığı işe bakın sayın okurlarım! Bu nedenle Türk Deniz Ticaret Filosunun güçlenmesi için,1950 yıllarında olduğu gibi yedi denizlerde şanlı Türk bayrağını dalgalandırmak için, başta devlet büyüklerimiz olmak üzere, İMEAK DTO ,Armatörler Birliği, Deniz eğitim kuruluşları, Odalar, Vakıflar seferberlik ilan ederek birlikte çalışmalıdırlar. Allah selamet versin.
SS KARADENİZ gemisi

Atatürk,” Karadeniz”in Mudanya-Bandırma seyahatine iştirak buyurmuşlardır. Resim kendilerini geminin yemek salonunda göstermektedir.
Karadeniz gemisi zabitan ve mürettebatı (1926)







The post Kabotaj yasası appeared first on Denizcilik Dergisi.
DENIZCILIK DERGISI – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
1 Temmuz 2025 – 10:05