Yunanistan, 2009-2018 yılları arasında yaşadığı borç krizinin ardından zorlu bir ekonomik süreci geride bırakmıştı. Kriz sürecinde maaş ve emekli maaşlarında yapılan kesintiler karşılığında ülke, yaklaşık 290 milyar euro tutarında bir kurtarma paketi aldı. Ekonomik büyüme bu yıl %2.3’e ulaşırken, Yunanistan şu an Avrupa’daki birçok ekonomiden daha hızlı bir büyüme gösteriyor.
Hükümet, 2019 yılından bu yana asgari ücreti toplamda %35 artırarak 880 euroya çıkarmış olsa da, Yunanistan’ın en büyük işçi sendikaları, hızla artan gıda, enerji ve konut maliyetlerinin çoğu haneye geçim sıkıntısı yaşattığını belirtiyor.
Özel sektör çalışanları adına yapılan açıklamada, 52 yaşındaki Dina Gkogkaki, “Maaşlarımız ancak ayın 10. veya 15. günü geçinmemizi sağlıyor. Temel ihtiyaçlarımızı, yani konut, gıda, eğitim ve sağlık gibi şeyleri karşılayamıyoruz,” diyerek yaşam pahalılığının altını çizdi.
Yunanistan Çalışanlar Konfederasyonu, ülke genelindeki 2 milyondan fazla özel sektör çalışanını temsil ederken, yapılan açıklamaya göre, Yunan işçileri, 2019’a kıyasla enflasyon nedeniyle %10 daha az mal alabiliyor. Bu da sendikaların büyük maaş artışları ve toplu iş sözleşmeleri talep etmesine neden olmuş durumda.
Eurostat verilerine göre, Yunanistan’ın satın alma gücü açısından asgari ücreti, Avrupa Birliği ülkeleri arasında en düşük seviyede yer alıyor. Aylık 1,342 euro olan ortalama brüt maaş ise, 2010 yılında imzalanan ilk kurtarma paketinin ardından %10 daha düşük kalmış durumda.
Ülke, %2’lik birincil fazla hedefini aşarak ekonomik büyüme sağlasa da, hükümet borç faizini sınırlamak amacıyla mali açıdan temkinli olmaya devam ediyor. 2027’ye kadar asgari ücretin 950 euro’ya çıkarılması ve ortalama maaşın 1,500 euro’ya yükseltilmesi hedefleniyor. Ancak gıda, enerji ve konut gibi harcamalar hızla artmaya devam ediyor.
Denizciler Sendikası’ndan Angelos Galanopoulos, “Fiyat artışları ve enerji ile ilaçların maliyetindeki artış nedeniyle bu fark giderek büyüyor,” diyerek süregelen enflasyonun etkilerine dikkat çekti.
Devlet memurları ise, geçmişte iptal edilen yıllık ikramiyelerinin geri verilmesi ve 2011 seviyelerinde tutulan maaşlarının artırılması talebiyle greve katıldılar. 58 yaşındaki anaokulu öğretmeni Diana Liakou, “Maaşlarımız 2011 seviyesinde kalmış durumda. Noel ve Paskalya ikramiyelerimiz kaldırıldı ve bazen çalışma haklarımız düzgün bir şekilde uygulanmıyor,” diyerek bu durumun zorluklarını vurguladı.
Maliye Bakanı Kyriakos Pierrakakis, bir ekonomik konferansta yaptığı açıklamada, işçilerin endişelerini paylaştığını ancak hükümetin önceliğinin hala vergi indirimi olduğunu belirtti.
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
10 Nisan 2025 – 10:09