Petrol Ve Doğalgaz Alımlarını Artırıyor

Başkan Donald Trump yönetimi tarafından uygulanan yeni tarifeler kapsamında Asyalı hükümetler, Washington ile ikili ticaret fazlalarını azaltmak ve belki de tarife baskısını hafifletmek amacıyla ABD’den enerji ithalatını artırmaya çalışıyor.

Reuters, “Birçok Asya ülkesinin geleneksel olarak ABD ile pozitif bir ticaret dengesi var ve aynı zamanda en büyük enerji ithalatçısı konumundalar” dedi.

İşte bazı Asya ülkelerinin Amerikan petrol ve doğalgaz alımlarını artırmak için attığı bazı adımlar:

ENDONEZYA

Endonezya Enerji Bakanı Bahlil Lahadalia, gümrük vergisi görüşmeleri kapsamında ülkenin ABD’den ham petrol ve sıvılaştırılmış petrol gazı (LPG) ithalatını yaklaşık 10 milyar dolar artıracağını söyledi. Ayrıca Amerikan LPG ithalatında kotanın artırılması ve petrol alımının genişletilmesi de öneriliyor.

PAKİSTAN

Pakistan, ABD’nin uyguladığı gümrük vergilerine yol açan ticaret dengesizliğini azaltmak için tarihinde ilk kez ABD’den petrol satın almayı düşünüyor. Reuters’ın haberine göre söz konusu satın almanın değeri yaklaşık 1 milyar dolar olup, bu rakam mevcut petrol ve petrol ürünleri ithalatına denk geliyor.

HİNDİSTAN

Hindistan, ABD ile olan ticaret fazlasını azaltmak ve arzı artırmak amacıyla ABD LNG’sine uygulanan ithalat vergilerini sıfırlama önerisini değerlendiriyor. Ayrıca ABD’den gelen etan ve LPG’ye uygulanan vergilerin kaldırılması da tartışılıyor.

Hindistan’ın en büyük LNG ithalatçısı GAIL India Ltd, 15 yıllık bir gaz tedarik sözleşmesi kapsamında ABD’deki bir LNG projesinde yüzde 26’ya kadar hisse satın almayı planlıyor.

TAYLAND

Tayland, önümüzdeki beş yıl içinde Amerikan LNG ve etan ithalatını artırmayı planladığını duyurdu.

Yıllık 1 milyon ton LNG için 15 yıl vadeli (2026’dan itibaren) 500 milyon dolar değerinde bir sözleşme zaten mevcut.
Ayrıca 5 yıl vadeli 1 milyon tonun üzerinde LNG için bir sözleşme daha imzalandı.

Asya ülkeleri, petrol, LNG, etan ve LPG gibi enerji ürünleri alımlarını artırarak ABD ile dış ticaretlerini dengelemeye çalışıyor.

Bu, Washington’un gümrük tarifeleri politikasına yanıt olarak atılmış stratejik bir adım ve ticari ilişkileri istikrara kavuşturma isteğinin bir işareti.

#ABD #Asya #LNG #petrol #gaz #enerji #ithalat #ticaret #Hindistan #Endonezya #Pakistan #Tayland #tarifeler #enerjigüvenliği

DENIZ TİCARET GAZETESİ – Haber Linkine Gitmek İçin Tıklayın !
DemirHindi
19 Nisan 2025 – 15:54