Alt kıta piyasaları da tarifelerin zincirleme etkilerine katlanmak zorunda kalırken, Çin ve ABD arasındaki anlaşmazlık Hindistan alt kıta gemi geri dönüşümcüleri için özel bir endişe kaynağı olmaya devam ediyor ve tarifelerden etkilenen ucuz Çin çeliğinin fazla miktarlarının alt kıta piyasalarında yeniden satışa sunulması ihtimali bulunuyor.
GMS, “Ayrıca, karşılıklı tarifeler alt kıta pazarlarının malzemelerini sattığı yerleri kesinlikle etkileyecektir ve bu nedenle, tarife ortamı düzelene kadar, ileriye dönük gemi fiyatları da dâhil olmak üzere gemi geri dönüşüm sektörü üzerindeki genel etkinin ne olacağını ölçmek zor olmaya devam etmektedir” açıklamasında bulundu.
90 günlük tarife duraklaması, 90’lı yıllarda inşa edilmiş ve ticaret ömürlerini fazlasıyla uzatmayı başarmış birçok dökme yük gemisi ve konteyner de dahil olmak üzere, geri dönüşüm satışı için birikmiş eski gemilerin arzı açısından yılın yoğun geçmesi beklenen ikinci yarısına biraz soluklanma getirdi.
Diğer taraftan, son zamanlarda güçlenen navlun piyasaları nedeniyle, geri dönüşüm destinasyonları bir kez daha tonajdan mahrum kalıyor. Bu da talebin ve fiyatların sabit kalmasına neden oluyor, özellikle de sadece altı hafta sonra yeni bir muson öncesindeyken ve yerel temeller kendi paylarına düşen dalgalanmaları sergilerken.
GMS, ABD Doları’nın geri dönüşüm ülkelerinin para birimleri karşısındaki karışık performansıyla haftaya damgasını vurduğunu ve çelik levha fiyatlarının yeniden olumsuz işaretler göstermeye başladığını belirtiyor. Bu nedenle, Bangladeş’teki yetkililer henüz tersanelerin tersane iyileştirmelerine başlamaları için 31 Mart’ta verilen sürenin 26 Haziran’a kadar uzatılmasını onaylamamışken, Hong Kong dışındaki tersanelerin tesis iyileştirmelerine odaklanmaları için iyi bir zaman olduğunu düşünüyor.
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
22 Nisan 2025 – 09:44