WISTA Türkiye Talks etkinliğinin açılış konuşmasını WISTA Türkiye Başkanı Suzan Atasoy yaptı.
Suzan Atasoy
“Mesleki yeterliliklerimizi çağın gereklerine göre güncellemek zorundayız”
Atasoy, “Birlikte denizciliğin dünü, bugünü, geleceğini konuşmak; sorunlarımız için çözüm üretmek ve mesleki dayanışmamızı güçlendirmek üzere sizlerle bir araya gelmek bizi onurlandırıyor” dedi.
Deniz kirliğinin çevreye duyarlı bir denizcilik sektörü için vazgeçilmez bir konu olduğunu kaydeden Atasoy şöyle konuştu: “WISTA Türkiye olarak geleceğimizi korumanın en önemli adımlarından birinin denizlerimizle başladığımızın bilincindeyiz. Denizleri korumak yalnız çevreci bir duruş değil aynı zamanda sektörel bir sorumluluktur. Geleceğimiz denizlerimiz derken, aslında bilmemiz gereken denizcilik tarihimizle daha iyi bir gelecek inşa edebileceğimizin bilincinde olmamızdır. Bize ışık tutacak olan Türk denizcilik tarihidir. Topraklarımız ve denizlerimiz köklü bir geçmişe ve büyük bir birikime sahiptir. Günümüze uzanan bu önemli miras bizlere sadece tarihsel bir övünç değil aynı zamanda geleceğe yön verecek bir ilhamı da sunmaktadır. Bu mirası tanımak, yaşatmak ve yeni kuşaklara da aktarmak hepimizin görevidir. Dünü, bugünü ve yarını konuşuyoruz. Yarının denizciliğini şekillendiren en önemli etkenlerden biri de yapay zeka ve teknolojinin deniz insanlarına kazandırdığı yeni fonksiyonlardır. Artık gemiler sadece okyanuslarda, denizcilerle değil verilerle yol almaktadır. Otomasyon sistemleri, yapay zeka destekli rota planlamaları, uzaktan yönetim gibi uygulamalar deniz insanlarının denizde ve karada görev tanımını yeniden şekillendirmektedir. Bu dönüşüm sürecine ayak uydurmak, mesleki yeterliliklerimizi çağın gereklerine göre güncellemek zorundayız.”
İlk oturum: Deniz kirliliği ile mücadele
Suzan Atasoy’un konuşmasının ardından etkinliğin ilk oturumu gerçekleşti.
“Deniz Kirliliği ile Mücadele: Teknik, Hukuki ve Sigorta Perspektifleri” başlıklı panelin moderatörlüğünü WISTA Uluslararası Yönetim Kurulu Üyesi Nazlı Selek yaptı.
Panelde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı, TURPMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk, Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker, GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Türkan Manasır Öz, KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik konuşmacı olarak yer aldı.
Yılmaz Taşçı
“Yeni bir kaza olana kadar bir tedbir almıyoruz”
Panelde ilk olarak Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdür Yardımcısı Yılmaz Taşçı söz aldı. Taşçı, kazalar sonucu meydana gelen deniz kirliliğine ilişkin bilgiler paylaşırken, deniz kirliliği yaşanan kazalara ilişkin örnekler de verdi.
“Kazalar geçiyor unutuyoruz, yeni bir kaza olana kadar bir tedbir almıyoruz” diyen Taşçı, “Bunları hafızalarımıza getirmek lazım. Dünya eskisinden farklı bir yere doğru gidiyor. Yaşayacağımız en ufak ticari kayıp ya da çevre kirliliğinde eskiden birkaç milyon dolarla atlatacağımız işler bugün artık daha büyük miktarlarda konuşuluyor. Bu da ülke ekonomisine büyük zarar veriyor. Bu da bize enflasyon olarak geri dönüyor. Herkesin bilinçlenmesi lazım” şeklinde konuştu.
Semiha Öztürk
Taşçı’nın ardından söz alan TURPMEPA Genel Müdürü Semiha Öztürk de TURMEPA ve WISTA Türkiye’nin ortak projeleri olduğunu kaydetti. Öztürk, iklim konusunda bilinçlendirme çalışmaları yaptıklarını ifade etti.
“TURPMEPA ‘deniz varsa hayat var’ diyerek başladı” ifadelerini kullanan Öztürk şöyle konuştu: “Kurucumuz Rahmi Koç’un vizyon sahibi olması, bütün denizcilerle birlikte bu derneği kurmuş olmasının amacı ileride ne kadar büyük bir aciliyetin olduğunun altını çizmekti. Sorunları tespit ediyoruz ve ona göre önlem almaya çalışıyoruz. Bilinçlenmemizin, farkındalığımızın artması gerekiyor. Aldığımız iki nefesten birini denizlerimiz sağlıyor. Farkındalığı artırmak için ilk olarak ‘en güzel çevre dersleri hangi ülkede var’ dedik, Norveç’e gittik. Kitapları Türkçeleştirdik, her yaşa uygun derslerimiz var. İlk çevre derslerini böyle başlattık.”.
Öztürk konuşmasında yaptıkları faaliyetlere ilişkin bilgiler de verdi.
Ufuk Teker
“Önümüzdeki dönemde jandarmalık görevimiz artacak”
Türk P&I Genel Müdürü Ufuk Teker de etkinlikte yaptığı konuşmada, “Dünyada 20 tane prestijli P&I sigortacısı varsa birisi Türkiye’de” dedi.
“Deniz sigortacıları olarak yeni dönem jandarmasıyız” benzetmesinde bulunan Teker, “Trump OFAC vasıtasıyla ambargolar ilan ediyor. Bankacılar ve sigortacılar uyguluyor. Çevre kirliliği konusunda da çok benzer hassasiyetler var. Hepimiz bir çevrede yaşıyoruz. Bir tarafta ekonomi var, onu Donald Trump temsil ediyor. Bir de sosyal yaşamımız var. Bunlar bir araya geldiğinde kesişim kümesini sürdürülebilirlik oluşturuyor. Dikkatsiz şekilde, sadece para kazanmak maksadıyla, çevre felaketine neden olacak bir şey yapılırsa sonunda çevre felaketi doğar. Bu da bizim yaşam alanımızı gittikçe azaltacaktır” diye konuştu.
Sıfır emisyon hedeflerine giden yolda armatörden sorumluluklarını yerine getirmediği takdirde raporlama istendiğini belirten Teker, “Sigortacı uygun cevabı alamıyorsa müşterisi ile iş ilişkilerini sonlandırma yoluna gidiyor. Önümüzdeki dönemde jandarmalık görevimiz artacak” ifadelerini kullandı.
Türkan Manasır Öz
Ufuk Teker’in ardından GİSAŞ Gemi İnşa Sanayi A.Ş. Genel Müdürü Türkan Manasır Öz söz aldı. GİSAŞ’ın faaliyetlerini anlatan Öz, özel çevre koruma bölgeleri ile ilgili projeler geliştirmeye başladıkların, 10 bin kök deniz çayırı ektiklerini söyledi.
Hakan Çendik
“Kantarın topuzu armatörün aleyhine kaçıyor”
KOSDER Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Çendik ise kirliliğin dünyanın genelinde kentsel ve sanayi kaynaklı olduğunu dile getiren Çendik, “Gemi kaynaklı kirlilik yüzde 10’u bile bulmuyor. Gemi kaynaklı karbon salınımı yüzde 2,5” diye konuştu.
Çevre cezalarına ilişkin eleştirilerde bulunan Çendik, “Kantarın topuzu biraz daha fazla armatörün aleyhine kaçıyor. İş bizim tarafımızdan artık sürdürülebilir değil” dedi.
Havva Işıkan
Etkinliğin ikinci oturumu “Türk Denizcilik Tarihi, Gelişimi ve Önemi” başlığında yapıldı. Bu oturumda, Prof. Dr. Havva Işıkan ve Emekli Oramiral Metin Ataç konuşmacı olarak yer aldı.
Işıkhan, bir deniz feneri çalışması örneğinde 20 yıllık arkeoloji yolcuğunu anlattı.
Metin Ataç
Emekli Oramiral Metin Ataç ise Deniz Müzesinde bulunan ve önünde konuşma yaptığı teknenin dünyanın yaşayan en eski teknesi olduğunu belirterek denizcilik tarihine ilişkin dikkat çeken bilgiler verdi.
Bahadır Tonguç
WISTA Türkiye Talks etkinliğinde son olarak Supramar Denizcilik’in kurucusu Bahadır Tonguç “Yapay Zekâ ve Teknolojiyle Deniz İnsanlarının Yeni Fonksiyonları” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.
Tonguç, “Yapay zeka insanların yerine geçmeyecek, yapay zekayı kullanan insanlar diğer insanların önüne geçecek” görüşünü paylaştı.
Özlem Çoban/7DENİZ
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
6 Mayıs 2025 – 09:05