Almanya gemi geri dönüşümüne kapılarını açıyor

Almanya, büyük gemilerin söküm ve geri dönüşümüne tahsis edilen ilk tesisini onayladı.

EWD Benli Recycling tarafından işletilen bu tesis, Emden’de ana şirket Emder Werft und Dock’un (EWD) sahasında yer alıyor.

Şirket, yaklaşık bir yıl süren onay sürecinin ardından, kendisini uzmanlaşmış bir atık yönetimi işletmesi olarak sınıflandıran gerekli resmi izinleri aldı.

İki genel müdürden biri olan Björn Sommer, “İlk talepleri hemen aldık, ancak devam eden onay aşaması nedeniyle geri çevirmek zorunda kaldık” dedi.

EWD Benli Recycling, öncelikle deniz araçları, iç su yolu araçları, kosterler, yolcu gemileri ve feribotların yanı sıra rüzgar türbinleri ve endüstriyel tesislerin sökümüne odaklanmayı hedeflediğini söyledi.

Nordseewerke – Emder Werft und Dock adıyla 1903 yılında kurulan tersanede şu anda 150 işçi çalışıyor ve iki yüzer havuz, bir kuru havuz ve yaklaşık 2 km’lik rıhtım tesisleri bulunuyor.

Sommer, “Prensip olarak, Emden Limanı’na deniz kilidi yoluyla girebilecek her şeyi sökebileceğiz” dedi.

Bu girişimin, hizmet dışı bırakılan birçok geminin Güney Asya’ya gönderildiği sektördeki mevcut uygulamalara bir yanıt olarak ortaya çıktığı belirtildi.

Alman Armatörler Birliği’ne göre, her yıl yaklaşık 700 gemi hurdaya çıkarılıyor ve bunların çoğu, güvenlik ve çevre koruma endişelerinin uzun yıllardır dile getirildiği Pakistan, Bangladeş ve Hindistan’daki gemi söküm tesislerinde sonlanıyor.

Almanya’da ilk gemi söküm operasyonunun başlatılması, haziran ayında yürürlüğe girecek olan Gemilerin Güvenli ve Çevreye Duyarlı Geri Dönüşümü için Hong Kong Sözleşmesi’nin de öncesine denk geliyor. Sözleşme, gemi söküm tersanelerinin bağımsız klas kuruluşları tarafından iş güvenliği ve çevre koruma açısından kapsamlı bir şekilde sertifikalandırılmasını öngörüyor.

2018’in sonlarından bu yana AB Gemi Geri Dönüşüm Yönetmeliği, AB üyesi bir ülkenin bayrağı altında seyreden tüm büyük gemilerin Avrupa Gemi Geri Dönüşüm Tesisleri Listesi’nde yer alan onaylı bir tersaneyi kullanmasını zorunlu kılıyor. En son güncellenen listede 31’i Avrupa’da, 11’i Türkiye’de ve biri ABD’de olmak üzere 43 tesis bulunuyor.

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
16 Mayıs 2025 – 09:40