İngiltere’den FLOW sektörüne yeşil yanıt

İngiltere’nin güneybatısında faaliyet gösteren bir konsorsiyum, yüzer deniz üstü rüzgâr enerjisi (Floating Offshore Wind – FLOW) sektörüne özel yeni bir gemi sınıfı için geliştirdiği tasarım konseptini tanıttı. Morek Engineering öncülüğünde yürütülen ve Solis Marine Engineering, Tope Ocean, First Marine Solutions ile Celtic Sea Power gibi uzman ortakları içeren ekip, projenin ilk fizibilite aşamasını başarıyla tamamladı.

Yüksek verim, düşük emisyon

Konsorsiyumun geliştirdiği Future FLOW Installation Vessel (FFIV) adlı konsept gemi, düşük karbonlu yakıt sistemleri, hidro-dinamik açıdan optimize edilmiş gövde yapısı ve genişletilmiş bağlama kapasitesiyle öne çıkıyor. Bu yenilikler, hâlihazırda kullanılan gemilere kıyasla zaman ve maliyet tasarrufu sağlarken, sektörün karbon ayak izini azaltmayı hedefliyor.

Morek Engineering’den Bob Colclough, “Amacımız sadece mevcut tasarımları yeşil yakıtla güncellemek değil, yüzer rüzgâr çiftliklerinin inşasında en yüksek karbon azaltımını nerede sağlayabileceğimizi saptamaktı.” dedi.

Proje, Birleşik Krallık Ulaştırma Bakanlığı’nın finanse ettiği ve Innovate UK tarafından yürütülen Clean Maritime Demonstration Competition Round 4 (CMDC4) kapsamında destekleniyor. Bu kapsamda geliştirilen FFIV, karbon salımını azaltmayı hedefleyen 206 milyon sterlinlik “UK Shipping Office for Reducing Emissions” programının bir parçası olarak değerlendiriliyor.

Yeni kurulum yaklaşımı

FFIV, üç ana yüzer rüzgâr türbini çapa türüyle çalışmak üzere tasarlandı: yüksek çekiş gücü gerektiren sürüklemeli çapa sistemleri, vakumla yerleştirilen çukurlar (suction piles) ve büyük denizaltı vinçleriyle monte edilen çakma kazıklar (driven piles). Gemi, bu çapa sistemlerine bağlanacak halatları kurarak yüzer platformların hızlıca yerlerine çekilmesini mümkün kılıyor.

Solis Marine Engineering’den Simon Hindley, “Mooring kurulum sürecini baştan kurguladık. Düşük emisyonlu tahrik sistemleriyle ağır inşaat görevlerini fosil yakıtlı gemilere ihtiyaç duymadan yerine getirebiliriz.” dedi.

Yenilikçi teknik özellikler

FFIV konsepti, operasyonel verimlilikle birlikte maliyetleri azaltmak için azimut pervaneler, düşük sürtünme direnci ve dinamik pozisyonlama sistemleriyle donatılıyor. Yakıt olarak metanol tercih edilen gemide, sentetik halatların depolanabileceği geniş kablo tankları ve zincirler için büyük kilit odaları da yer alıyor.

Tope Ocean’dan Ian Godfrey, “Mevcut küresel filo, yüzer türbinlerin seri kurulumu için yetersiz. Bu yenilikçi konsept, FLOW sektörünün temiz enerjiye geçişini mümkün kılacak teknolojik adımlardan biridir.” ifadelerini kullandı.

Konsept, bu ay Londra’da düzenlenen Society of Maritime Industries etkinliğinde sektör uzmanlarına sunuldu. Konsorsiyum, şimdi tasarımın bir sonraki aşamasına geçmeye hazırlanıyor. Bu süreçte, sentetik halat taşıma ekipmanları, hava koşullarına uygunluk analizleri ve metanol yakıt sistemleriyle ilgili yasal-dizayn zorlukları ele alınacak. Hedef, 2025 Aralık ayına kadar büyük bir klas kuruluşundan Approval in Principle almak.

The post İngiltere’den FLOW sektörüne yeşil yanıt appeared first on Haber Denizde.

HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
26 Mayıs 2025 – 14:50