“Alata” serin sulara uğurlandı

Yaklaşık 97 santimetrelik kabuğuyla bugüne kadar proje kapsamında takip altına alınan en büyük kaplumbağalardan biri olan Alata, Mersin’in doğal yaşam zenginliğine dikkat çeken bir sembole dönüştü.

Etkinlik, Mersin Üniversitesi (MEÜ) Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi öncülüğünde, Doğa Koruma ve Milli Parklar Mersin Şube Müdürlüğü ile Kızkalesi Rotary Kulübü iş birliğinde gerçekleştirildi. 100 Yıl Plajında düzenlenen törene bilim insanları, doğaseverler ve öğrenciler büyük ilgi gösterdi.

Projede ilk kez kullanılan yeni nesil uydu cihazları sayesinde yalnızca kaplumbağanın konumu değil, aynı zamanda deniz suyu sıcaklığı, yüzey ve dalış derinlikleri de tespit edilebilecek.

MEÜ Deniz Kaplumbağaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Serap Ergene, “Alata”nın proje kapsamında denize bırakılan en yaşlı ve en büyük kaplumbağalardan biri olduğunu vurgulayarak, “Bu birey bize oldukça kıymetli bilgiler getirecek. Onun sayesinde deniz kaplumbağalarının yaşam alanları, göç rotaları ve beslenme tercihleri hakkında daha ayrıntılı verilere ulaşacağız” dedi.

“Bu veriler hayati önem taşıyor”

Özellikle iklim değişikliğinin deniz canlılarının davranışlarını nasıl etkilediğini anlamak için bu verilerin hayati önem taşıdığını söyleyen Ergene, “Küresel ısınmanın göç yollarında kaymalara neden olup olmadığını öğrenmeye çalışıyoruz. Eğer alışkanlıklarında bir değişiklik varsa, bu sadece deniz kaplumbağaları için değil, tüm deniz ekosistemi için bir alarmdır. Tabi bu uzun soluklu bir çalışma olacak. Proje kapsamında daha önce uydu takip cihazı takılan Kızkalesi, Mersin Üniversitesi, Atlas, Soli ve Yüzüncü Yıl Davultepe adlı kaplumbağalarımızı denizle buluşturmuştuk. Şu anda onları takip ediyoruz. Hepsinden sorunsuz bir şekilde sinyaller alıyoruz” şeklinde konuştu.

Türkiye’nin kaplumbağa cenneti: Mersin

Mersin, Türkiye’nin en önemli deniz kaplumbağası yuvalama bölgelerinden biri. Özellikle yeşil deniz kaplumbağalarının (Chelonia mydas) Akdeniz’deki üreme alanlarının büyük bir kısmı bu bölgedeki kumsallarda yer alıyor.

Yumurtlama dönemlerinde koruma altına alınan plajlar, aynı zamanda ekoturizme katkı sunarken, doğaya duyarlı nesillerin yetişmesine de olanak tanıyor.

Her yıl yaz aylarında binlerce deniz kaplumbağası, Mersin’in merkez, Erdemli, Silifke, Mezitli ve Anamur gibi sahil ilçelerinde yuvalarını hazırlıyor. Uzmanlara göre bu hassas süreçte insan etkisi minimuma indirilmeli, sahillerde ışık kirliliği azaltılmalı ve yuvalama alanları korunmalı.

Proje, sadece bilimsel veriler toplamakla kalmıyor, aynı zamanda çevre bilincinin yaygınlaşmasına da önemli katkı sunuyor. Kaplumbağaların korunmasıyla ilgili toplumsal duyarlılığın arttırılması, projenin sürdürülebilirliğini güçlendiren bir başka unsur olarak öne çıkıyor.

The post “Alata” serin sulara uğurlandı appeared first on Haber Denizde.

HABER DENIZDE Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
9 Temmuz 2025 – 11:10