ABD liman ücretleri arttıkça Çin’in gemi inşa pazar payı düşüyor

BIMCO Denizcilik Analiz Müdürü Filipe Gouveia’nın analizine göre, ABD liman ücretlerinin artması Çin tersanelerini olumsuz etkiliyor.

Goveia, “2025’in ilk yarısında, Çin’in yeni inşa müteahhitliğindeki payı önceki altı aydaki %72’den %52’ye düştü. ABD limanlarında Çin gemilerine uygulanan USTR liman ücretlerine ilişkin artan endişeler, Çin’deki kontratların azalmasına katkıda bulunmuş olabilir. Bu eğilim, küresel gemi kontratlarındaki düşüş ve sipariş edilen gemi türlerindeki değişimle daha da güçlendi” dedi.

Ekim 2025’te yürürlüğe girmesi planlanan USTR liman ücretleri, hem Çinli armatör ve işletmecileri hem de Çin’de inşa edilen gemileri etkileyecek. Politika, sektöre özgü kriterlere dayalı olarak ve kısa mesafeli seferler için Çin yapımı daha küçük gemilere yönelik muafiyetler içeriyor.

BIMCO’nun analizine göre, 2025 yılının ilk yarısında küresel yeni inşa siparişleri Dengelenmiş Gros Tonaj (CGT) olarak ölçüldüğünde bir önceki yılın aynı dönemine göre %54 oranında düştü. Düşüş en çok, zayıf navlun oranlarından etkilenen sektörler olan dökme yük gemileri, tankerler ve gaz taşıyıcılarında görüldü. Konteyner ve yolcu gemileri, daralan faaliyetlerin arttığı tek büyük segmentler oldu.

Çin küresel gemi inşasına hâkim olmaya devam ederken, Güney Kore son zamanlarda kilit sektörlerde zemin kazandı. Güney Kore 2024 yılında gaz taşıyıcı gemi inşasında başı çekerken, bu yıl ham tanker gemi inşasında da Çin’i geride bıraktı.

Gouveia alternatif gemi inşa kapasitesinin sınırlı kaldığını şu ifadelerle belirtti: “Armatörler USTR ücretleri nedeniyle Çin’de gemi siparişi vermekten kaçınmaya çalışsalar bile, ülke dışında mevcut kapasitenin bir sınırı var. Sonuç olarak, küresel gemi kontratları yılın başında önemli ölçüde düşmemiş olsaydı, Çin’in kontratlardaki payı muhtemelen daha büyük olacaktı.”

Sektördeki kısıtlamalar, özellikle büyük gemiler ve konteyner taşıyıcıları, gaz taşıyıcıları ve yolcu gemileri gibi özel gemiler için önemli teslim süreleri olan uzun bir sipariş defteri yarattı. Bu yılki yeni siparişlerin %31’inin 2027’de, %38’inin 2028’de ve %23’ünün sonraki yıllarda teslim edilmesi planlanıyor.

Sırasıyla ikinci ve üçüncü en büyük gemi inşa ülkeleri olan Güney Kore ve Japonya, azalan nüfuslarından kaynaklanan işgücü sıkıntısı nedeniyle üretim kapasitelerini genişletmekte zorluklarla karşılaşıyor. Bu demografik zorluklar işgücü maliyetlerini artırarak küresel pazardaki rekabet güçlerini etkiliyor.

Gouveia geleceğe bakıldığında, son dönemde yaşanan aksaklıklara rağmen Çin’in konumunun güçlü kalmaya devam ettiğini düşünüyor. BIMCO analisti şunları kaydetti: “Çin’in gemi inşasındaki hâkim konumunun yakın zamanda önemli ölçüde değişmesi beklenmiyor, ancak ülke orta vadede artan bir rekabetle karşı karşıya kalabilir. Halihazırda küçük ölçekli dökme yük ve tanker üreticisi olan Filipinler ve Vietnam gibi ülkeler, düşük işgücü maliyetlerinden faydalanarak üretimlerini artırabilir. Bu arada, ABD ve Hindistan şu anda sınırlı gemi inşa kapasitesine sahip olsa da, her iki hükümet de yerli sanayilerini güçlendirmek için aktif olarak çalışmaktadır. Ancak başarılı olsalar bile üretimlerini arttırmaları zaman alacaktır.”

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
17 Temmuz 2025 – 14:30