Deniz taşımacılığındaki karbon salınımı sorununun çözümünde bir proje geliştirildi. Londra merkezli Seabound, motordan çıkan karbondioksiti çimentonun önemli bir bileşeni olan kireçtaşına dönüştüren bir karbon yakalama sistemi geliştirdi.
Şirket, bu sistemi şu anda Akdeniz’de seyreden bir çimento taşıyıcısı olan UBC Cork’a kuracak. Gemi Norveç’e yanaştığında, yolculuktan elde edilen kireçtaşı boşaltılacak ve Heidelberg Materials’ın Brevik’teki net sıfır tesisinde daha fazla çimento yapmak için kullanılacak.
Heidelberg Materials, bu yılın başlarında otonom kamyonlar konusunda önemli bir anlaşmaya da imza atmıştı.
Küresel karbon salımının yaklaşık yüzde 3’ü deniz taşımacılığından, yüzde 8’i ise çimento üretiminden kaynaklanıyor. Bu iki sektörün emisyonlarını azaltmak teknik olarak da oldukça zor. Gemiler uzun yolculuklar için henüz yeterli enerji yoğunluğuna sahip bataryalara sahip değil. Öte yandan en yaygın çimento türü olan Portland çimentosunun üretim süreci doğrudan kimyasal tepkimeler yoluyla karbon salımı yaratıyor.
Amonyak, sera gazı emisyonlarını ortadan kaldırma potansiyeline sahip enerji yoğun bir yakıt olarak denizcilik sektöründe yaygınlık kazanmış olsa da, kullanımı gemilerin enerji santrallerini elden geçirmelerini veya tamamen değiştirmelerini gerektirecek.
Seabound, mevcut içten yanmalı motorları olduğu gibi bırakacak ve egzoz borularına girecek bir karbon yakalama sistemi ekleyecek bir güçlendirme öneriyor. Heidelberg Materials, Seabound’un teknolojisinin kullanılmasının çimento nakliyesinden kaynaklanan emisyonları azaltmasına yardımcı olacağını söyledi.
Kaynak: techcrunch.com
7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
18 Temmuz 2025 – 10:15