TCG TINAZTEPE – (D 355)

Gölcük Tersanesi Komutanlığı’nda overhol onarımına tabi tutulan TCG TINAZTEPE (D-355); elektronik sistemlerinin tecrübesi ve Marmara Denizi M-24 nolu sahada denizaltı ile müşterek çalışma yapmak üzere intikali sırasında, DARICA’dan pilot alarak YARIMCA’ya intikal eden AYGAZ-3 tankeri ile 02 MAYIS 1984 günü 10:25’te İzmit Körfezi girişi Kababurun (DİLBURNU) açıklarında yoğun sis nedeniyle çatmıştır.

Çatma sonucunda her iki gemide hasar meydana gelmiş, TCG TINAZTEPE (D-355) personelinden 3 astsubay ve 1 er hayatını kaybetmiş, 4 er ve 5 tersane işçisi yaralanmış, AYGAZ-3 tankerinde yaralanma veya can kaybı olmamıştır. Çatmadan sonra TCG TINAZTEPE (D-355) Gölcük’e, AYGAZ-3 Yarımca önlerindeki demir yerine kendi imkanları ile intikal etmiştir.

Donanma Komutanlığı Askeri Mahkemesinde ve Kartal Ağır Ceza Mahkemesinde yapılan duruşmalar sanıkların beraati ile sona ermiştir.

Çatma mevkiinin kesin olarak belli olmadığı, çatma şekli incelendiğinde çarpan (fail) geminin AYGAZ-3 gemisi, çarpılan (mağdur) geminin TCG TINAZTEPE (D-355) olduğu belirtilmiştir.

Şehitlerimiz : Astsubay Çavuşlar ; Orhan Temiz , Oktay Yatkın ve Cihan Top ile Kazancı Er Muhsin Kabağan Kaza neticesinde TCG TINAZTEPE onarılamayacak hale geldiğinden 31 Ekim 1984 tarihinde hizmet dışına çıkarılmıştır.