KURTULUŞ SAVAŞININ TEK DENİZ ŞEHİDİ RECEP KAHYA’NIN ANIT MEZARI

Anadolu’yu düşman işgalinden kurtarmak için kara cephelerinde ölümüne mücadele eden Mustafa Kemal’in ordusuna denizde en büyük desteği Kuvayi Milliye Donanması veriyordu. Karadeniz’de destanlaşan Kuvayi Milliye Donanması; Sovyet Rusya’nın Batum, Tuapse, Novoroski ve Sivastopol limanlarından Anadolu’nun İnebolu, Samsun, Sinop, Ordu ve Trabzon kıyılarına binlerce ton askeri malzeme taşıdı. İngiliz, Yunan, Fransız, İtalyan, İspanyol, Amerikan ve Japon donanmasından toplam 250 bin tonluk bir armada Osmanlı İmparatorluğu limanlarında ve karasularında namlularını Türk halkına çevirmişti.

Karadeniz’de destanlaşan Kuvayi Milliye Donanması

Buna karşılık Haliç’te ve İzmit’te itilaf devletleri tarafından kontrol altına alınan donanmanın toplam tonajı 62 bin tondu. Küçümsenmeyecek deniz gücüne sahip Osmanlı’nın tamamen işgal kuvvetlerince teslim alınması, Kuvayi Milliye ruhunu taşıyan küçük gemilerin tarih sahnesine çıkmasını sağladı. 10 ile 2 bin 200 ton aralığındaki 22 Kuvayi Milliye gemisinin (Toplam 7 bin 268 ton) imkansızlıklar içinde yarattığı kahramanlıkların ilkine Alemdar gemisi imza atmıştı.

İstiklal Savaşı’nın tek deniz şehidi Recep Kahya

Alemdar’ı yakalayan Fransızlarla mücadele eden mürettebattan 47 yaşındaki Hacı Mahmud’un oğlu Recep Kahya, varoluş savaşımızın ilk deniz şehidi olmuştu. Kendilerini esir alan 5 Fransız askerini esir alarak Ankara hükümetine teslim eden Alemdar mürettebatı, ulusal mücadelemizin sözlü de olsa ilk uluslararası anlaşması (20 Ekim 1921) Ankara Anlaşması’nın zeminini hazırlamıştı. İstiklal Savaşı’nın tek deniz şehidi Recep Kahya ve Alemdar mürettebatı, Karadeniz Bölge Komutanlığı tarafından tören ile anıldı. Ayrıca ilk deniz şehidi Recep Kahya’nın anıt mezarının açılışı gerçekleştirildi. Törene, Recep Kahya’nın torunu Şemsettin Er de katıldı. Törenin ardından Alemdar Müze Gemisi gezilirken Kuzey Deniz Saha Komutanlığı Bandosu konser verdi.

Kaynak: DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/kurtulus-savasinin-tek-deniz-sehidi-recep-kahyanin-anit-mezari.html