ABD kaynaklarından öğrenilen “passex eğitimi”

Donanmamızın en büyük savaş gemisi TCG Anadolu ile TCG Gökova firkateynimiz Akdeniz’de İsrail’e yardım için bulunan Amerikan savaş gemileri ve Güney Kıbrıs’ta KKTC Hükümetinin protestosuna rağmen liman ziyareti yapan USS Wasp amfibi hücum gemisiyle 14 Ağustos’ta passex eğitimi yapabiliyor. Nedense bu gelişmeyi MSB kaynaklarından değil ABD kaynaklarından öğreniyoruz. Bu eğitim talebine Gazze’de yaşananlara rağmen nasıl evet denmiştir, bunu anlamak çok zor.

En az bunun kadar ilginci AB ile ilgili. Bir devlet düşünün, ön kapısından giremediği AB’ye arka kapıdan bile alınmıyor. Aşağılanıyor. Halkı ikinci hatta üçüncü sınıf insan olarak görülüyor. Gümrük Birliğine girerek gönüllü sömürge olmayı, bir nevi kapitülasyonlar dönemine geri dönmeyi kabul ediyor ve bunu başarı olarak değerlendiriyor. Hatırlayalım, 2002-2013 arasında Brüksel sömürge valisi gibi emirler yağdırıyor, kumpas davaları destekliyor, KKTC’de Annan Planı rezaletinin sahnelenmesinde baş rolü oynuyor, Habur sınırında PKK teröristlerine çadır mahkemesi kurulmasına alkış tutuyor, Mavi Vatanımızı yok sayan Seville haritasına hayat veriyor, ilerleme raporlarında Ankara’nın iç ve dışişlerine doğrudan müdahale ediyordu. Bugün de AB, FETÖ ve PKK teröristlerine dün olduğu gibi kapılarını açıyor, İsrail Gazze savaşında ABD ve Tel Aviv’in kaya gibi yanında duruyor. Ekonomisi süratle gerilerken ABD’nin vassalı olarak Rusya Ukrayna savaşını durdurmak yerine savaş çığırtkanlığına devam ediyor. Nerden baksanız AB dökülüyor. Ve Dışişlerimiz beş yıl sonra AB’nin gayri resmi statüdeki Almanyadaki Gymnich Dışişleri Bakanlar Toplantısına davet edildiği için seviniyor.

Biz neden böyleyiz? Hükümet sadece kendisinin değil devletin ve milletin de onurunu korumalıdır. Devlet sürekli rota değişikliği yapmaz. İlkesiz prensipsiz davranmaz. Hele hayati çıkar alanlarında ve ahlaki değerlerin söz konusu olduğu zamanlarda bu değişiklikleri asla yapmaz. Muhalefetin görevi de hükümete bu sorumluluğunu hatırlatmaktır. Ancak görünen o ki iktidar ve muhalefet iç politikada uyumlu olmasa da dışarda aynı düşünmeyi ilke edinmiş durumda. Türkiye’nin temel sorunu her koşulda ABD/AB bağımlılığıdır.

Cem Gürdeniz