Tarih okumak geleceğe fener tutmak gibidir. Geçmişte yaşanan iyi veya kötü olayları bilmek pasif tecrübe kazanmaya benzer. Özellikle 19 ve 20’nci yüzyıl dönemlerinin kitap ve hatıratları çok değerli. Bu kitapları okuyunca 19. Yüzyıl sonrası denizlerdeki geri çekilmenin ve kaçınılmaz Anadolu işgalinin kök nedenlerini görebiliyoruz. Yarbay Mustafa Kemal’in 57. Alaya 25 Nisan Sabahı Conkbayırı’nda neden ölmeyi emrettiğini daha iyi anlıyorsunuz.
Osmanlıyı donanmasız ve denizcisiz bırakanları, donanma üzerinden yolsuzluklar üzerinden servet yapanları aradan 119 yıl geçse de unutmamamız gerektiğini anlıyorsunuz. Bilgisizlik, nepotizm, liyakatsizlik, yolsuzluk, usulsüzlük, ego ve güç tuzakları, dinle aldatma ve daha nice karanlık yöntemlerle koskoca devleti 15 Mayıs 1919 sabahı Yunan işgaline açık hale getirenleri ibretle ve hayretle öfkeyle hatırlıyorsunuz. Ve de en önemlisi kaderin Türk’ün kurtarıcısı olarak Mustafa Kemal Atatürk’ü karşımıza çıkarmış olmasına şükrediyorsunuz.
Kurtuluş, Kuruluş, devrimler ve cumhuriyetin değerini çok daha iyi anlıyorsunuz. Ne demişti, Atatürk’ün büyük tokadını yiyen İngiliz başbakanı David Lloyd George: ’’Yüzyıllar nadir olarak dâhi yetiştirir. Şu talihsizliğimize bakın ki 20. yüzyılın dâhisi Türklere nasip oldu ve kader onu bizim karşımıza çıkardı.” Ne mutlu bizlere, bugün onun ateşini ve ruhunu taşıyan milyonlar aramızda.
Cem Gürdeniz
Tarih okumak geleceğe fener tutmak gibidir. Geçmişte yaşanan iyi veya kötü olayları bilmek pasif tecrübe kazanmaya benzer. Özellikle 19 ve 20’nci yüzyıl dönemlerinin kitap ve hatıratları çok değerli. Bu kitapları okuyunca 19. Yüzyıl sonrası denizlerdeki geri çekilmenin ve… https://t.co/2dpYPnH2RP
— Cem GÜRDENİZ (@cemgurdeniznet) September 22, 2024