DENİZ AŞIRI GÜÇ AKTARIMINDA TÜRK DONANMASI ZİRVEDE

Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün:

“NATO görevlerinden afetlere kadar çok amaçlı gemiler”

Türk donanması, 1974 yılındaki Kıbrıs Barış Harekatı’ndan 10 yıl önce uygulanan Amerikan ambargosu nedeniyle yaşadığı deniz aşırı güç aktarımı sorununu milli imkanlarla tamamen geride bıraktı. Denizden karaya amfibi güç aktarımı gibi kuvvet çarpanı özelliği kazandıran TCG Anadolu, TCG Bayraktar, TCG Sancaktar gibi gemilerin yanında çıkarma gemileri de Türk donanmasını öne çıkartıyor. Anadolu Tersanesi’nde Deniz Kuvvetleri Komutanlığı için yapılan yeni tip çıkarma gemisi (YLCT) Ç-159 için düzenlenen törene Milli Savunma Bakan Yardımcısı Bilal Durdalı, Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün, Donanma Komutanı Oramiral Kadir Yıldız ve Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ömer Ürkmez katıldı.

Savunma Sanayi Başkanı Haluk Görgün “Dünyanın en büyük Amfibi Gemilerini (LST), donanmamıza teslim etmiştik. Bu gemiler, NATO’nun TURMARFOR komuta kontrolü gibi özel görevler başta olmak üzere pek çok görevi başarıyla yerine getirdi. 6 Şubat Depremlerinde depremzedelerin ağırlanması ve tıbbi destek sağlanması noktasında büyük bir görev üstlenerek göğsümüzü kabarttı. Gurur kaynağı LST’lerin yanı sıra 2009-2013 yılları arasında yine Anadolu Tersanesinde sekiz adet Yüksek Süratli Tank Çıkarma Gemisi (LCT) inşa edildi ve kahraman Deniz Kuvvetlerimize teslim edildi. Yine bu gemiler de asli görevlerinin yanı sıra Ege Bölgesinde yaşadığımız orman yangınlarına denizden müdahalede önemli katkılar sağladı” ifadelerini kullandı.

Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ürkmez:

“Sadece askeri gemi üretiyoruz”

Anadolu Tersanesi Yönetim Kurulu Başkanı Süalp Ürkmez, “Anadolu Tersanesi askeri gemiler konusundaki çeşitli uzmanlıklarının yanında çıkarma gemilerinde geliştirdiği yüzde 100 yerli ve milli tasarımlarla dünyanın önde gelen tersanesi haline gelmiştir. 2009 yılında tersanemizin kazandığı ihale ile başladığı bu yolda LCT Amfibi Çıkarma Gemisinin ilk paketi 8 gemiyi 2012 yılında sadece 37 aylık bir sürede Deniz Kuvvetleri Komutanlığımıza teslim etmiştik. 2024 yılının Nisan ayında bu defa teslim etmiş olduğumuz gemilerin daha gelişmişi olan Yeni Tip Çıkarma gemileri görevi de SSB tarafından tersanemize verildi. Projesi ve dizaynının tersanemiz tarafından geliştirilmiş olmasının da verdiği avantaj ile bugün burada proje başlangıcından sadece 9 ay sonra ilk gemimizi denize indiriyoruz.  Serinin ikincisi önümüzdeki hafta olmak üzere diğer 6 gemiyi 2025 yılı içinde denize indireceğiz. Taahhüt ettiğimiz şekilde 18’inci ayda bu gemiyi, 2026 yılında 4 gemiyi ve 2027 yılında da 3 gemiyi Kuvvetimize teslim ederek projemizi tamamlamış olacağız. Tersanemiz 2008 yılından itibaren sadece askeri gemi inşa eden bir tersanedir.”

AMFİBİ GÜÇ AKTARIMI YAPAN GEMİLER: LST-LÇT- LCM-LCVP

“Deniz Kuvvetlerimize 2012 yılında teslim ettiğimiz 8 LCT ile yine tamamen kendi tasarımımız olan LST Tank Çıkarma Gemileri TCG Bayraktar ve TCG Sancaktar’ı 2017 ve 2018 yıllarında üzerlerindeki 8 adet LCVP ile teslim ettik. Savunma Sanayi Başkanlığı’nın Deniz Kuvvetlerimizin bize verdiği bu güven ve destek sonucunda ekibimizin tecrübesi, zamanında ve titiz çalışmaları ile ihracat kapılarını da açtık. Dizayn geliştirme kabiliyetimiz sayesinde Katar Deniz Kuvvetleri’ne 2 Adet Savaş Eğitim Gemisi, 2 Adet 40 metrelik LCM Çıkarma gemisi, bir adet LCT ve 16 metrelik LCVP ile ilk ihracatımızı gerçekleştirmiş olduk. Katar’a ihraç ettiğimiz eğitim gemilerinin 5 yıllık bakım tutum anlaşmasını gerçekleştirdik ve Katar’da konuşlu 12 mühendisimiz, hangar ve ofislerimizle mühendislik hizmet ihracatı da veriyoruz. 25 çeşitli gemiyi tamamlayarak teslim etmiş olmak bizlere gurur veriyor.”

Amerikan basını: “Amerika rüyasında bile göremez”

“Millî Savunma Bakanlığımız ve Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın ihtiyaçları doğrultusunda ortağı olduğumuz TAIS A.Ş ve STM iş ortaklığı ile devam etmekte olan 7 adet MİLGEM- İ sınıfı 6-12 gemilerin yapılması görevi de Savunma Sanayi Başkanlığı tarafından tersanelerimize verildi. Yedi geminin Anadolu- Sedef ve Sefine tersanelerinde aynı anda inşa edilmeleri ve 4 sene içinde teslim edilecek olması sadece Türkiye’de değil tüm dünyada büyük yankı uyandırdı.

Amerikan basınında çıkan bir haberde “Türklerin yaptığı bu seri üretimi Amerika rüyasında bile göremez” denildi. Bu projelerin özel sektör tarafından yapılması konusunda irade koyan ve bize güvenen ve sürekli destekleyen SSB başkanımıza ve Deniz Kuvvetleri Komutanımıza en içten teşekkürümüzü sunarım. Bize verilen bu projeler kabiliyetimizi daha da arttırdığı gibi bize ihracat pazarlarında da kendimizi gösterme fırsatı sundu.

İhracat pazarlarında batılı rakiplerimize karşı daha güçlü ve tek ses olmak için kurmuş olduğumuz TAIS Gemi A.Ş. ile tüm dünyada ürünlerimizi tanıtmaya başladık. Endonezya’dan 2 gemilik bir hızlı hücumbot siparişini aldık ve ortağımız Sefine tersanesinde üretimini başlattık. Bunun dışında halen birçok proje için gerek kontrat görüşmeleri gerekse de pazarlıklar çeşitli ülkelerde devam etmektedir. Tersanemizin daha önce inşa edip teslim ettiği Savaş Eğitim Gemisi CTS, Tank Çıkarma Gemileri LST ve Amfibi Çıkarma Gemileri de tüm dünyada büyük beğeni kazanmış ve talep görmektedir. Savunma sanayimizin geldiği nokta tüm dünyada yankı bulmaktadır. Bizim hedefimiz de tabii ki ülkemize döviz kazandırmak ve ihracatımızı arttırmaktır. Devletimizin bize vermiş olduğu siparişler ve ürün çeşitliliği bu satışları da her geçen gün arttıracaktır.”

The post DENİZ AŞIRI GÜÇ AKTARIMINDA TÜRK DONANMASI ZİRVEDE first appeared on Deniz Kartalı.

DENIZKARTALI Haber Portalı – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
25 Şubat 2025 – 00:25