ABD’nin Çin hamlesi en çok konteyner sektörünü etkileyecek

Amerikan Başkanı, geçtiğimiz yıl Çin’in denizcilikte, özellikle de gemi inşa alanında artan hakimiyetine ilişkin olarak yürütülen bir soruşturmanın ardından ABD Ticaret Temsilciliği tarafından yapılan önerilerin yerine getirilip getirilmeyeceği konusunda muhtemelen yaklaşık bir ay içinde bir karar verecek.

ABD Ticaret Temsilciliği (USTR) raporunda Pekin’e yöneltilen bir dizi suçlama arasında yapay olarak bastırılmış işçilik maliyetleri, zorla teknoloji transferi ve fikri mülkiyet hırsızlığı da yer alıyor.

Ticaret ofisi, Çin yapımı gemiler için liman başına 1,5 milyon dolara kadar potansiyel ücretler, Çin yapımı gemilerin operatörleri için liman başına 1 milyon dolar ve zorunlu ABD bayraklı nakliye gereklilikleri önerdi. 24 Mart, kamuoyuna yapılacak yorumlar için son tarih olarak belirlendi ve ardından başkan kararını verecek.

Bir yatırım bankası olan Jefferies tarafından yapılan analize göre, okyanusa açılan gemilerin çoğunluğu net tonajları göz önüne alındığında maksimum liman ücretini ödeyecektir.

Jefferies tarafından yayınlanan bir notta, “Bu ücretler muhtemelen filo modellerinin yeniden düzenlenmesini gerektirecek ve ABD uğraklarını navlun bazında daha kazançlı hale getirecek, operatörler de bunu yansıtmayı hedefleyecektir” denildi.

Bu durumdan en çok etkilenen sektör, birden fazla limana uğramaları nedeniyle konteyner gemileri olacaktır. Jefferies calculationsw’a göre, ABD’ye uğrayan ortalama 10.000 teu’luk bir gemiye uygulanacak 1,5 milyon dolarlık bir ücret, teu başına 150 dolar veya feu başına 300 dolara eşit olacak ve bugünkü Çin-Los Angeles fiyat tekliflerini feu başına 3.000 dolardan 3.300 dolara çıkaracaktır. ABD Körfezi’nden Çin’e bir VLCC yükü bugünün piyasasında 8.3 milyon dolara ya da varil başına 4.20 dolara mal olurken, Jefferies’e göre bu rakam 1.5 milyon dolarlık ücret dahil varil başına 4.95 dolara yükselecek. Hollandalı banka ING, Trump’ın USTR önlemlerini onaylaması halinde, dalgalanma etkilerinin küresel tedarik zincirlerini, yatırımcı güvenini ve uluslararası ilişkileri etkileyeceğini ve işletmelerin potansiyel yeni aksaklıklar ve artan maliyetlerle birlikte düşük varış güvenilirliği ile boğuşurken daha da fazla belirsizlik yaratacağını söyledi.

Pek çok sektörde olduğu gibi, Çin bu yüzyılda gemi inşasına da hakim olmaya başladı ve küresel sipariş defterinin %10’undan daha az olan küresel pazar payını geçen yılın sonunda üçte ikiye çıkardı. Buna karşın ABD’nin pazar payı sadece %1’dir.

ABD, zayıflayan gemi inşa sektörünü güçlendirmek için gecikmiş bir girişim olarak Koreli ve Japon gemi yapımcılarıyla temas kurarken, Trump’ın iktidara gelir gelmez ilk icraatlarından biri Çin’den ithal edilen gemilere %10 gümrük vergisi getirmek oldu.

Çin Ticaret Bakanlığı’nın Pekin’deki bir sözcüsü USTR’nin tavsiyelerini şöyle yorumladı: “ABD’nin aldığı tedbirler sadece gemi inşa sanayisini canlandırmakta başarısız olmakla kalmayacak, aynı zamanda ilgili rotalarda nakliye maliyetlerini artıracak, iç enflasyonu şiddetlendirecek, ABD mallarının küresel rekabet gücünü azaltacak ve liman işletmecileri ile liman işçilerinin çıkarlarına zarar verecektir.”

Trump’ın Beyaz Saray’a dönmesinden bu yana geçen beş hafta içinde aldığı pek çok önlem arasında gümrük vergileri, Ukrayna’da barış için bastırma, İran’a yönelik yenilenmiş bir ‘maksimum baskı’ stratejisi ve Ulusal Enerji Hakimiyet Konseyi’nin kurulması yer alıyor. USTR’nin tavsiyelerini yerine getirmek deniz taşımacılığı için şimdiye kadarki en dramatik karar olabilir.

Broker Hartland Shipping’in yakın tarihli bir raporunda, “Trump 2.0 realite şovu her gün olduğu gibi, çoğu zaman piyasaları hareketlendiren tekil tweetlerle ortaya çıkarken, denizcilik sektörlerinde gelecekteki arz-talep dengesine ilişkin güvenilir tahminler yapmaya çalışmayı askıya alabiliriz. Günümüzün jeopolitik, ticari ve sosyal tehditleri konusunda daha fazla netlik arayışımız sürerken, spot kazançların yetersizliği denizcilik hissiyatını olumsuz etkiliyor” ifadelerine yer verildi.

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DenizHindi
25 Şubat 2025 – 16:25