Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılının Kasım Ayı’nda hayata geçirdiği ‘Elektronik Gemi Denetleme Sistemi’ (EGDS) ile kirliliğe müdahale ederek, denizi kirleten gemileri engellemeyi tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye’de deniz denetim yetkisine sahip 2 büyükşehir belediyesinden bir tanesi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kurmuş olduğu bu sistem ile denizlere atıklarını bırakan gemilere göz açtırmıyor.
EGDS ile de temiz bir Akdeniz için 7/24 denetim esasıyla çalışmalarını sürdüren Büyükşehir, gemi kaynaklı kirliliği 7/24 takip ediyor ve caydırıcı cezalar uyguluyor. Büyükşehir tarafından 2019’dan bugüne toplam 91 gemiye 295 milyon 835 bin TL ceza kesirken, bu cezalardan 13 gemiye yazılan yaklaşık 70 milyon TL’lik ceza EGDS ile tespit edilerek yazıldı.
‘Mavi Kart Sistemi’
Deniz kirliliği ile mücadelede etkin bir çalışma sürdüren Büyükşehir ayrıca; ‘Mavi Kart Sistemi’ ile de yetki alanındaki teknelerin atıksu, sintine gibi atıklarının bertarafını sağlıyor, raporluyor ve denizin kirletilmesinin önüne geçiyor. Büyükşehir, Mavi Kart Sistemi ile teknelerin atıklarını kontrol altında tutuyor ve deniz kirliliğinin önüne geçiyor. Mersin Büyükşehir Belediyesi, 2024 yılının Kasım Ayı’nda hayata geçirdiği ‘Elektronik Gemi Denetleme Sistemi’ (EGDS) ile kirliliğe müdahale ederek, denizi kirleten gemileri engellemeyi tüm hızıyla sürdürüyor. Türkiye’de deniz denetim yetkisine sahip 2 büyükşehir belediyesinden bir tanesi olan Mersin Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da kurmuş olduğu bu sistem ile denizlere atıklarını bırakan gemilere göz açtırmıyor.
EGDS ile bugüne kadar toplam 13 gemiye yaklaşık 70 milyon TL’lik ceza kesildi
Mersin Büyükşehir; denetim tekneleri ve insansız hava aracının (drone) yanı sıra, denizlerdeki denetimlerini artıran EGDS ile de temiz bir Akdeniz için 7/24 denetim esasıyla çalışmalarını hızla sürdürüyor. Büyükşehir, EGDS ile denizi kirleten gemilere anında müdahale ederek, kirliliğe geçit vermiyor. Büyükşehir, EGDS ile gemi kaynaklı kirliliği 7/24 takip ediyor ve caydırıcı cezalar uyguluyor. Mersin Büyükşehir tarafından 2019’dan bugüne toplam 91 gemiye 295 milyon 835 bin TL ceza kesirken, bu cezalardan 13 gemiye yazılan yaklaşık 70 milyon TL’lik ceza EGDS ile tespit edilerek yazıldı.
Büyükşehir, bu sistem ile gemi ve diğer deniz araçlarından kaynaklanan kirliliğin anında tespit edilmesini ve kayıt altına alınmasını sağlıyor. Gemi kaynaklı atıkların önüne geçmek için deniz yetki sahasının 7/24 izlenmesini sağlayan Büyükşehir, kirliliğe sebep olan deniz araçlarına caydırıcı etki oluşturulması amacıyla idari yaptırım uyguluyor. EGDS; Çeşmeli–Kulak arasında kalan bölgede Liman sahası dahil toplam 25 lokasyon, yüksek çözünürlüklü kamera, termal kamera, radar ve yapay zekâ destekli teknoloji ile 7/24 takip ediliyor.
Büyükşehir, Mavi Kart Sistemi ile de deniz kirliliğinin önüne geçiyor
Deniz kirliliği ile mücadelede etkin bir çalışma sürdüren Büyükşehir, ‘Mavi Kart Sistemi’ ile de yetki alanındaki teknelerin atıksu, sintine gibi atıklarının bertarafını sağlıyor, raporluyor ve denizin kirletilmesinin önüne geçiyor. Büyükşehir, Mavi Kart Sistemi ile teknelerin atıklarını kontrol altında tutuyor ve deniz kirliliğinin önüne geçiyor.
Mavi Kart Sistemi nedir?
Küçük deniz araçları için geliştirilen Mavi Kart Sistemi, bayrağı ne olursa olsun gemi ve su araçlarının atıkları ile atık kabul tesislerince alınan atıkların, manyetik bir kart vasıtasıyla online takibini sağlayan bir gemi atık takip sistemi. Gemi Atık Takip Sistemi ve Mavi Kart Sistemi hakkındaki iş ve işlemler, Entegre Çevre Bilgi Sistemi üzerinden erişim sağlanan Denizcilik Atıkları Uygulaması üzerinden online olarak yapılıyor. Bu sistem ile gemilerde ne kadar atık oluştuğu, atığın türü, miktarı, tarihi ve ihtiyaç duyulan diğer bilgiler ile atığın hangi kıyı tesisine verildiği online olarak izlenebiliyor.
Dr. Halisdemir: “Denetimlerle, denizin kirletilmesinin önüne geçiyoruz”
Mersin Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanı Dr. Bülent Halisdemir, Türkiye’de gemi denetimi yapan 2 Büyükşehirden birinin Mersin Büyükşehir Belediyesi olduğunu ifade etti. 7 gün 24 saat esasıyla çalıştıklarını vurgulayan Dr. Halisdemir, Mersin’e her yıl 5 binin üzerinde geminin geldiğini ve bunun tamamının denetlendiğini kaydederek, “Her gün farklı saatlerde teknelerimizle, hava ve su altı dronumuzla ve EGDS ile denetim yapıyoruz. Bu sistem ile yetki alanımız olan yaklaşık 53,5 kilometrelik bir alanda, Çeşmeli’den Kulak mevkiine kadar kesintisiz denetim yapıyoruz” dedi.
Amaçlarının Mersin denizini korumak olduğuna vurgulayan Dr. Halisdemir, “Elimizden geldiğince denizimizin kirletilmesinin önüne geçiyoruz. EGDS kapsamında Liman’ın içi de dâhil olmak üzere, şehrimizin belirli bölgelerine 25 tane kamera yerleştirdik. Düzenli olarak takip ediyor ve yasadışı bir atık bırakılması halinde kayıt altına alıyoruz. Deniz denetim teknelerimizle gidip yerinde inceleme yapıyor, numune alıyor ve bu numuneleri Bakanlığın belirlemiş olduğu akredite laboratuvarlara gönderiyoruz. Analiz sonuçlarına göre de cezai işlem uyguluyoruz” diye konuştu.
“Tüm gemiler özel ve termal kameralarla çok sıkı denetleniyor”
Denizcilik ve gemicilik hizmeti veren herkese seslenen Dr. Halisdemir, “Biz 24 saat denizimizi denetliyoruz. Deniz araçlarının oluşturduğu kirliliği kontrol altına aldığımızı düşünüyoruz. Elektronik Gemi Denetim Merkezimizdeki arkadaşlarımız tüm gemileri özel ve termal kameralarla çok sıkı denetliyor. Yine radar sistemimizle gemilerin bütün özelliklerini görebiliyoruz. Meteorolojik istasyonlarımız var, onlarla da hava durumuna göre oluşabilecek kirlilikleri analiz ediyoruz” diye konuştu.
The post MERSİN’DE 6 YILDA 91 GEMİYE 300 MİLYON TL CEZA YAZILDI appeared first on Deniz Kartalı.
DENIZKARTALI Haber Portalı – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
20 Nisan 2025 – 23:39