AYŞE TEYZE

Ayşe Teyze 75 yaşında, eşini yitireli neredeyse 10 yıl olmuş, hiç çocuğu olmamış, emekli aylığı ile yaşayan biri. Tek katlı bir evde yalnız yaşıyor ve geçinmeye çalışıyor.

Mahalleye doğalgaz geleli birkaç yıl olmasına karşın, sobasında odun ve bulduğu kadarı ile kömür yakarak ısınmaya çalışıyor.

Uzak yakınları ve mahallelinin de yardımlarıyla biriktirdiği üç beş kuruşu ile doğalgaz almaya karar verdi. Evine doğalgaz sobası alacak olmanın sevinciyle başvurusunu yaptı. Kurulum işlemleri tamamlanınca elinde kalan son parasını da abonelik başvurusu için harcadı. Tam gaz açılma işlemi için idareye çağırılınca büyük bir sevinçle saatini almaya gitti. Bu kez Ayşe Teyze’den 525 TL daha para istediler. Yoksa saatini alamayacak ve gazı açılmayacaktı.

Bunu bilmiyordu, neden diye sorduğunda; bunun bir güvence bedeli olduğu ve aboneliği sürdüğü sürece orada kalacaktı. Yani Ayşe Teyze bu parayı verecek ve hiç geri alamayacaktı. Şurada zaten kaç yıl ömrü vardı ki.

Elinde bunu ödeyecek hiç parası olmayan Ayşe Teyze hüzünlü biçimde evine geri döndü ve o gün içine bir karanlık çöktü…

Aynı günlerde; Hükümetin kuyumcularla ilgili alacağını söylediği bir karar medyada borazan edilmeye başlamıştı.

Kuyumcuların her birinden 500’er gram altının kamu bankalarına yatırmaları isteniyordu.
Her görüşten ne kadar gazete, televizyon, siyasetçi, kurum, kuruluş, vb. varsa konuyu gündemin en tepesine koydular ve şiddetle karşı çıktılar. Sonunda hükümet bu kararı geri çekti.

Ayşe Teyze ise güvence bedelini ne zaman tamamlayabilirdi, onun hesabını yapmaktan başka bir şey düşünecek durumu yoktu.

AFGANİSTAN’DA KADIN OLMAK
Afganistan’da geçtiğimiz haftalarda Kabil Eğitim Bakanlığı, etkinliklere yalnızca kadınlar katılmadığı sürece, 12 yaş ve üstü kızların artık halka açık etkinliklerde şarkı söyleyemeyeceğini bildirmişti.

Ayrıca kızların bir erkek müzik öğretmeni tarafından eğitilemeyeceği de belirtilmişti.

Bunun üzerine Afganistan’da kadınlar, sosyal medyadan örgütlenerek yasağı protesto etmeye başladılar.

Aralarında birçok Afgan liderin de bulunduğu ülkenin dört bir yanından kadınlar, şarkı söylerlerken kendi videolarını kaydettiler ve sosyal medyada paylaşmaya başladılar.

Bakanlık, başkent Kabil’deki eğitim müdürü tarafından açıklanan yasağı araştırdığını söyleyerek kararın yanlış anlaşıldığını savundu.

Ayrıca bakanlığın söz konusu kararı geri çekmeye hazırlandığı bildiriliyor.

93. OSCAR ADAYLARI AÇIKLANDI
Amerikan Sinema Sanatları ve Bilimleri Akademisi tarafından 1929’dan bu yana verilen Akademi Ödülleri’nin adayları açıklandı.

93. Akademi (Oscar) Ödülleri için aday isimleri, oyuncu ve yapımcı Priyanka Chopra Jonas ile şarkıcı, söz yazarı ve oyuncu eşi Nick Jonas duyurdu.

Netflix yapımı Mank, 10 dalda adaylık ile rekor kırdı. En iyi film dalında aday olan filmler arasında Nomadland, Promising Young Woman, Sound of Metal, Trial of the Chicago 7, The Father, Judas and the Black Messiah ve Minari yer aldı.

En İyi Yönetmen adaylığı kategorisinde ise ilk defa Asya kökenli bir kadın aday gösterildi. Chloé Zhao, Nomadland filmiyle Altın Küre kazanan Asya kökenli ilk kadın olarak da tarihe geçmişti. Şimdiye kadar sadece 5 kadının aday gösterildiği bu kategoride iki kadın yönetmen yer aldı.
Ödüller 25 Nisan 2021’de Kaliforniya’daki Dolby Theatre’da sahiplerini bulacak.

OSCAR ADAY ADAYI TÜRK FİLMİ
Kültür ve Turizm Bakanlığı bağlısı Sinema Genel Müdürlüğü ile sinema meslek kuruluşlarından oluşan ve adına Sinema Güç Birliği denilen organizasyon, 93. Oscar ödüllerine başvuracak Türk Filmi aday adayını belirledi.

16 kişilik Seçici Kurul, başvuruda bulunan 23 film arasından; Yönetmenliğini Mehmet Ada Öztekin’in yaptığı “7. Koğuştaki Mucize” filmini, ‘en iyi uluslararası film’ Oscar aday adayı olarak belirledi.

Bu film; Kore yapımı “Miracle in Cell No 7” adlı filmden aynı adla uyarlanmıştı.

Kore uyarlaması bir filmin Akademi için ülkemiz adına doğru bir seçim olabilir mi?

VURAL ÇAVUŞOĞLU

vuralc@cevrefilm.org