OKYANUSLAR İÇİN BİRLİKTE HAREKET ET

“Yaşamın kaynağı olan okyanusların korunması ve gelecek kuşaklara doğal aktarılması için 1992 yılında Birleşmiş Milletler 8 Haziran’ı Dünya Okyanus Günü İlan etmişti. Küresel çapta okyanuslar için farkındalık etkinlikleri düzenlenirken Derinlere Saygı Dalış Topluluğu, Türk Balıkadamlar Kulübü ve Çevreyi Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı, Ortaköy’de denizin dibindeki çöpleri topladı. 21 dalgıç İstanbul’un en gözde turistik mekanlarından Ortaköy İskelesi etrafındaki katı atık, metal ve lastikleri satha çıkarttı. Denizde güvenliği DAK/SAR ekipleri sağlarken, serbest dalış rekortmeni Bilge Çingigiray atıkların ekosisteme verdiği zararı dile getirdi.

Dünya Okyanus Günü 1992 yılından beri kutlanıyor

Rio de Janeiro’da yapılan Yeryüzü Zirvesi’nin ardından kutlanan Dünya Okyanus Günü için sosyal sorumluluk projeleriyle tanınan Derinlere Saygı Dalış Topluluğu bir farkındalık etkinliğine imza attı. Türk Balıkadamlar Kulübü gönüllü dalgıçlarını da katılımıyla sualtına inen dalgıçlar kısa sürede çok miktarda ambalaj atığını karaya çıkardı. Procter & Gamble ve Çevreyi Koruma ve Ambalaj Atıklarını Değerlendirme Vakfı’nın desteğiyle Ortaköy İskelesi’nde dalan dalgıçlar özellikle turistlerin ilgi odağı olan bölgede denizin dibinde bulabildikleri atıkları çıkardı. https://worldoceanday.org/ sitesinin dünya çapında yapmış olduğu organizasyonların Türkiye ayağı oluşturan etkinlik, basın mensuplarının yanı sıra sosyal medyada da ilgi uyandırdı.

Okyanuslar insanlığın mirasıdır

Yerel deniz trafiğinin de yoğun yaşandığı bölgede DAK/SAR ekibi de dalgıçların deniz güvenliğini yaparken, Sahil Güvenlik Komutanlığı ekipleri de görev yaptı. ÇEVKO Vakfı, çevreye olan duyarlılığın yerküredeki denge için çok önemli olduğunu belirtti. Serbest dalış şampiyonu Bilge Çingigiray ise, sualtındaki plastik atıkların canlı yaşamına verdiği zararın her geçen gün arttığını görmekten mutsuz olduğunu vurguladı. Dalışa Türk Deniz Araştırmalar Vakfı ve İstanbul Üniversitesi Deniz Bilimleri ve İşletmeciliği Enstitüsü uzmanları da katıldı.

Kaynak: DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/okyanuslar-tukenmesin-diye-daldilar.html