KLASİK TEKNE TUTKUNLARI BEŞİNCİ KEZ BULUŞTU

Döneminin en modern tekniği kullanılarak yapılmalarına rağmen yıllar geçtiği için klasik özelliği kazanan tekneler bir kez daha hatırlandı. Günümüzde bile mavi kaftanda tüm zerafetleriyle salınarak yıllara meydan okuyan 50 yaş üzeri klasik teknelerin sahipleri ve tutkunları Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in koordinasyonuyla; Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı, Klasik Tekneler Platformu, SETUR Kalamış Marina, KÜDENFOR, İstanbul Yelken Kulübü, Tuzla Su Sporları, Yelken Kulübü ve Boatmate katkılarıyla biraraya geldi. RMK Müzesi’nde buluşan tekne tutkunları nostalji dolu bir gün geçirirken Cem Gürdeniz, Özgür Numan ve Olcay Akyıldız’ın sunumlarıyla klasik tekne yapımı hakkında bilgi aldı. Buluşmada, Klasik Tekneler Platformu’nun başkanlığını 5 yıldır başarıyla sürdüren Kaptan Adil Tuğcu görevini başka bir deniz tutkunu Işık Aylan’a devretti. Tecrübeli klasik tekne mimari Tanju Kalaycıoğlu’nun müzedeki tekneleri tanıttığı tur büyük ilgi gördü.

Çok paydaşlı denizcilik buluşması

Deniz kültürünün gelişmesinde önemli rolü oynayan ve tekne yapım teknolojisinin gelişimini katınlarken tüm güzelliklerini koruyan klasik tekneler beşinci kez denizlerde buluştu. Mavi VAtan doktrininin topluma yayfınlaştırılması için çabalayan Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in kurduğu klasik teknelerin tutkunları Hasköy’deki RMK Müzesi’nde buluştu. Klasik Tekneler Platformu, Hamit Naci Mavi Vatan Vakfı, KÜDENFOR, RMK Müzesi, İstanbul Yelken Kulübü ve Tuzla Su Sporları ve Yelken Kulübü işbirliğiyle ve Boat Mate sponsorluğunda 1gerçekleşen etkinlik, RMK Müzesi’nin büyüleyici atmosferinde gerçekleşti.

Kadim denizcilik kültürünün sembolü klasik tekneler

Bünyesinde pek çok klasik tekneyi barındına müzenin konferans salonunda açılış konuşması yapan Amiral Cem Gürdeniz, dünyadaki klasik tekne yapımından günümüze kadar gelen bilgileri kısaca özetledi. ABD seyahatinde ziyaret ettiği denizcilik müzelerinde gördüğü pek çok klasik tekneyi ve müze gemiyi anlatan Gürdeniz, “Türkiye kadim denizcilik kültürü pek çok klasik teknenin günümüze gelmesini sağladı. Bunları özenle korurken gelecek kuşaklara aktarabilmek için çaba sarf etmeliyiz.

Klasik tekneler bir toplumun denize ve mavi anlayışa bakış açısını anlatır. Bir teknedeki yaşanmışlıklar deniz kültürünün gelişmesini ve maviye olan bağlılığın artmasını sağlar. Klasik Tekneler Platformu’nu 5 yıldır başarıyla yöneten ve Türk sivil denizciliğinin bir mihenk taşı olmasını sağlayan Kaptan Adil Tuğcu’ya teşekkür ederken, deniz tutkunu Işık Aylan’ın daha ileriye taşıyacağına inanıyorum. Unutulmamalıdır ki 5879 sayılı Kültür ve tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’nda denize ya da deniz kültürüne dair hiçbir bilgi ve koruma statüsü bulunmuyor. Bu hatanın düzeltilmesi Türk denizciliği için önemli adım olacaktır” dedi.

Klasik tekneyle tur atıldı

RMK Tersanesi Yat Bölümü Başkanı Gemi İnşa Mühendisi Özgür Numan ve klasik tekne ustası denizci Olcay Akyıldız, yelkenli tekne yapımı ve ahşap teknolojileri üzerine detaylı bilgiler verdi. Tecrübeli klasik tekne mimari Tanju Kalaycıoğlu’nun müzedeki tekneleri tanıttığı tur büyük ilgi gördü. Klasik tekne tutkunları daha sonra Koç Üniversitesi Denizcilik ve Yelken Kulübü üyesi öğrencileriyle birlikte Haliç’in mavi sularında 2016 yılında restorasyon geçiren Koç Üniversitesi Beş Çifte Yelkenli Filikası ile yelken tecrübesi yaşadılar. Kalamış’taki merkezlerinden hızlı botlarıyla gelen Denizde Arama Kurtarma(DAK/SAR) gönüllüleri de klasik tekneye refakat etti.

Gökhan Karakaş {Milliyet}

DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/klasik-tekne-tutkunlari-besinci-kez-bulustu.html