SUALTINDA GEÇEN ÖMÜR ERİŞİLMESİ ZOR REKORU GETİRDİ: AKSONA MEHMET

Türkiye’nin yaşayan kültür taşıyıcısı ve deniz elçisi Aksona lakaplı Mehmet Baş, farklı bir rekora imza atmaya hazırlanıyor. Ömrünü kendi tabiriyle ‘koca deryalara ve mavi güzelliklere’ adayarak geçiren Aksona Mehmet, 74 yıllık yaşamında yaklaşık 30 bin saat sualtında kalarak alanında bir rekora imza attı. 60 yıldır denizde olan ve yılın 8 ayını denizde geçiren Aksona Mehmet, günde en az 2,5 saat sualtına kalarak erişilmesi zor bir seviyeye ulaştı. Türkiye’nin 4 denizinin yanı sıra Akdeniz’in tamamında, Ege Denizi kıyılarında Mora Yarımadası ve Yunan adlarında, İtalya sahillerinde, Sicilya kanalında sünger avcılığı ya da sportif dalış yapan Aksona Mehmet’in, Türkiye’nin ilk yaşayan insan hazinesi olması yönündeki çalışmalar da sürüyor.

YAŞAYAN KÜLTÜR TAŞIYICISI

Dünyanın en güzel maviliğini oluşturan Ege Denizi’nin sadece derinliklerindeki zenginlikleriyle değil koyları ve kıyılarıyla birlikte korunması için çabalayan gerçek bir deniz adamıdır Mehmet Baş. 14 yaşında tanıştığı sualtı dünyasının tüm güzelliklerini geçmişten günümüze gelen sünger avcılığıyla taçlandıran Aksona Mehmet, Türk denizciliğinin yaşayan sembolü olarak kabul edilir. Süngerin deniz ekosistemindeki bütünleyici yerini vurgularken doğanın müthiş dengesinin korunması için çabalayan Aksona Mehmet, denize atılan ufak bir çöpün bir yengecin yaşamına son vereceğine dikkat çeker. Akdeniz ve Ege denizcilerinin kadim geleneklerini yaşatan, evrensel deniz kurallarının harfiyen uygulanmasını sağlayan Aksona Mehmet, tirhandil teknelere olan bağıyla da yaşayan kültür taşıyıcısı özelliğini koruyor.

60 YIL İÇİNDE DERİNLERDE 30 BİN SAATTEN FAZLA KALDI

Türk denizcilik camiası Aksona Mehmet’in Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın ‘Yaşayan İnsan Hazinesi’ listesine girmesi için çalışmalar yürütürken, dünyada eşine az rastlanır bir rekorun Bodrum’dan çıktığı tahmin ediliyor. 14 yaşında tanıştığı deniz ve sualtı dünyasına kendini adayan Aksona Mehmet’in 60 yıldır denizde olduğu ve yılın en az 8 ayında dalış yaptığı biliniyor. Sünger avcılığı günlerini geride bırakan ve sportif dalışla sualtını keşfetmeye devam eden Aksona Mehmet, günde en az 2 saat derinlerde kalıyor. Bu rakamlar birleştirildiğinde Aksona Mehmet’in 30 bin saatten fazla sualtına kalarak eşine az rastlanır bir rekoru yakaladığı düşünülüyor.

Türk deniz kültürünün gelişmesi için halen çabalayan Aksona Mehmet Baş, www.denizkartali.com’a konuştu.

“İyi ki daha çocukken, derin maviliklerin gizemini keşfedip, sünger avcılığı denen muhteşem deniz kültürünün içerisinde bulmuşum kendimi. Bu koca deryalar öyle muhteşem bir okul ve öğretmen ki, kurallarına uyup saygı gösterip, sabrettiğin zaman, insanı öyle bir törpüleyip terbiye eder ki, sivriliklerini, köşelerini, kırıp yumuşacık eder insanı.

Üç çeyrek asırlık hayatımda, geriye dönüp baktığımda, üç tarafı denizlerle çevrili benim güzel ülkem, zamanında ve yeterince denizlere yönünü dönüp denizci bir millet olsaydı, bugün minik gezegenimizin, ekonomisiyle, saygınlığıyla, hatırı sayılan bir ülkesi olurdu diye düşünürüm. Çünkü tarih, denizi kullanmadan hak sahibi olan devlet, denizden yararlanmaksızın, büyüyen ekonomi, denizlere açılmadan uygarlığa açılan toplum görmemiştir. Bu son sözler, büyük devlet adamı rahmetli Mümtaz Soysal’a aittir. Manevi huzurunda minnet ve saygıyla, ruhu şad olsun.”

“Deniz kültürünü ve süngerciliği anlatmayı kendine görev bilen bir deryalar elçisi”

Öte yandan sualtı camiasının yakından tanıdığı başka bir isim olan bilim insanı Prof. Dr. Akın Savaş Toklu ise, “Denizlerimiz çok şanslı bir Aksona Mehmet’i olduğu için. Mavinin farklı tonlarına ömrünü adayan o emektar sünger dalgıcı, topluma denizi, deniz kültürünü ve süngerciliği anlatmayı kendine görev bilen bir deryalar elçisi. Gönül ister ki yolu denize düşen herkes onun gibi çevreye duyarlı olsun ve denizlerimizi korumaya gönül versin.” dedi.

Gökhan Karakaş {Milliyet}

DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/sualtinda-gecen-omur-erisilmesi-zor-rekoru-getirdi-aksona-mehmet/