KARTAL’IN GÜVERTESİNDEN MEYDAN OKUMA ! GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER …

30 Ekim 1918 günü imzalanan Mondros Ateşkes Antlaşması ile dağıtılan Yıldırım Orduları Grup Komutanlığı görevinden alınan Mirliva (Tümgeneral) Mustafa Kemal Paşa, Adana’dan 2 günlük tren yolculuğunun ardından Haydarpaşa’ya gelmişti. Evrenin bir birleştirmesi olarak İngiliz, Fransız, İtalyan ve Yunan gemilerinden oluşan 61 savaş gemisinden oluşan işgal armadası da İstanbul’u aynı gün işgal ediyordu. Harbiye Nezareti’nin kendisine tahsis ettiği Kartal istimbotuna(o zamanki adıyla Enterprise) binerek önce Galata(Karaköy) ardından Pera Palas’a gitmek isteyen Mustafa Kemal Paşa, bu buluşturmanın ilk kötü etkisini 3 saat kadar bekleyerek hissetti. İşgal donanmasının savaş gemileri manevra yaptığı için istimbot gecikmeli hareket ederken, Anadolu’da kalıp kurtuluş mücadelesini alevlendirmenin daha iyi olacağını düşünüyordu Mustafa Kemal. İşte bu psikolojik savaş sırasında işgalciler için bir gün GELDİKLERİ GİBİ GİDERLER sözünü sarf eden Mustafa Kemal’in yanında doktoru ve yakın arkadaşı Rasim Ferid Talay ile Yaveri Cevad Abbas Gürer’in olduğu açıktır. Tarihi kaynaklarda geçen bu sözlerin günümüze hangi eserlerle ulaştığını anlattığımız çalışmayı takdirlerinize sunuyoruz.

KARTAL İSTANBUL’UN İLK ANIT GEMİSİ OLACAK

Mirliva Mustafa Kemal’in 13 Kasım 1918 günü güvertesinde Geldikleri Gibi Giderler sözlerini söylediği Kartal istimbotu, 2016 yılında denizciler tarafından bulunarak yenilenmişti. Mavi Vatan doktrininin babası ve uygulayıcısı Emekli Amiral Cem Gürdeniz’in stratejisi, Kaptan Levent Akson’un çabası, Arif Ertik gibi deniz insanlarının duyarlılığıyla yenilenen istimbotun, yakın zamanda İstanbul’un ilk anıt gemisi olarak Beşiktaş Meydanı’nda halka açılması bekleniyor. Öte yandan Kartal istimbotunun, 1 Kasım 1928 tarihindeki harf devriminden önceki fotoğrafı da bulundu. Salt Galata arşivinden ilk kez paylaşılan fotoğrafta Kartal istimbotun güvertesindeki Osmanlıca yazı dikkat çekiyor. Kartal istimbotun tanımlandığı tarihin Kasım 2016, yenilenerek Türk Deniz Kuvvetleri’ne devredildiği tarihin ise Kasım 2018 olduğu gerçeğini hatırlatırken, sözü geçen tüm eserlerin bu tarihlerden daha önce yazıldığını vurgulamak isterim.

1- Cevad Abbas- Atatürk’ün Zengin Tarihinden Birkaç Yaprak-1939
2- Dr. Rasim Ferid Talay- Atatürk Araştırma Merkezi Dergisi- Cilt 8- Temmuz 1991
3- Gazeteci Sadi Borak- Atatürk’ün İstanbul’daki Çalışmaları-2004
4- Cumhurbaşkanlığı Genel Sekreteri Hikmet Bayur- Atatürk’ün Hayatı ve Eseri- Doğumundan Samsun’a Çıkışına Kadar- 1963
5- İbrahim Karakaş-Gülnur Aktop- Atatürk AtatürK’ü Anlatıyor Benim Tutkularım Var- 2006
6- Dr. Necati Karakaya- Atatürk Beşiktaşlı- 2010
7- Gazeteci Sadi Borak- Bilinmeyen Yönleriyle Atatürk- 1966
8- Alev Coşkun- Samsun’dan Önce Bilinmeyen 6 Ay- 2008

Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/geldikleri-gibi-giderler-osmanlica-kartal-istimbot-galata-limaninda.html