Türkiye Cumhuriyeti’nin MİLGEM projesi kapsamında inşa ettiği beşinci milli savaş gemisi TCG İstanbul Türk bayrağıyla ilk seyrine çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, İstanbul Tersanesi Komutanlığında yapımı tamamlanan F-515 borda numaralı İstanbul fırkateynine törenle Türk bayrağı toka edildiğini ve ilk seyrine çıktığını duyurdu. Milli savaş ve savunma sistemleriyle donatılan 113 metre boyundaki TCG İstanbul böylece tüm sistemlerinin deneneceği ‘Deniz Kabul’ sürecine girdi. TCG İstanbul, donanmamızdaki 17’inci ve en donanımlı fırkateyn olarak yakında hizmete başlayacak.
Tam bir yüzen kale TCG İstanbul
Savunma sanayinde dışa bağımlılığı azaltmak için yürütülen Milli Gemi(MİLGEM) Projesinin beşinci halkası TCG İstanbul fırkateyni oldu. Mavi Vatan olarak adlandırılan 462 bin kilometrekarelik deniz yetki alanının güvenliği için Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın ihtiyaçları doğrultusunda geliştirilen TCG İstanbul’un yapımına, 3 Temmuz 2017 günü İstanbul Tersane Komutanlığı’nda başlanmıştı. 4 adet olması planlanan İ(istif) sınıfı fırkateynlerin ilki olarak 23 Ocak 2021 tarihinde Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla denize indirilen TCG İstanbul, yerli ve milli silah ve savunma sistemleriyle donatılmıştı. 4 adet Ada sınıfı korvetlerden elde edilen tecrübeyle yapılan TCG İstanbul, boyu ve ek silah sistemleriyle tam bir yüzen kale görevi yapacak.
Yapımı ve donanımı Pendik’teki İstanbul Tersane Komutanlığı’nda tamamlanan TCG İstanbul Türk bayrağıyla ilk seyrine çıktı. Milli Savunma Bakanlığı, F-515 borda numaralı fırkateynin tam mürettebatla donatıldıktan sonra Türk bayrağıyla ilk seyrine Marmara Denizi’nde çıktığını belirtti. Bir savaş gemisinin denize indirildikten sonra üzerine konuşlandırılan savunma ve saldırı sistemleri kadar tüm elektronik cihazların kullanılacağı seyirlerin tamamı olan deniz kabul sürecinde, TCG İstanbul’un kabiliyetleri de denenecek. Gemi seyir halindeyken denenecek sistem ve cihazlar; savaş, barış ya da operasyon durumlarda nasıl olumsuzlukla karşılaşılmaması için denenecek.
Aralıksız 11 bin kilometre gidebiliyor
ADA sınıfı Milli korvetlerden 13 metre daha uzun(113 metre) olan TCG İstanbul, en az yüzde 75 millilik oranıyla dikkat çekiyor. 150’den fazla sistemin konuşlandığı savaş gemisi 3 bin ton ağırlığında. 12 kilometre boyunda deniz suyu devreleri, 240 kilometrelik kablo ağıyla donatılan gemi, seyir mesafesi, denizcilik kabiliyeti ve hava savunma sistemleriyle Ada sınıfı korvetlerden daha gelişmiş. Savunma Sanayii Başkanlığı’na bağlı Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret A.Ş. (STM) adına İstanbul Tersanesi Komutanlığı’nda inşa edilen TCG İstanbul’da ASELSAN, ROKETSAN ve HAVELSAN gibi kuruluşların tasarladığı sistemlerle öne çıkıyor.
Gemide yakın hava savunma, milli meteorolojik ölçüm, elektronik taarruz, üç boyutlu radar, torpido kovan, kızılötesi arama ve takip, sonar, uydu muharebe, savaş yönetim, satıhtan satha gibi tamamen Türk tasarımı sistemler bulunuyor. Atmaca gemi savar füzesi, Gökdeniz hava savunma sistemi, Hızır torpido karşılayıcı, Hisar hava savunma sistemi, ASELSAN Alper radarı ve METEKSAN Yakamoz sonar sistemiyle donatılan gemiye 80’den fazla alt yüklenicinin yanı sıra 220 firma destek verdi. 29 knots hız yapabilen gemi 11 bin kilometre seyir mesafesine sahip. 123 mürettebat ile idare edilebilen geminin Preveze Zaferi’nin yıldönümü olan 27 Eylül 2023 tarihinde hizmete girmesi hedefleniyor. Sualtı akustiği, manyetik ve kızılötesi izleri azaltılan TCG İstanbul hava savunma harbi içinde uygun. TCG İstanbul ile Türk donanmasında 4 sınıftan 17 fırkateyn bulunuyor.
Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/ilk-milli-firkateyn-tcg-istanbul-mavi-vatanla-bulustu.html