“DENİZLERİN MİLYON KATRİLYONDAKİ 0,0000000000000001’İNİ TEMİZLEDİK”

1972 yılında BM tarafından ilan edilen 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle dalgıçlar Türkiye’nin çeşitli yerlerinde sualtına inerek geri dönüştürülebilen malzemeleri ve katı atıkları topladı. Bodrum, Karamürsel, Kemer, İskenderun ve Keban Gölü gibi Türkiye’nin farklı yerlerinden ve Azerbaycan’ın Hazar Denizi kıyılarından sualtına inen dalgıçlar insansal kirlilikle birlikte deniz ekosisteminin ne kadar kirlendiğini gözlemledi. Derinlere Saygı Dalış Topluluğu’nun liderlik ettiği etkinlikte “Gelecek İçin denizlere sahip çık” yazılı pankartlar açılarak hoyratça kirletilen denizlerin korunmasının insanoğlunun geleceği için önemine vurgu yapıldı.

Çok paydaşlı katılımla gerçekleşti

Çevre Günü denildiğinde ilk akla gelen unsur olan denizlerin temizliği için dalgıçlar harekete geçti. Türkiye’nin en büyük sualtı etkinlik grubu Derinlere Saygı Dalış Topluluğu, tarihi sorumluluğu gereği Türkiye’nin pek çok yerinde gerçekleşen sualtından çöp toplama etkinliği düzenledi. Topluluğun çağrısı üzerine Türkiye’nin çeşitli yerlerinden harekete geçen çevreye duyarlı dalgıçlar kurumların desteğiyle sualtındaki çöpleri topladı. Etkinliğin merkezinde ise Geri Dönüşümcüler ve Geri Kazanımcılar Derneği (GEKADER) ile Derinlere Saygı Dalış Topluluğu üyeleri İstanbul-Bebek’te derinlere indi.

Aktif Balıkadamlar Spor Kulübü’nün malzeme ve insan kaynağı desteğinin yanı sıra Denizde Arama Kurtarma- DAK/SAR tarafında sağlanan güvenlik önlemleriyle dalış gerçekleşti. 10 dalgıcın topladığı atıklar karaya çıkartılırken İBB temizlik ekiplerine teslim edilerek geri gönüşüme gönderildi. Aynı zamanda geri dönüşümle yapılan elbise, cansız mankene giydirilerek sergilendi. Türkiye’nin gerçek kadın balıkçısı Nejla Yazıcı’nın ağına takılan çöpler ve denizde unutulan hayalet ağlar da gösterildi.

“Milyon katrilyondaki 0,0000000000000001’ini temizledik”

Derinlere Saygı Dalış Topluluğu Başkan Yardımcısı Gökhan Karakaş, “BM, 5 Haziran’ı denizleri ve insanoğlunun geleceğinin korunmasını hedefleyerek ilan etti. Ticaretin yüzde 85’i denizler üzerinden yapılıyor. Sınırsız insan kaynakları, besinler, gıdalar denizlerden geliyor. En hoyratça kullandığımız alan, yine denizler. Topluluk olarak sorumluğumuzun bilincindeyiz. Gelecek kuşaklara temiz bir deniz bırakmak hedefindeyiz. Bugün dünya denizlerinin milyon katrilyondaki 0,0000000000000001 oranındaki bölümünü temizledik. Ama insanoğlunun hoyratlığı denizleri misliyle kirletmeye devam ediyor. ” dedi.

“Ambalaj atıkları çöp değildir”

GEKADER Kurucu Başkanı Fatih Eren ise ambalaj atıklarının ekonomiye kazandırılabileceğini dile getirdi. Eren, “Denizlerimize atılmış ambalaj atıklarını toplayacağız. Atıklar hiçbir şekilde denize atılmamalı.” diye konuştu. Aktif balıkadamlar Spor Kulübü’nden Ferhan Coşkun ise, “Dalgıçların suyun altından topladığı çöplerle denizler temiz kalmaz. Önemli olanın kirletmemek olduğunun farkında olunmalı. Denize ait olmayan bu atıklar canlıların yaşamını yok ediyor” dedi.

İskenderun’daki etkinliğe imza atan Erkan Boşnak ise, “Akdeniz’in en güzel kıyılarında yaşıyoruz ama buraya ait değil gibi kirletiyoruz. Bu hoyratlık dünyaya zarar veriyor. Atmama bilincini geliştirmeli ve denizleri korumalıyız” dedi. Elazığ’daki Keban Baraj gölü kıyılarından derinlere inen Doğa Sporları Kulübü Başkanı Ziya Kaya, “Keban Kaymakamı Furkan Atalık desteğiyle sulak alanların korunmasına dikkat çektik. Suların korunması geleceğimizin korunmasıdır” dedi. Kuşadası’nda dalan Akut Spor Kulübü üyesi Orkide Erdem, “Cennet gibi kıyılarımızın insansal atıklarla kirlenmesine dur demeliyiz. Doğa geleceğimiz için bizim tek sığınağımız” dedi.

Geniş çaplı sualtı etkinliğine katılan bazı kulüp ve kurumlar

Keban Barajı/ Doğa Sporları Kulübü/ Nizam Kaya

Kemer/ KETOB – Akdeniz Cankurtarma Merkezi/ Adnan Büyük

Kuşadası/ AKUT Spor Kulübü üyesi Orkide Erdem

Çanakkale/ Çanakkale Balıkadamlar Kulübü/ Ercan Zeybek

Silivri/ Erkan Altınkarış

Antalya/ Dream Diving Dalış Merkezi

Caddebostan/ Türk Balıkadamlar Kulübü

Beylikdüzü/ Dünya Rekortmenleri Spor Kulübü

Hatay/ ASDEM

Karamürsel/ KARSAD

İstanbul/ Marmara Sualtı Merkezi

Bodrum/ Happy Bubbles Dive Center

Küçükkuyu/ Sea Dalış Merkezi

Gölcük / Piri Reis Üniversitesi

Değirmendere/ Değirmendere Dalış Kulübü

Hazar Denizi- Azerbaycan Bakü Milli Dalgıç Kulübü

Gökhan Karakaş {Milliyet}

DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/denizlerin-milyon-katrilyondaki-00000000000000001ini-temizledik/