Çinli firmalar Hintli ihracatçılara yöneliyor

Hindistan İhracat Örgütleri Federasyonu Genel Müdürü Ajay Sahai, Guangzhou’da 5 Mayıs’a kadar sürecek olan dünyanın en büyük ticaret fuarı Kanton Fuarı’nda, Çinli şirketlerin ABD’li müşterilerine mal tedarik etmek üzere birçok Hintli firmayla temasa geçtiğini söyledi. Sahai verdiği bir röportajda, satışlar karşılığında Hintli firmaların Çinli işletmelere komisyon ödeyeceğini söyledi.

Çin’in ABD’ye yaptığı ihracatın büyük bir kısmı %145 oranında vergiye tabi tutuluyor. Buna karşılık Hindistan’dan ABD’ye gönderilen mallardan şu anda %10 vergi alınıyor ve ABD Başkanı Donald Trump’ın 90 günlük aranın ardından karşılıklı gümrük vergilerini uygulamaya koyması halinde bu oran temmuz ayında %26’ya yükselecek.

Trump’ın ilk döneminde gümrük vergilerinin hedefi olan pek çok Çinli ihracatçı Güneydoğu Asya ülkelerine yönelmiş, Vietnam’da fabrikalar kurmuş ya da Tayland gibi yerlere mal göndermiş ve buradan da ABD’ye ihraç etmişti. Bu kez Trump’ın Vietnam gibi ülkelere %46 oranında karşılıklı gümrük vergisi getirmesiyle Hintli ihracatçılar daha fazla siparişin kendilerine yöneldiğini görebilir.  

Ancak Güneydoğu Asya’nın aksine Hindistan hükümeti Çin yatırımlarına kısıtlamalar getirerek firmaların ülkede faaliyet göstermesini ya da Hindistan üzerinden ABD’ye mal sevkiyatı yapmasını zorlaştırıyor. Sahai, Kanton Fuarı’ndaki Hintli firmalara bunun yerine Çinli firmaların markaları altında ya da Hintli firmalarla ortak markalı olarak ABD’li şirketlere mal tedarik etmeleri için başvurulduğunu söyledi.

Taleplerin çoğunun el aletleri, elektronik ve ev aletleri gibi sektörlerden geldiğini belirten Sahai, bazı ABD’li müşterilerin doğrudan Hintli tedarikçilerle görüşmeye başlamasını umduklarını da sözlerine ekledi. Sahai, Çinli firmalara ödenen komisyonun alıcılar ve tedarikçiler arasında müzakere edileceğini belirtti.

Dövme çekiçleri ve soğuk damga makinesi gibi el aletleri üreten Jalandhar merkezli OayKay Tools, ABD pazarına tedarik sağlamak için hem Çin merkezli Amerikan firmaları hem de Çinli şirketlerle görüşüyor.

OayKay Tools’un ihracat sorumlusu Siddhant Aggarwal, “Dört ila beş şirket bizimle temasa geçti. Korumaları gereken bir marka isimleri var, bu yüzden müşterilere hizmet vermek zorundalar” dedi. 

İhracat siparişlerindeki artış, Hindistan hükümetinin Trump yönetimiyle yürüttüğü ve Yeni Delhi’nin ABD’nin yüksek gümrük vergilerinden kurtulmasına yardımcı olacağını umduğu ticaret anlaşması görüşmelerinde önemli ilerlemeler kaydettiği bir döneme denk geliyor. Başkan Yardımcısı JD Vance geçen hafta Hindistan’a yaptığı bir ziyaret sırasında iki taraf arasında yeni bir işbirliği dönemi çağrısında bulundu ve iki tarafın bu yılın sonbaharına kadar imzalamayı hedefledikleri ikili bir ticaret anlaşması konusunda kaydettikleri ilerlemenin altını çizdi.

Bu arada ABD ve Çin gümrük vergileri konusunda anlaşmazlık yaşamaya devam ederken Pekin yüksek vergileri anlamsız olarak nitelendirdi. Trump, Pekin’in bir anlaşma üzerinde müzakerelerin varlığını reddetmesi ve ABD’nin tüm tek taraflı tarifeleri iptal etmesini talep etmesinin ardından, yönetiminin Çin ile ticaret konusunda görüştüğünü söyledi.

Washington, Pekin’e taviz vermesi için baskı yapmaya devam ederken ABD’nin Çinli firmaların bıraktığı boşluğu Hintli şirketlerin doldurmasına ne kadar izin vereceği belirsiz.

Kanton Fuarı bu ayın başlarında başladığında Amerikan varlığı çok azdı, ancak yeni gümrük vergileri neredeyse her konuşmanın merkezinde yer alıyordu. Trump’ın 90 günlük ertelemesi de Çinli firmaları ABD kontrollerini aşmak için Güneydoğu Asya’daki yatırımlarını iki katına çıkarmaya teşvik etti.

1954’ten bu yana pense, demir testeresi ve çekiç gibi el aletleri üreten Victor Forgings, ABD ve Çin arasındaki anlaşmazlık devam ederken işlerini artırma fırsatı gören bir başka Hintli firma.

Kuzeydeki Punjab eyaletinin Jalandhar kentinde bulunan Victor Forgings’in yönetici ortağı Ashwani Kumar, “ABD’li müşterilerin siparişlerini onlar adına yerine getirmemiz için sadece Çinli tedarikçilerden değil, Çin’de fabrikaları bulunan ancak yüksek gümrük vergileri nedeniyle şu anda tedarik yapamayan Amerikan firmalarından da teklif aldık” dedi.

Kumar, şirketin talep artışını karşılamak için genişlemeyi ve iki üretim tesisi daha kurmayı düşündüğünü söyledi. Kumar, Amerikan şirketlerinin Güney Asya ülkesindeki varlıklarını genişletmek için Hintli firmalarla teknik bilgi birikimlerini paylaşmaya istekli olduklarını söyledi. 

Kaynak: Bloomberg

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
29 Nisan 2025 – 15:39