Trump’tan otomotiv tarifelerinde geri adım

ABD Ticaret Bakanı Howard Lutnick, otomobil üreticilerine uygulanan tarifelerde bir anlaşmaya varıldığını duyurdu. Wall Street Journal’ın haberine göre Başkan Donald Trump, ithal otomobillere uygulanan mevcut %25’lik vergiye ek olarak yeni yükler bindirmekten kaçınacak bir yapı üzerinde çalışıyor. Bu gelişmenin resmi açıklamasının, Trump’ın ikinci başkanlık döneminin ilk 100 gününü kutlamak için salı günü Michigan’a yapacağı ziyarette yapılması bekleniyor.

Bugüne kadar ithal araçlara %25, ayrıca otomobil üretiminde yoğun kullanılan çelik ve alüminyuma da ayrı ayrı %25 vergi uygulanıyordu. Yeni anlaşmanın, hem üreticilere hem de tüketicilere ciddi bir rahatlama getirmesi bekleniyor.

Lutnick, CNN’e yaptığı açıklamada, “Bu anlaşma, yurt içinde üretim yapan şirketleri ödüllendirerek başkanın ticaret politikasına büyük bir zafer kazandırıyor. Aynı zamanda Amerika’da üretime yatırım yapacağını taahhüt eden üreticilere de zaman kazandırıyor” dedi.

Yeni tarife yapısının duyulmasıyla birlikte otomobil üreticilerinin hisse senetleri Asya borsalarında yükseldi. Toyota’nın hisseleri %3,6, Honda’nın %1, Nissan’ın ise %2,3 arttı. Güney Koreli Hyundai %1,2, Kia ise %2’nin üzerinde değer kazandı.

General Motors CEO’su Mary Barra da yaptığı açıklamada, “Başkan Trump’ın ABD otomotiv sektörüne verdiği destek için minnettarız. Onun liderliği sayesinde ABD ekonomisine daha fazla yatırım yapabilecek konuma geldik” diyerek memnuniyetini dile getirdi.

Otomobil sektörü son haftalarda, uygulanan ve planlanan yeni tarifeler nedeniyle büyük bir belirsizlik yaşıyordu. 25 Nisan itibarıyla devreye girmesi planlanan otomobil parçalarına yönelik %25’lik ek vergiler, maliyetleri daha da artıracak ve araç fiyatlarını yukarı çekecekti. Üstelik, ABD’de üretilen tüm araçların bir kısmında ithal parça kullanıldığı düşünüldüğünde, bu vergi yükü sektör genelinde büyük bir zincirleme etki oluşturabilirdi.

Geçen hafta hem ABD’li hem de uluslararası otomobil üreticilerinin oluşturduğu bir koalisyon, Beyaz Saray’a bir mektup göndererek elektronik ve yarı iletken sektörlerinde olduğu gibi otomotivde de vergi muafiyeti talep etmişti. Mektupta, “Parça vergileri, küresel otomotiv tedarik zincirini alt üst eder, araç fiyatlarını artırır, bayi satışlarını düşürür ve araç bakım-onarım hizmetlerini hem daha pahalı hem de daha öngörülemez hale getirir” denilmişti.

Tedarikçiler içinse durum daha da kritikti: “Çoğu otomotiv tedarikçisi ani bir tarife şokunu kaldıracak mali güce sahip değil. Üretim durmaları, işten çıkarmalar ve iflaslar kaçınılmaz olur” uyarısında bulunulmuştu.

Wall Street Journal’ın haberine göre, yapılacak değişiklikler geriye dönük olacak. Yani, daha önce ödenen bazı tarifeler geri alınacak. New York Times ise, ithal edilen parçalarda ödenen tarifelerin bir kısmının, ilk yıl araç değerinin %3,75’ine kadar geri ödeneceğini; bu desteğin iki yıl içinde kademeli olarak sona ereceğini yazdı.

7DENIZ – Haber Linki İçin Tıklayın !
DemirHindi
29 Nisan 2025 – 16:39