GÖRDESLİ MAKBULE VE DEMİRCİ AKINCILARI

Daha 1916’da “kadın insandır ve aklı başındadır” diyen Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Türk Kadınını, İstiklâl Savaşı sürecinde çok yakından iyi tanımış ve onun hakkında şu çok doğru, gerçekçi değerlendirmeyi yapmıştır:

“Ey Kahraman Türk Kadını!

Sen, yerde sürünmeye değil,

Omuzlar üzerinde göklere yükselmeye lâyıksın…”

Bugün, Türk Kadınına, Mustafa Kemal Atatürk’ün kazandırdığı hak ve özgürlüklere her zamandan daha çok ihtiyaç duyduğumuz bir gerçektir. Bu açıdan bakınca Kurtuluş Savaşı’nda her türlü yokluk ve zorluğa rağmen düşman işgaline karşı vatan savunmasımücadelesi veren o müstesna Kahraman Kuvayı Milliyeci Türk Kadınlarını tanımak, örnek almak, onları hayır ve rahmetle anmak insanlık ve vatan borcudur.

1.İstiklâl Savaşı Kahramanlarından Gördesli Makbule

Kurtuluş Savaşı’nın ilk kadın kahramanlarındanGördesli Makbule’yi konu edinen ve Galeati Yayıncılık tarafından yayımlanan Dr. Serra Menekay’ın yazdığı tarihi roman türündeki yeni eserinden bugün sizlere söz etmek istiyorum: “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları”.

Dr. Serra Menekay’ı önceki “Kıvılcımdan Aleve Ege’deki Kuvayı Milliye” adlı ciddi araştırmaya dayalı önemli eserinden tanıyoruz. Serra Hanım’ın, Peşpeşe Kuvayı Milliye ve emperyalizme karşı verilen Türk İstiklâl Savaşı’nda, erkeğinin yanında canları pahasına kahramanca mücadele eden Türk Kadınından ve Kuvayı Milliye hareketinden söz eden bu özgün çalışmaları, günümüzde Ortadoğu’da sürdürülen emperyalist uygulamalar karşısında alınacak tavır için örnek alınması bağlamında son derece uyarıcı, uyandırıcı, bilinçlendirici değerdedir. Kendisini bu başarılı çalışmalarının devamı dileğiyle içtenlikle kutluyorum.

Bilinmektedir kiTürk Kadınları, Kurtuluş Savaşı’nda Türk Ordusunun yardımcı hizmetlerine katkıda bulunmaklayetinmediler, bununla sınırlı kalamazlardı, kalmamalıydılar. Sık sık, mücadelenin ortasında ve içinde yer aldılar. Pek çok kahramanlık eylemleriyle belirginleştiler, bir bölümü şehitlik bir bölümü gazilik şerefiyle onurlandılar. Tarihsel olarak toplumun hafızasında bu kahraman kadınlardan bir çoğunun adı, yaptıkları bilinmemekte,bilinçlerden uzak ve saklı kalmaktadır.Bunlardan en ünlülerinden ve ilklerinden biri hiç kuşkusuz Gördesli Makbule’dir.

O kahraman koca yürekli Türk Kadını, 1921 yılında evlendikten hemen sonra kocasıyla birlikte bir çeteörgütlemişti. Bu çete, birkaç ay boyunca düşmanı hayli hırpaladı. O dönemde Kutsal Vatanımız işgal altındadır. Yunanlılar Sakarya Meydan Savaşı’nı kaybetmiş, mevzilerine çekilmişlerdir.

Gördesli Makbule, kocası Halil Efendi ile çete kurarlar ve dağlaraçıkarlar. Akıncılar müfrezesi “Bu uğur ve kahramanlık maskotu” olan kahraman kadını örnek alır. 16 Mart 1922’de Kocayayla’da cereyan eden bir çarpışmada Gördesli Makbule “Kükremiş bir arslan gibi” düşmana saldırır. Bu genç, güzel ve cesur Türk Kadını alnından aldığı bir mermi ile yere yıkılır, şehit düşer, kanlı çizme ve elbisesi ile toprağa gömülür. İşte Dr. Serra Menekay, vatan savunmasında savaş alanında şehit düşen Kahraman Türk Kadını“Gördesli Makbule”yi ve “Demirci Akıncıları”nı bu eserindeakıcı bir üslupla anlatmaktadır.

2.YazarDr. Serra Menekay’ı Önce Eserleri İle Tanıyalım

* Aluşta’dan Esen Yeller (2015): Dr. Serra Menekay’ın 2.Dünya Savaşı’nda kendi ailesinin ve Kırım Türkleri’nin sürgününü ve ardından yaşadıkları inanılmaz mücadeleyi konu alan ilk romanıdır.

* Kuşbakışı (2016): Yazarın, Balyoz ve benzeri kumpas davalarında bir pilotun başından geçenleri anlatan ikinci romanıdır.

* İğne Oyası (2017): 1970’li yıllarda çekirdekten solcu Mehmet’le sıradan bir köylü kadını olan Dürdane’nin ilginç öyküsü eşliğinde 12 Eylül’ü anlatan üçüncü romanıdır.

* Şefika (2017): Kırım Demokratik Cumhuriyeti’nin kuruluşunun ve Şefika Hanım’ın milletvekili seçilişinin yüzüncü yıl dönümünde, 9 Aralık 2017’de yayımlanan, İsmail Gaspıralı’nın kızı Şefika Gaspıralı’nın biyografik romanıdır.

* Adını Arayan ÇocukBirinci Kitap(2018)

* Adını Arayan Çocuk İkinci Kitap(2020)

Bu ikisi, Dr. Serra Menekay’ın, iyilikle kötülüğün bitmeyen savaşında iyiliğin yanında yer alan kahraman çocukların doğayı kurtardıkları serüveni konu alan ve doğa sevgisini önceleyen çocuk kitaplarıdır.

* Çocuk Gözümden Şimdiki Aklımla Ödemiş: Yazarın İzmir’im kitap serisi içinde yayımlanmış Ödemiş’le ilgili bir anı kitabıdır.

* aşkx96=AŞK: Genç bir kızın aşkı arayış hikâyesini anlattığı şiirli bir aşk hikâyesini konu edinen kitabıdır.

* Kıvılcımdan Aleve Egede’ki Kuvayı Milliye (2019): Yazarın 1919-1922 yılları arasında Batı Anadolu’daki Kuvayı Milliye hareketini Ödemiş’i merkeze alarak anlattığı Kurtuluş Savaşı tarihimizle ilgili örnek çalışması, Kuvayı Milliye’nin kuruluşunun 100’ncü yılı 20I9’da yayımlanmıştır.

Bu araştırmanın bir sonucu olarak ortaya çıkan,

* Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları adlı bu tarihi roman da, Dr. Serra Menekay’ın onuncu ve en yeni kitabıdır.

Dr. Serra Menekay hâlen, başta Tohumluk Vakfı olmak üzere sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte topyekûn kalkınma hedefine doğru giden yolda durmadan çalışmayı, okumayı ve yazmayı bir vatan borcu olarak sürdürmektedir.

3.Sanatçı Pınar Ayhan, “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları”nı Şöyle Tanımlıyor:

“Kurtuluş tarihimizin kahramanları bu kitapta, yüz yıl sonra onların fedakârlıklarını en iyi anlayan yazarlardan biri tarafından anılıyor.

Serra Menekay, titiz araştırmacılığını yüreğinin en derinlerindeki vatan sevgisiyle harmanlayarak anlatıyor topraklarımızda yaşananları. Kısacık ömründeki varlığını vatanının bağımsızlığına armağan eden efelerin kınalısı Gördesli Makbule’yi, yürekli yavuklusu Halil Efe’yi, yiğit Parti Pehlivan Ağa’yı, sözü özü bir İbrahim Ethem’i ve vicdanın ağırlığında ezilerek yitip giden Çerkez Ethem’i ve nicelerini anlatan bu kitap sayesinde elinizde bir pusula tutuyormuş gibi hissedeceksiniz. Bu pusula ihanette, haksızlıkta kaybolan ruhlara dürüstlüğün, mertliğin, cesaretin ve vatan aşkının yönünü gösterirken, yüz yıl önce bize bu toprakları armağan edenlere teşekkür etmemizi de sağlayacak.

Serra Menekay, bu eseriyle hepimizin yerine şanlı tarihimizin kahramanlarını yad ederek yine bir vefa borcunu ödememize fırsat tanıyor.”

4.Araştırmacı Yazar Atilla Güner’e Göre

“Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları”

“Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün 1923 yılında Konya’da yaptığı bir konuşmasında belirttiği “Dünyada hiç bir milletin kadını ben, Anadolu kadınından daha fazla çalıştım, milletimi kurtuluşa ve zafere götürmekte Anadolu kadını kadar gayret sarf ettim diyemez” ifadesi doğrultusunda saygıdeğer yazar arkadaşımız Dr. Serra Menekay’ı, kaleme alarak okuyucuya sunduğu kahraman Türk kadını‘Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları”nı gelecek nesillere anlatan bu eseri nedeniyle gönülden kutluyor, emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyorum.”

5.Ahmet Şerif İzgören Bey’in, “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları”Hakkında Düşünce ve Görüşleri

-Yönetim modelleri, beden dili, liderlik gibi konularda Türkiye’nin en başarılı isimleri arasında yer alan,
-Takım çalışması ve liderlik gibi alanlarda yurt içi ve yurt dışı da dâhil olmak üzere 500’ü aşkın seminer veren,
-Çalıştığı her kurumda değişim yaratması ve sistem oluşturmaları ile tanınan,
-İzgören Eğitim ve Danışmanlık firmasında 1996 yılında beri yönetim kurulu başkanlığı yapmakta olan ve
-Edebi alanda da iş, yönetim ve kişisel gelişim konularında ondan fazla kitapta yazar olarak imzası bulunan Ahmet Şerif İzgören Bey, Dr. Serra Menekay Hanım’ın “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları” hakkındabakın neler diyor:

“Çocukluğumuzda bu ülkenin tüm akıllı çocukları doktor oldular. Akıllı bir genç için yapılabilecek en iyi meslek oydu. Sadece bu son yıl 8000’i aşkın doktorumuz göç etti batıya.

Serra, bu ülkede kalan o yetenekli, akıllı, nahif çocuklardan. Pes etmeden üretmeye devam ediyor.

Sayfasını açtığınız bu kitap,‘bir roman yazayım’ denilebilecek bir çalışma değil. Müthiş araştırma gerektiriyor. Okuma, iz sürme ve hayal gücünü katarak uzun yıllar yaşayacak bir kitap hâline getirme. Gerçekten çok çalışma gerektirir.

Serra, tüm gün hastanede koşturuyor, hem de bu dönemde. Üzerine Tohumluk Vakfı’nda bu ülkenin gençlerine ne katarım diye çaba gösteriyor.

Aynı zamanda araştırıp, hayal edip yazıyor.

En önemlisi “Makbule” ile beraber genç kızlarımıza örnek oluyorlar.

Kara bir ekrandan evimize sızan o kadar umut kırıcı haberin arasında bu kitabın kapağını açtığınızda içeri ışık yayıldığını göreceksiniz.

Kıbrıs’ta güzel kokan şeyler için ‘tütüyor’ derler.

E-Devlet’e girdiğimde benim hem anne hem baba tarafımın tamamı Demirci’den.

Akıncıların torunuyum.

Şimdi Demirci’ye kurduğumuz küçük model bir Köy Enstitüsünün içine 72 tane kadın girişimcinin hayatından oluşan bir Kadın Girişimcilik Müzesi kuruyoruz. Onların arasında Makbule de var.

Sanatçı Gökçe Humanızlı dört kahramanın resimlerini yaptı müze için;Gördesli Makbule, Kara Fatma, Çıldıroğlu Nine ve Nezahat Onbaşı.

Bu değerli kitap o müzede yer alacak.

Epiktetos der ki; “Eğitimli kişilerin umutları, cahil kişilerin zenginliğinden iyidir”.

Makbule ve Serra hep el ele genç kızlarımıza umut vermeye devam edecekler.

Keyifle okuyun, kitabın kapağını açık bırakın ki; eviniz güzellik ve umut tütsün…”

Dr. Serra Menekay, hangi eserini okursanız okuyun onunla tiryaki bir okuyucusu olursunuz. Son çalışması da aynı özellikte olan “Gördesli Makbule ve Demirci Akıncıları” sizleri, Atatürk’ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti’ni, yeniden cumhuriyetin kurucu değerleri üzerinden kalkınan bir ülke özlemiyle tanıştıracaktır.

Yazımı, Atatürk’ün şu direktif mahiyetindeki özdeyişiyle tamamlamak istiyorum:

“Kadın konusunda atak olalım…”

“Onların düşünme yetilerini, beyinlerini önemli bilimlerle, fenle süsleyelim. Erdemi, bilimi, sağlıklı biçimde açıklayalım. Şeref ve haysiyet sahibi olmalarına birinci derecede önem verrelim.”

Çünkü nesillerin mimarı anne olan Türk Kadını, her şeyin en iyisine en güzeline önce onlar lâyıktır.

SEDAT ŞENERMEN