ÇİN DONANMASI 3. UÇAK GEMİSİNİ DENİZE İNDİRDİ

Çin’in üçüncü uçak gemisi Fujian-18 bu sabah denize indirildi ve isimlendirme töreni yapıldı. Çin Mili Marşı’nın söylendiği ve Çin milli bayrağının göndere çekildiği törende geminin kaptanına isim belgesi teslim edildi. Çin Komünist Partisi Merkezi Askeri Komisyonu’nun onayıyla Çin’in üçüncü uçak gemisine Çin Halk Kurtuluş Ordusu Donanma Gemisi Fujian adı verildi ve gövde numarası 18 olarak belirlendi.

Fujian-18 uçak gemisi katapült sistemine sahip olan ilk uçak gemisi

Fujian-18 uçak gemisi, Çin’in kendi yerli gücüyle tasarlanıp üretilen katapült sistemine sahip olan ilk uçak gemisidir. Elektromanyetik uçak fırlatma ve savunma sisteminin kullanıldığı uçak gemisinin yüklü ağırlığı 80 bin tonu buluyor. Fujian-18 uçak gemisinin deneme testleri plana göre yapılacak. Düz bir rampaya sahip olduğu görülen geminin güvertesinin boydan boya çadırla kaplı olduğu dikkati çekti. Geminin Elektromanyetik Uçak Kalkış Sistemi (EMALS) adı verilen, ileri teknoloji bir fırlatma sistemine sahip olduğu bildiriliyor. Liaoning ve Şandong’un ardından Çin donanmasına katılan üçüncü uçak gemisi olan Fucien, hem tasarımı hem de üretimi yerli ilk örnek olma özelliği taşıyor.

Varyag ile başlayan uçak gemisi serisi

Kuzeydoğu eyaleti Liaoning’in adını taşıyan Çin’in ilk uçak gemisi, 2012 yılında hizmete girmişti. Gemi, Çin’in 1998 yılında Ukrayna’dan aldığı Varyag uçak gemisinin iskeleti üzerine inşa edilmişti. Kuzeydoğudaki bir başka eyaletin adını taşıyan Şandong uçak gemisi ise Liaoning’in tasarımı kopya edilerek Çin’de üretilmişti. Gemi, 2017’de hizmete girmişti. Çin, 2035 yılına kadar en az 6 uçak gemisi filosu oluşturmayı planlıyor. Ülke, halihazırda gemi sayısı bakımından dünyanın en büyük donanmasına sahip bulunuyor.

Kaynak: DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/cin-donanmasi-3-ucak-gemisini-denize-indirdi.html