TCG MUAVENET’İN GÖZCÜ ERİ AYDIN: “FÜZELERİN IŞIK SAÇARAK GELDİKLERİNİ GÖRDÜM”

NATO’nun Ege Denizi’nde gerçekleştirdiği ‘Kararlılık 92’ tatbikatı sırasında ABD uçak gemisi USS Saratoga’dan atılan 2 füze ile vurulan TCG Muavenet gemisinin gözcü eri Hakverdi Aydın konuştu. Kalçasına isabet eden şarapnellerle hayatını engelli olarak sürdüren Aydın, “Sancak(sağ) tarafta gözcü eriydim ve iki füzenin bize doğru geldiğini gören ilk kişiydim. Ama yapacak hiçbir şey yoktu” dedi.

İki Sea Sporrow füzesi atıldı

USS Saratoga’dan kasıtlı olarak ateşlendiği düşünülen füzeler ile vurulan TCG Muavenet muhribi ve 5 şehit denizci 26 yıl sonra hatırlanıyor. Ekim 1992’de NATO’nun düzenlediği Kararlılık 92 tatbikatına Türk Deniz Kuvvetleri adına TCG Muavenet ile TCG Kılıç Ali Paşa muhripleri katılmıştı. Ege Denizi’ndeki Sakız Adası açıklarında süren tatbikatın son aşamalarına gelinmiş ve gemiler ‘Yeşil Periyot’ yani dinlenme aşamasına geçmişti. Tüm tatbikat sanal olarak sürdüğü için gerçek mermilerle atış yapılması planlanmamıştı. 1 Ekim’i 2 Ekim’e bağlayan gece 5 bin personeli olan ABD uçak gemisi USS Saratoga’dan atılan iki Sea Sparrow füzesi Türk mayın döşeme muhribi TCG Muavemet’e isabet etti.

Gerçek mermi ve silahların kullanılması kesinlikle yasak olmasına rağmen atılan Sea Sparrow füzeleri köprü üstüne(gemi kontrol merkezi) isabet ederken, gemi komutanı Kurmay Yarbay Kudret Güngör, uçaksavar yardımcı subayı Teğmen Alper Tunga Akan, Tesis Astsubayı Serkan Haktepe, İkmal Çavuşu Mustafa Kılıç ve er Recep Atak hayatını kaybetmişti. Ardı ardına gelen iki füzenin yaraladığı 20 askerden biri olan er Hakverdi Aydın 26 yıl sonra hissettiklerini anlattı.

Sea Sparrow hedefe parçalanarak girer

Memleketi Kars’ta çiftçilik yaparken askere giden ve 91/3 tertip olarak TCG Muavenet’te görevlendirilen Hakverdi Aydın, “gemide yaklaşık 160 er vardı. Şehit olan recep benim bir alt tertibim ve çok iyi arkadaşımdı. 1 yıldır gemide görevliydim ve terhisime 1 aydan kısa süre vardı. Olayda tatbikatın bitme aşamasında oldu.  Geminin sancak(sağ) tarafından gözcü erdim. Çok yakınımızdaki uçak gemisinin sancak baş omuzluktan ardı ardına iki ışığın yükseldiğini gördüm. Yapmam gereken gemidekilere tehlikeyi anons etmekti ama yetişemedim. Fırsat bile bulamadan füzeler isabet etti. Zaten Sea Sparrow hedefe parçalanarak girer. Olduğum yerde savruldum, yere düştüm. Sanırım yarım saat sonra kendime geldim, kalkmak istedim ama kalkamadım. Çünkü kalça kemiğim femurdan parçalanmıştı.” dedi.

TCG Muavenet, ABD’nin ‘Pardon’ diyerek kapatabileceği bir olay değildir

Bir devlet dairesinde memur olan Aydın, “  Bir süre sonra bizi almaya ABD’li askerler geldi. Çünkü gemimiz dağılmıştı, bizim askerlerimiz ne olduğunu anlayamadan ölmüşlerdi. Beni sedyeye bindiren siyahi(zenci) askerin ağladığını gördüm. Gözleri bizim suçsuz olduğumuzu ve yok yere saldırıya uğrağımızı anlatıyor gibiydi. İzmir, Gölcük ve İstanbul’da 6 ay süren tedavilerim sonunda sakat kaldım.  Gemimiz en gelişmiş silah teknolojileriyle donatılan USS Saratoga’dan kasıtlı atılan füzelerle vuruldu. Gerçek mermi kullanılması söz konusu bile değildi. Ateşlenmeleri için savaş durumunda ve kırmızı alarmda olmak, 3 kişiden onay almak, kilitleri açmak ve düğmeye basmak gerekir. TCG Muavenet, ABD’nin ‘Pardon’ diyerek kapatabileceği bir olay değildir. Değil 26 yıl, yüzyıllar geçse de unutulmaması gereken bir olaydır.” dedi.

Kaynak: DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/tcg-muavenetin-gozcu-eri-aydin-fuzelerin-isik-sacarak-geldiklerini-gordum.html