Kaybettiğimiz değerlerimizden Oramiral Özden Örnek ölümünün 5’inci yılında anıldı. Türkiye Cumhuriyeti’nin savunma sanayinde geldiği güçlü duruşun simgesi MİLGEM(Milli Gemi) projesini başlatan kişi olarak tarihe geçen Özden Örnek, asrın iftirası Balyoz soruşturması kapsamında 41 ay cezaevinde kaldıktan sonra tahliye olmuştu. 29 Nisan 2018 günü kanser tedavisi gördüğü hastanede hayatını kaybeden Oramiral Örnek, TCG Heybeliada korvetinin modeliyle uğurlanmıştı. Türkiye’nin denizcileşmesi için yoğun çaba sarf eden Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz başkanlığında Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu), Amiral Özden Örnek’i ailesi ve sevenlerini biraraya getirerek andı.
KÜDENFOR geleneği temsilcileri
Koç Üniversitesi bünyesinde kurulan KÜDENFOR (Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu), Amiral Özden Örnek için özel bir anma toplantısı düzenledi. KÜDENFOR geleneği temsilcileri, RMK Müzesi’ndeki Fenerbahçe vapurunda toplanırken, Türk savunma sanayinin mihenk taşı MİLGEM’in ve modern donanmanın babası Amiral Özden Örnek’i andı.
Amiral Örnek’in en çok ilgi duyduğu alan arkeoloji olduğu için dünyanın en eski eserlerinden Patara Feneri kazılarını gerçekleştiren yakın dostu ünlü Arkeolog Prof. Dr. Fahri Işık anma töreninde bir konuşma yaptı. Özden Örnek anısına ‘Uyganlık Anadolu’da Doğdu’ başlıklı konferans veren Prof. Işık, Amiral Örnek ile dostluğunu da anlattı. KÜDENFOR Direktörü Amiral Cem Gürdeniz ile Amiral Hakan Eraydın’ın anma konuşması yaptığı törende ayrıca Tolga Örnek’in babasına yazdığı mesaj okundu. Tören ve konferansa Amiral Özden Örnek’in sınıf arkadaşları, mesai arkadaşları ve çok sayıda seveni ve aile yakını katıldı.
Cumhuriyet donanmasının ‘Örnek’ komutanıydı
Kanser nedeniyle 75 yaşında vefat eden Örnek, 43 yaşındaki oğlu Burak Örnek’in kendisinden sadece 3 ay önce ölmesine çok üzülmüştü. 2007 yılında yayımlanan ‘Darbe Günlükleri’ nedeniyle soruşturma geçiren, Balyoz Planı davasından 41 ay cezaevinde kalan Özden Örnek, deniz kuvvetlerinin milli gemi projesinin(MİLGEM)hayata geçirilmesinde büyük rol oynamıştı. 2003-2005 yılları arasında Türk Deniz Kuvvetleri’nin 20. Komutanı olarak görev yapan Özden Örnek, komodorluk, daire başkanlığı, donanma komutanlığı yapmıştı. Örnek emrindeki askeri personel tarafından çok sevilirken, gerçekleştirdiği projelerle adından bahsettirmişti. Atatürk’ün 1924’te vasiyet ettiği ‘Milli Gemi’ projesinin hayata geçirilmesinde büyük rol oynayan Örnek, ‘MİLGEM’in Öyküsü’ adlı kitapla yaşadıklarını anlatmıştı. MİLGEM’in temellerininEylül 1963’te TCG Koçhisar’la atıldığını belirten Örnek, ilk kaynağından denize indirildiği güne kadar milli gemi inşasının her aşamasında bulunmuştu. Kanser tedavisi gören film yapımcısı oğlu Burak Örnek’i 20 Ocak’ta kaybeden Özden Örnek, sağlığı el verdikçe denizcilikle ilgili etkinliklere katılıyordu.
Deneyimlerini Koç Üniversitesi Denizcilik Forumu’nda paylaşan Örnek’in gerçek bir komutan ve lider olduğunu söyleyen emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Cumhuriyet donanmasının en önemli isimlerinden birini kaybettiğimizi belirtti. Gürdeniz, “Liderliği, denizciliği, kapsamlı arkeoloji, tarih, strateji, felsefe bilgisi ve her konuya analitik yaklaşım sağlayan bilimsel derinliği ona haklı şöhret kazandırmıştı. TCG Adatepe muhribinin Amerikan ambargosu nedeniyle kullanılamayan denizaltı savunma roket sistemi (ASROC) arızasını, milli malzemeler ile onarmıştı. Cumhuriyet Donanmasına ismi, en büyük evladı ve eseri MİLGEM ile kazınmıştır. Özden Örnek, Cumhuriyet Donanmasını 21’inci yüzyıla hazırlayan liderdir. Bugünün modern bahriyesinde nereye baksanız karşınıza Özden Örnek çıkar.” dedi.
1943 yılında İzmit’te doğan Örnek, 1964 yılında Deniz Harp Okulu’nun ardından donanmaya katılmıştı. 2001-2003 yılları arasında Donanma Komutanı, 2003-2005 yıllarında Deniz Kuvvetleri Komutanı olan Örnek; 26 Ağustos 2005 tarihinde emekli olmuştu. Türk Silahlı Kuvvetleri Üstün Hizmet Madalyası, Türk Silahlı Kuvvetleri Şeref Madalyası, ABD Liyakat Madalyası, Brezilya Deniz Kuvvetleri Liyakat Nişanı ve Pakistan Nişanı İmtiyaz Madalyası sahibi Örnek, 2007 yılında Nokta dergisinde yayımlanan Darbe Günlükleri nedeniyle soruşturma geçirmişti. Örnek, 22 Şubat 2010’de Balyoz soruşturması kapsamında İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nce ‘Türkiye Cumhuriyeti hükümetini cebren ıskat veya vazife görmekten cebren men etmeye teşebbüs suçundan’ cezalandırılmıştı. 20 yıl hapis cezası alan Örnek, 41 ay cezaevinde kalırken yeniden yargılama kararı ile Anadolu 4. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından serbest bırakılmıştı.
Özden Örnek’in yazdığı MİLGEM’in Öyküsü kitabından notlar
Türkiye’de inşa edilen ilk savaş gemisi TCG Koçhisar
Eylül 1963’te, Türkiye’de inşa edilen ilk muharip gemi olan TCG Koçhisar blokları kızağa konur. Hisar sınıfı refakat gemilerinden olan gemi, tüm malzemesi ve inşa resimleri ithal edilerek yapılmıştır. İşte atılan bu adım, birkaç yıl sonra inşa edilecek olan Berk ve Peyk’in inşası için cesaret ve güven verir. Deniz kuvvetleri, gemi inşa projelerinin en önemlisi olan Berk ve Peyk’in inşasına 1967’de başlar.
Milli gemi yolunda atılan adımlar
MİLGEM Projesi’yle ilgili ilk karargah çalışmaları Mayıs 1993’te başlamıştır. Ancak henüz adı MİLGEM değildir. 14 Eylül 1998 tarihinde MİLGEM Projesi yurtdışı kaynak ihtiyacının karşılanması için Hazine Müsteşarlığı’ndan ön ithal izni alındı. Bazen gerçekleşme olasılığı az olan işler, kişilerin özel yeteneği ile gerçekleşir. 28 Ağustos 2003’te kuvvet komutanı olarak göreve başladım. MİLGEM 4 yıl önce bıraktığım yerde duruyordu. 11 Aralık 2003’te Amiraller Kurulu’nda önemli bir karar aldık. MİLGEM adı altında inşa edilecek korvetin azami derecede yerli imkanlarla yapımı ve performans sorumluluğunun Deniz Kuvvetleri Komutanlığı tarafından yüklenilmesini karara bağladık.
Devrim arabalarının kitabını okudum
Bu düşüncelerle yoğun olduğum sırada yeni yılın başında, MPO Başkanı Alb. Mehmet Ali Baykal’ın tavsiyesiyle, 1961’de milli olanaklarla üretilmiş “Devrim Otomobili”nin serüvenini konu alan “Tünelin Ucundaki Işık” isimli bir kitapçık okudum. Milli Birlik Komitesi Başkanı Org. Cemal Gürsel’in verdiği emirle Haziran 1961 ayında başlayan serüvende, 23 Türk mühendisi tarafından Eskişehir cer atölyelerinde, 129 gün gibi kısa bir sürede tamamen milli imkânlarla yapılmış üç adet araba üretilir. Arabaların her bir parçası bu mühendislerin tasarımı ve tamamen ulusal olanaklarla yapılır. Eskişehir’den yola çıkarken herkes siyah arabada benzin olmadığını bilmektedir. Yolda polisin aldığı sıkı tedbirler nedeniyle benzin ikmali yapılamaz ve işgüzar bürokratlar da bir an önce arabayı Meclis önüne götürmek için acele ederler. 29 Ekim sabahı Org. Cemal Gürsel denemeye gelir ve siyah arabaya binmek ister. Araba normal çalışır ve benzin yokluğundan 200 metre gittikten sonra durur. Ertesi gün bütün gazetelerde Devrim’in aleyhinde alaycı yazılar çıkar. Aynı sıkıntıları MİLGEM Projesi’nde yaşıyordum. Bürokratlar önümüze dizilmiş, adeta “Size bu projeyi yaptırmayacağız,” diyorlardı. Gerçekten Devrim, tünelin ucundaki ışıktı. İşine gelmeyenler tarafından söndürüldü.
Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/kudenfor-gelenegi-amiral-ozden-orneki-unutmadi.html