Doğa harikası Gökova’nın Karacasöğüt koyunun doğal ve tarihi eserlerle korunması için mücadele veren çevreciler ve bölgede yaşayan halk başarılı oldu. Günde 300 teknenin aynı anda bulunabileceği yeni marina projesine karşı dava açan sivil toplum kuruluşlarından Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, sualtındaki kültür varlıklarının Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi’nin tespitiyle Karacasöğüt Birinci Derece Arkeolojik Sit Alanı olarak tescillendi. Helenistik döneme ait eserlerin bulunduğu Karacasöğüt’ün 1521 tarihli Piri Reis’in Kitab-ı Bahriyesi’nde de geçen kültür varlığı olduğunu Milliyet 4 Temmuz günü yazmıştı.
Karacasöğüt günde 300 teknenin yükünü kaldıramazdı
1988 yılında Özel Çevre Koruma Bölgesi ilan edilen Karacasöğüt’te demirleyen yüzlerce teknenin arkasında bıraktığı azot ve fosfor yüküyle hızla kirlendiği belgelenmişti. Teknelerin siyah ve gri atık sularıyla koyda müsilaj oluştuğunu dikkat çeken Sualtı Araştırmaları Derneği, tüm uyarılarına rağmen tekne kapasitesinin çok üstüne çıkılacak marina projesinin iptalini istemişti. 167 teknenin bağlamasına günde 300 teknenin de konaklamasına imkan veren marina projesinin iptal edilmesi için mücadele eden sivil toplum kuruluşları da ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ sürecinde, Muğla 1. İdare Mahkemesinde dava açmıştı. Doğaseverleri ve bölgede yaşayanları sevindiren haber geçtiğimiz günlerde geldi.
Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi, Karacasöğüt’ün kuşaklar boyunca korunması anlamına gelen Birinci Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescil edildiğini duyurdu. Komite, dalgıçların yaptığı incelemelerde tespit edilen arkeolojik eserlerin, Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu ve Bodrum Sualtı Arkeoloji Müzesi tarafından tescil edildiğini belirtti. Marmaris Kent Konseyi, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve Marmaris Ekolojik Mücadele Komitesi’nin Gökova Özel Çevre Koruma (ÖÇK) bölgesinde yer alan Karacasöğüt’ün doğal ve tarihsel değerleriyle korunması için çok önemli bir başarı elde edilmiş oldu.
Kuşaklar boyu koruma kalkanı
Mücadeleyi yürüten isimlerden Marmaris Kent Konseyi Üyesi halime Şaman, “Hem doğal hem kültürel zenginliği barındıran bir alanla karşılaşmak oldukça nadirdir. İşte Karacasöğüt böylesi özelliklere sahiptir. Ancak doğanın korunması ve devamlılığı, günümüzde önemsenmeyen bir konuydu. Karacasöğüt Koyu’nu meydana getiren bütün endemik ve koruma altındaki canlılara rağmen, bakanlığın ve valiliğin koyun ölüm fermanı marina kapasite artış projesine ÇED gerekli değil ve ÇED olumlu kararı verilmişti. Şimdi, koyun 1. Derece Arkeolojik SİT Alanı olarak tescillenmesiyle yıkım projelerinin önü kapandı. Kuşaklar boyu koruma kalkanı geldi. Uzun zamandan beri verdiğimiz emek zaferle sonuçlandı.” dedi.
“Deniz lojistiği merkezi olmalı”
Denizci Ali Boratav ise, Karacasöğüt’ün eski günlerdeki gibi Gökova’da bir denizcilik lojistik merkezi haline dönüştürülmesinin gerektiğini belirtti. Boratav, “Karasal kirlilik yükünü azaltacek önlemlerin ivedilikle alınmasını; bu istisnai güzellikteki mavi yolculuk durağımızda sürekli tekne konaklamalarının da sınırlandırılmasını umuyoruz.” dedi.
Gökhan Karakaş {Milliyet}
DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/cevreciler-kazandi-karacasogut-birinci-derece-tarihi-sit-alani-oldu.html