Cem Gürdeniz’den Murat Bardakçı’ya Yanıt

Emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, Murat Bardakçı’nın sosyal medyada gündem olan “Eski Türkiye’nin çıkarma gemisi yoktu” sözlerine tepki gösterdi. Gürdeniz, “Deniz tarihimizi bilmeyen popüler tarih meraklılarına hatırlatalım” sözleriyle açıklama yaptı.

Murat Bardakçı, Fatih Altaylı’nın Youtube kanalında yayınladığı Teke Tek Bilim programına konuk oldu.

“Filistin topraklarını sattı mı?” sorusunun konuşulduğu programın sonuna doğru Fatih Altaylı’nın “Eski Türkiye’yi daha iyi daha iyi olduğunu düşünüyorum” sözleri üzerine Bardakçı, bestesi Râkım Elkutlu‘ya, güftesi Nâhit Hilmi Özeren‘e ait olan, Safiye Ayla’nın ‘Hayâl içinde akıp geçti ömrü derbederim’ şarkısından alıntıyla verdiği yanıtına “Eski Türkiye; ne şiş yansın ne kebap! Böyle şey olmaz kardeşim” cümlesini ekledi.

Altaylı da bu sözler üzerine “Şimdiki Türkiye; şiş de yansın, kebap da, odun da biz olalım!” diyerek yanıt verdi.

Bardakçı, Altaylı’ya yanıt verdiği konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

“Her şey kötü değil. Türkiye’nin şu anda 30 küsür ülkede askeri var, bu önemli bir şeydir. Bana Demirel anlatmıştı, ben bizzat Demirel’den dinledim. Kıbrıs’a niye çıkamadık dedim ‘O zaman çıkartma gemimiz yoktu, o kadar’ dedi. Şükrü Kaya dahili vekili iken; Atatürk’ün İçişleri Bakanı, bir Adalar programı başlatıyor. Gemiler falan yaptırıyorlar, engel olunuyor, durduruluyor proje. Seneler sonra, 30 sene sonra falan Süleyman Demirel, çıkartma gemisi istiyor, yapamıyor, ta 2000’lerin başında, senin hasretinin çektiğin eski Türkiye’de, alüminyum satmadılar askerlere, sen ne diyorsun, gemi yapacaklar diye. Eski Türkiye, hiç eski Türkiye’yi şey yapma…”

GÜRDENİZ’DEN YANIT

Veryansın Tv yazarı emekli Tümamiral Cem Gürdeniz, sosyal medya hesabı X’ten yaptığı paylaşımla Bardakçı’nın iddialarına yanıt verdi.

“Deniz tarihimizi bilmeyen popüler tarih meraklılarına hatırlatalım” diyen Gürdeniz, şu ifadeleri kullandı:

“Çıkarma Filomuzun iki unsuru vardır. Deniz Piyadeler ve çıkarma gemileri. Çıkarma Filosunun kurulmasında 1963 Kanlı Noel’i , Cumhuriyet Donanmasının kalk borusu olmuştur. 5 Haziran 1964 tarihli Johnson mektubu amfibi güce duyulan ihtiyacı hızlandırdı. Donanmanın yeni ağırlık merkezi NATO’ya rağmen Doğu Akdeniz oldu. Deniz Kuvvetleri Deniz Piyade birlikleri oluşturmaya başladı ve Gölcük’te ilk amfibi taburun nüvesini oluşturdu. Diğer yandan Gemi yapımına yönelik olarak Cumhuriyet gazetesi 2 Mayıs 1965 günkü baskısının ilk sayfasında halkı “Millet yapar” kampanyası ile donanma için bağış yapmaya davet etti. Bağışlar, Kıbrıs’ta donanmanın soydaşlarımızı kurtarabilmek için bir şeyler yapamadığının da acısı ile, yeni çıkarma gemilerinin yapılabilmesi için çığ gibi büyüdü. Halkın bu muhteşem ilgi ve desteği karşısında, Deniz Kuvvetleri Komutanı Amiral Necdet Uran öncülüğünde 11 Mayıs 1965 günü “Türk Donanma Cemiyeti”kuruldu. Cemiyet halkın bağışlar ile Taşkızak ve Gölcük Tersanelerinde değişik çıkarma gemisi (LCM, LCT ve LCU) inşa projelerini başlattı. 1964 ve 1965 yılları arasında 16 adet Ç 201 sınıfı LCU ve 20 adet Ç 301 sınıfı LCM, Gölcük ve Taşkızak Tersanelerinde inşa edildi. Tamamen milli olanaklarla yapılan bu gemiler 20 Temmuz 1974 öğlen sularında zırhlı birlikleri Girne’ye çıkardı ve kıyı başını tuttu. Bu gemiler ve amfibi alayımız olmasa tanklar ve zırhlı araçlarla deniz piyade taburları kıyıya çıkarılamazdı. Emeği geçen herkesi selamlıyorum. Aziz hatıraları önünde saygıyla eğiliyorum.”

Kaynak: https://www.veryansintv.com/cem-gurdenizden-murat-bardakcinin-cikarma-gemimiz-yoktu-sozlerine-yanit/