ASAR-I TEVFİK DÜŞÜNÜLDÜ ERTUĞRUL SEÇİLDİ

Sultan II. Abdülhamit’in Japon imparatoru Meiji’ye gönderdiği hediyeleri teslim ettikten sonra 16 Eylül 1890 günü Japonya’nın güneyinde fırtınayla batan Ertuğrul fırkateyni ve 531 deniz şehidi, 132 yıl sonra anılıyor. Emekli Deniz Albay Mümin Kır, Ertuğrul fırkateyninin Osmanlı İmparatorluğu’nun tek Japonya seferine imza attığını söyledi. Deniz tarihi araştırmacısı Mümin Kır, Ertuğrul’un Mesudiye, Hamidiye, Aziziye, Osmaniye, Orhaniye ve Asar-ı Tevfik gibi gemiler arasında yapılan seçimle belirlendiğini belirtti. Kır, Ertuğrul’un bu yolculuğa elverişli olmadığını söyleyen İngiliz Albay Harty’nin yandan çarklı vapurlara tayin edildiğini de ekledi.

Ertuğrul fırkateyni, Büyük Okyanus’ta fırtına içinde ilerliyor

Eser sahibi. HASLET SOYÖZ…

Japon İmparatoru Meiji’ye II. Abdülhamit’in hediyelerini götürdükten sonra dönüş yolunda fırtınaya yakalanan Ertuğrul fırkateyni 16 Eylül 1890 gecesi batmıştı. Japonya’nın güneyindeki Kushimoto kasabası açıklarındaki Şeytan Kayalıkları’na çarparak sulara gömülen Osmanlı savaş gemisinde 531 denizci hayatını kaybetmiş, sadece 74 denizci kurtulmuştu. Deniz fenerine yüzen Türk askerleri ise Kushimotolular tarafından dostça ağırlanırken iki ülke arasında tarihi bağ kuran deniz kazası her 16 Eylül’de hatırlanıyor.

Büyük Krizantem Nişanı seyahate zemin oluşturdu

Ertuğrul fırkateyninin, Türk-Japon ilişkilerinin temel taşı olduğunu belirten deniz tarihi araştırmacısı Mümin Kır, görüşlerini Milliyet’e değerlendirdi. Türk topraklarını ziyaret eden ilk Japonun Fukuchi Genichiro olduğunu belirten Kır, 1871 yılındaki bu ziyaretin ardından 1889 yılında Sultan II. Abdülhamid’e Japon İmparatoru Meiji tarafından Japonya’nın en yüksek nişanı ‘Büyük Krizantem Nişanı’ verildiğini belirtti. Kır, “İlk resmi Japon heyeti 1881 yılında Osmanlı topraklarına gelmişti. II. Abdülhamit, Japonya’yla ilişkileri güçlendirmek istiyordu. Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa Hint Okyanusu’nu aşarak Japonya’ya gidecek gemileri belirlemekte zorlandı” dedi.

Mümin Kır, “Fırkateyn sınıfındaki Mesudiye, Hamidiye, Aziziye, Osmaniye ve Orhaniye hem çok ağırlardı hem de eski makineleri nedeniyle manevraları kısıtlıydı. Korvet sınıfındaki gemilerde uzun mesafe ve zorlu denizler için uygun değildi. Asar-ı Tevfik ve Ertuğrul arasında seçim yapılmalıydı. Asar-ı Tevfik sağlamdı ama makinesi güçlü değildi. Ertuğrul ise daha yavaş olmasına rağmen uygun rüzgar yakalarsa sürati artırılabilirdi. İsminin Ertuğrul olması da Osmanlı saltanat hanedanlığının temsili için önemli görüldü. Bahriye Nazırı Hasan Hüsnü Paşa Ertuğrul fırkateynini bu işe uygun gördü. Ama 1855 yılında Osmanlı Bahriyesi’ne katılan İngiliz Makine Subayı Çarkçıbaşı Albay Harty bu eski geminin kazanının hiçbir zaman değiştirilmediğini fark ederek büyük seferi gerçekleştiremeyeceğini söylemişti. Tüm uyarılara rağmen Bahriye Nazırı Bozcaadalı Hasan Hüsnü Paşa,Ertuğrul’u seyahat için görevlendirdi” diye konuştu.

Gökhan Karakaş {Milliyet}

DENIZKARTALI Haber Portalı – https://denizkartali.com/asar-i-tevfik-dusunuldu-ertugrul-secildi.html